Böngryta med kokosmjölk

Färgglad gryta full med godsaker som dessutom är nyttiga. Bättre blir det inte! En gryta som passar även till lite festligare tillfällen.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 tsk grön currypasta
  • 400 g pumpa eller vintersquash (vikt med skal)
  • 2 dl gröna linser
  • 4-5 dl vatten
  • 400 g/1 frp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 pkt vita bönor eller 4 dl kokta
  • 3 färska eller konserverade tomater
  • 4 dl broccolibuketter

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Skär skalet av pumpan eller squashen och tärna den grovt. Fräs pumpa och lök i olivoljan tillsammans med currypastan i cirka 5-10 minuter, rör om då och då.

Tillsätt linser, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och tomatpuré. Koka upp och låt puttra tills linserna nästan är mjuka, cirka 20-25 minuter. Tillsätt därefter bönor, broccolibuketter och tomaterna i klyftor. Smaka av med salt och eventuellt lite råsocker. Servera med matvete eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
28 november 2015

Hej. Det blev mkt gott! Jag undrar vad man kan ha i istället för linser och tomat? Jag tänkte bjuda ngn som är allergiskt mot just det samt kikärter

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marcus
8 november 2015

Underbart, enkelt och gott recept!! Tack! Känns väldigt fräscht och nyttigt =)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jane
5 oktober 2015

Hej. Första gången jag lagar veganmat. Detta receptet var jättegott o fick klart godkänd av alla som åt. Kommer göra om det. Tack.

Kommentar av Wille
14 oktober 2013

Detta är ett skapligt recept näringsmässigt. Dock så saknas några viktiga näringsämnen men det förmodar jag att man är medveten om. Det jag reagerar på mest är den låga energimängden. Man kanske kompenserar med bröd eller någon söt dryck men jag skulle istället öka fettmängden. Detta generellt i de flesta recept. Nu när man friskrivit fett som orsak till hjärtsjukdom (och flyttat över skulden till snabba kolhydrater) så tycker jag att ni som gör recept inte ska hålla igen på livsnödvändigt fett. Testa lite för att se om Quality of Life ökar. Lycka till!

Redaktionens kommentar
Hej Wille! Vi har inte näringsberäknat våra recept. Här handlar det om att rekommendera det vi tycker är god mat, sedan får läsarna själva ta ansvar för sitt näringsintag. Det handlar också om vad man äter över en hel dag - i detta recept finns inte heller någon angivelse för antal portioner. Jag tror också att många av våra recept är bra alternativ. När det gäller detta med fett har vi inte tagit någon ståndpunkt, frågan är mycket komplex. Som du ser rekommenderas matvete eller bulgur att serveras till denna rätt, självklart är det något du väljer själv!

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se