Böngryta med kokosmjölk

Färgglad gryta full med godsaker som dessutom är nyttiga. Bättre blir det inte! En gryta som passar även till lite festligare tillfällen.

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2-3 tsk grön currypasta
  • 400 g pumpa eller vintersquash (vikt med skal)
  • 2 dl gröna linser
  • 4-5 dl vatten
  • 400 g/1 frp kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 pkt vita bönor eller 4 dl kokta
  • 3 färska eller konserverade tomater
  • 4 dl broccolibuketter

Gör så här:

Skala och hacka lök och vitlök. Skär skalet av pumpan eller squashen och tärna den grovt. Fräs pumpa och lök i olivoljan tillsammans med currypastan i cirka 5-10 minuter, rör om då och då.

Tillsätt linser, vatten, kokosmjölk, grönsaksbuljong och tomatpuré. Koka upp och låt puttra tills linserna nästan är mjuka, cirka 20-25 minuter. Tillsätt därefter bönor, broccolibuketter och tomaterna i klyftor. Smaka av med salt och eventuellt lite råsocker. Servera med matvete eller bulgur.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anna
28 november 2015

Hej. Det blev mkt gott! Jag undrar vad man kan ha i istället för linser och tomat? Jag tänkte bjuda ngn som är allergiskt mot just det samt kikärter

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Marcus
8 november 2015

Underbart, enkelt och gott recept!! Tack! Känns väldigt fräscht och nyttigt =)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jane
5 oktober 2015

Hej. Första gången jag lagar veganmat. Detta receptet var jättegott o fick klart godkänd av alla som åt. Kommer göra om det. Tack.

Kommentar av Wille
14 oktober 2013

Detta är ett skapligt recept näringsmässigt. Dock så saknas några viktiga näringsämnen men det förmodar jag att man är medveten om. Det jag reagerar på mest är den låga energimängden. Man kanske kompenserar med bröd eller någon söt dryck men jag skulle istället öka fettmängden. Detta generellt i de flesta recept. Nu när man friskrivit fett som orsak till hjärtsjukdom (och flyttat över skulden till snabba kolhydrater) så tycker jag att ni som gör recept inte ska hålla igen på livsnödvändigt fett. Testa lite för att se om Quality of Life ökar. Lycka till!

Redaktionens kommentar
Hej Wille! Vi har inte näringsberäknat våra recept. Här handlar det om att rekommendera det vi tycker är god mat, sedan får läsarna själva ta ansvar för sitt näringsintag. Det handlar också om vad man äter över en hel dag - i detta recept finns inte heller någon angivelse för antal portioner. Jag tror också att många av våra recept är bra alternativ. När det gäller detta med fett har vi inte tagit någon ståndpunkt, frågan är mycket komplex. Som du ser rekommenderas matvete eller bulgur att serveras till denna rätt, självklart är det något du väljer själv!

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

fiskrecept.nu


Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

Helgrillad kyckling är för många en självklar helgrätt. I dag finns det både svenskuppfödd och kravmärkt kyckling att köpa på många orter. På så sätt kan du styra över kvalitén på djuruppfödning. Dessutom blir den så mycket godare än färdigköpt! Att laga kyckling i ugn är tacksamt och brukar bli bra. Laga helstekt kyckling med yoghurt eller prova ett gott recept på citronkyckling med timjan.

Den som inte har tid utan behöver kortare tid i ugn väljer ostgratinerad kyckling eller kanske baconlindad dragonkyckling.

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu