Ett utmärkt veganrecept till Alla hjärtans dag!

 

Vaniljhjärtan

 

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 msk vatten
  • vaniljsocker till pudring

 

Blanda margarin och socker ordentligt. Tillsätt mjölet och rör sedan i vattnet. Låt vila kallt i en halvtimme eller mer.

 

Vaniljkräm:

  • 1 1/2 dl havremjölk alt 1/4 dl sojagrädde och 3/4 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 1 msk margarin

 

Blanda mjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början, innan allt potatismjöl fått krämen börjat tjockna.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

 

Hjärtan:

Skålformade hjärtformar behövs. De finns i välsorterade butiker för kökstillbehör.

Kavla degen tunt (2-3 mm) och lägg en liten lapp som täcker hjärtformens botten och hänger över kanterna. Tryck mjukt ner degen i formen.

Klicka i vaniljkräm så att formen nästan fylls.

Tag ett lock av samma tjocklek och lägg ovanpå. Genom att nypa med fingrarna på kanten av hjärtanformen får du bort den överflödiga degen och förseglar hjärtat.

Grädda i c:a 12 min i 225 graders värme.

Stjälp upp på smörpapper och låt svalna. Pudra över extra vaniljsocker.

 

Läsarkommentarer

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sandra
30 maj 2021

Tack för ett riktigt superbra recept! :)

Till de andra som inte ens är veganer vad bryr ni er ens vilka ingredienser vi använder oss av.

Kommentar av ??
12 september 2012

Ett vegarecept med smör/margarin som ingrediens,..? Intressant..

Svar av Fred
23 september 2012

Men suck, finns ju mjölkfritt

Kommentar av Sussi
24 augusti 2012

Hej Hej! Jag undrar om vaniljhjärtan skulle kunna bakas i förväg och frysas in? Håller de i frysen samt att tinas upp igen?

Redaktionens kommentar
Ja, de brukar gå fint att frysa. Packa in noga. Tina sakta i kyl brukar vara bra.
Kommentar av osignerat
11 november 2009

väldigt många bra recept! lägg gärna upp bilder

Kommentar av julia
25 augusti 2010

men, margarin är inte veganskt?

Svar av as
29 augusti 2010

Men det finns mjölkfritt margarin..

Kommentar av Ninni
11 juli 2008

Ska det verkligen inte vara någon mandel i?

Redaktionens kommentar
Nej, inte i detta receptet. :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Kyckling till helgen

Smakfylld kyckling

Fira helgen med kyckling i ugn! Prova filéer fyllda med kryddig salsiccia.

kycklingrecept.nu


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se