Grön tomatgryta

En läcker höstgryta där även de tomater som inte hunnit mogna helt kommer till sin rätt! Servera med din favoritpasta och en god sallad.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2-3 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1/2 dl röda linser
  • 4-5 gröna tomater
  • 1 äpple
  • 2-3 dl havredryck eller vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och tärna lök och morötter fint. Fräs dem några minuter i olja i en kastrull stor nog att rymma grytan. Lägg i linserna och låt fräsa med ytterligare några minuter på låg värme. Tillsätt ingefäran och rosmarin. Pressa ner vitlöken.

Skär äpplet i klyftor, strimla paprikan och skär tomaten i tärningar. Tillsätt hälften av de gröna tomaterna och alla andra grönsaker och späd med havredryck eller vatten. Rör ner tomatpurén.

Låt grytan koka upp och sedan småputtra under lock i 15 minuter. Alla grönsaker ska bli riktigt mjuka. Smaka av med salt, peppar och råsocker.

Tillsätt resten av de gröna tomaterna. Späd med mera vatten eller havredryck om grytan är för tjock.

Låt grytan stå på svag värme 10-15 minuter, gärna längre, så växer smaken fram.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se

Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

bakakaka.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se