Ett utmärkt veganrecept till Alla hjärtans dag!

 

Vaniljhjärtan

 

Deg:

  • 200 g margarin
  • 45 g florsocker
  • 5 dl vetemjöl special
  • 1 msk vatten
  • vaniljsocker till pudring

 

Blanda margarin och socker ordentligt. Tillsätt mjölet och rör sedan i vattnet. Låt vila kallt i en halvtimme eller mer.

 

Vaniljkräm:

  • 1 1/2 dl havremjölk alt 1/4 dl sojagrädde och 3/4 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 1 msk margarin

 

Blanda mjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början, innan allt potatismjöl fått krämen börjat tjockna.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

 

Hjärtan:

Skålformade hjärtformar behövs. De finns i välsorterade butiker för kökstillbehör.

Kavla degen tunt (2-3 mm) och lägg en liten lapp som täcker hjärtformens botten och hänger över kanterna. Tryck mjukt ner degen i formen.

Klicka i vaniljkräm så att formen nästan fylls.

Tag ett lock av samma tjocklek och lägg ovanpå. Genom att nypa med fingrarna på kanten av hjärtanformen får du bort den överflödiga degen och förseglar hjärtat.

Grädda i c:a 12 min i 225 graders värme.

Stjälp upp på smörpapper och låt svalna. Pudra över extra vaniljsocker.

 

Läsarkommentarer

 


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sandra
30 maj 2021

Tack för ett riktigt superbra recept! :)

Till de andra som inte ens är veganer vad bryr ni er ens vilka ingredienser vi använder oss av.

Kommentar av ??
12 september 2012

Ett vegarecept med smör/margarin som ingrediens,..? Intressant..

Svar av Fred
23 september 2012

Men suck, finns ju mjölkfritt

Kommentar av Sussi
24 augusti 2012

Hej Hej! Jag undrar om vaniljhjärtan skulle kunna bakas i förväg och frysas in? Håller de i frysen samt att tinas upp igen?

Redaktionens kommentar
Ja, de brukar gå fint att frysa. Packa in noga. Tina sakta i kyl brukar vara bra.
Kommentar av osignerat
11 november 2009

väldigt många bra recept! lägg gärna upp bilder

Kommentar av julia
25 augusti 2010

men, margarin är inte veganskt?

Svar av as
29 augusti 2010

Men det finns mjölkfritt margarin..

Kommentar av Ninni
11 juli 2008

Ska det verkligen inte vara någon mandel i?

Redaktionens kommentar
Nej, inte i detta receptet. :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se