Böngryta med kokosmjölk

Färgglad gryta full med godsaker som dessutom är nyttiga. Bättre blir det inte! En gryta som passar även till lite festligare tillfällen.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 tsk grön currypasta
  • 400 g pumpa eller vintersquash (vikt med skal)
  • 2 dl gröna linser
  • 4-5 dl vatten
  • 400 g/1 frp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 pkt vita bönor eller 4 dl kokta
  • 3 färska eller konserverade tomater
  • 4 dl broccolibuketter

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Skär skalet av pumpan eller squashen och tärna den grovt. Fräs pumpa och lök i olivoljan tillsammans med currypastan i cirka 5-10 minuter, rör om då och då.

Tillsätt linser, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och tomatpuré. Koka upp och låt puttra tills linserna nästan är mjuka, cirka 20-25 minuter. Tillsätt därefter bönor, broccolibuketter och tomaterna i klyftor. Smaka av med salt och eventuellt lite råsocker. Servera med matvete eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
28 november 2015

Hej. Det blev mkt gott! Jag undrar vad man kan ha i istället för linser och tomat? Jag tänkte bjuda ngn som är allergiskt mot just det samt kikärter

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marcus
8 november 2015

Underbart, enkelt och gott recept!! Tack! Känns väldigt fräscht och nyttigt =)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jane
5 oktober 2015

Hej. Första gången jag lagar veganmat. Detta receptet var jättegott o fick klart godkänd av alla som åt. Kommer göra om det. Tack.

Kommentar av Wille
14 oktober 2013

Detta är ett skapligt recept näringsmässigt. Dock så saknas några viktiga näringsämnen men det förmodar jag att man är medveten om. Det jag reagerar på mest är den låga energimängden. Man kanske kompenserar med bröd eller någon söt dryck men jag skulle istället öka fettmängden. Detta generellt i de flesta recept. Nu när man friskrivit fett som orsak till hjärtsjukdom (och flyttat över skulden till snabba kolhydrater) så tycker jag att ni som gör recept inte ska hålla igen på livsnödvändigt fett. Testa lite för att se om Quality of Life ökar. Lycka till!

Redaktionens kommentar
Hej Wille! Vi har inte näringsberäknat våra recept. Här handlar det om att rekommendera det vi tycker är god mat, sedan får läsarna själva ta ansvar för sitt näringsintag. Det handlar också om vad man äter över en hel dag - i detta recept finns inte heller någon angivelse för antal portioner. Jag tror också att många av våra recept är bra alternativ. När det gäller detta med fett har vi inte tagit någon ståndpunkt, frågan är mycket komplex. Som du ser rekommenderas matvete eller bulgur att serveras till denna rätt, självklart är det något du väljer själv!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hemlagade tacos

Tacokväll, någon?

Tacos är fredagsmysets nummer ett. Självklart är hemlagad enchiladas godare!

tacorecept.nu


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu