Grön tomatgryta

En läcker höstgryta där även de tomater som inte hunnit mogna helt kommer till sin rätt! Servera med din favoritpasta och en god sallad.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2-3 morötter
  • 1 stor gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1/2 dl röda linser
  • 4-5 gröna tomater
  • 1 äpple
  • 2-3 dl havredryck eller vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 msk råsocker
  • 1 msk tomatpuré
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Skala och tärna lök och morötter fint. Fräs dem några minuter i olja i en kastrull stor nog att rymma grytan. Lägg i linserna och låt fräsa med ytterligare några minuter på låg värme. Tillsätt ingefäran och rosmarin. Pressa ner vitlöken.

Skär äpplet i klyftor, strimla paprikan och skär tomaten i tärningar. Tillsätt hälften av de gröna tomaterna och alla andra grönsaker och späd med havredryck eller vatten. Rör ner tomatpurén.

Låt grytan koka upp och sedan småputtra under lock i 15 minuter. Alla grönsaker ska bli riktigt mjuka. Smaka av med salt, peppar och råsocker.

Tillsätt resten av de gröna tomaterna. Späd med mera vatten eller havredryck om grytan är för tjock.

Låt grytan stå på svag värme 10-15 minuter, gärna längre, så växer smaken fram.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se