Böngryta med kokosmjölk

Färgglad gryta full med godsaker som dessutom är nyttiga. Bättre blir det inte! En gryta som passar även till lite festligare tillfällen.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 tsk grön currypasta
  • 400 g pumpa eller vintersquash (vikt med skal)
  • 2 dl gröna linser
  • 4-5 dl vatten
  • 400 g/1 frp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 pkt vita bönor eller 4 dl kokta
  • 3 färska eller konserverade tomater
  • 4 dl broccolibuketter

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Skär skalet av pumpan eller squashen och tärna den grovt. Fräs pumpa och lök i olivoljan tillsammans med currypastan i cirka 5-10 minuter, rör om då och då.

Tillsätt linser, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och tomatpuré. Koka upp och låt puttra tills linserna nästan är mjuka, cirka 20-25 minuter. Tillsätt därefter bönor, broccolibuketter och tomaterna i klyftor. Smaka av med salt och eventuellt lite råsocker. Servera med matvete eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
28 november 2015

Hej. Det blev mkt gott! Jag undrar vad man kan ha i istället för linser och tomat? Jag tänkte bjuda ngn som är allergiskt mot just det samt kikärter

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marcus
8 november 2015

Underbart, enkelt och gott recept!! Tack! Känns väldigt fräscht och nyttigt =)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jane
5 oktober 2015

Hej. Första gången jag lagar veganmat. Detta receptet var jättegott o fick klart godkänd av alla som åt. Kommer göra om det. Tack.

Kommentar av Wille
14 oktober 2013

Detta är ett skapligt recept näringsmässigt. Dock så saknas några viktiga näringsämnen men det förmodar jag att man är medveten om. Det jag reagerar på mest är den låga energimängden. Man kanske kompenserar med bröd eller någon söt dryck men jag skulle istället öka fettmängden. Detta generellt i de flesta recept. Nu när man friskrivit fett som orsak till hjärtsjukdom (och flyttat över skulden till snabba kolhydrater) så tycker jag att ni som gör recept inte ska hålla igen på livsnödvändigt fett. Testa lite för att se om Quality of Life ökar. Lycka till!

Redaktionens kommentar
Hej Wille! Vi har inte näringsberäknat våra recept. Här handlar det om att rekommendera det vi tycker är god mat, sedan får läsarna själva ta ansvar för sitt näringsintag. Det handlar också om vad man äter över en hel dag - i detta recept finns inte heller någon angivelse för antal portioner. Jag tror också att många av våra recept är bra alternativ. När det gäller detta med fett har vi inte tagit någon ståndpunkt, frågan är mycket komplex. Som du ser rekommenderas matvete eller bulgur att serveras till denna rätt, självklart är det något du väljer själv!

Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

Soppor och grytor kan förstås ätas året om men vintertid smakar de nog allra bäst. Långkokning tar fram och gifter samman smaker och ger mer tid över till annat i köket. Enkla ingredienser ger mycket tillbaka, det vet alla som ätit en bra linssoppa. Heta grytor med kryddighet som indisk blomkålsgryta värmer ännu bättre! Passa på att variera riset med klimatsmart matvete eller bulgur till en vegetarisk vintermåltid i väntan på våren.

 veganrecept.se