Vegan med candidakost?
Jag har bestämt mig för att från och med nu äta vegansk kost. Problemet är att få ihop detta med min candida-kost som innebär att jag inte kan äta quorn, jäst, gluten, svamp eller soja. några kloka råd på vägen?
- Sabina
Hej! Jag känner till candidakost mycket ytligt och vill inte ge sken av att vara någon dietist, men kan ge ett par råd. Mjölksyrade grönsaker, som surkål, är näringsrikt och innehåller goda bakterier som sägs konkurrera med de dåliga bakterierna. Spannmål utan gluten, t ex bovete, hirs, quinoa är bra att äta tillsammans med protein i form av ärtor, bönor eller linser för att få i sig fullvärdigt protein. Nötter, mandlar och frön är rika på bra fett, järn och protein. Sesamfrön innehåller mycket kalcium. Sojabönor är enkla att utesluta och ersätta med kikärtor, bönor av andra slag, gula ärtor, linser och så vidare. Om jag förstår saken rätt går det bra att äta alla slags grönsaker? Variera kosten så mycket som möjligt med olika slags grönsaker. D-vitamin, vitamin B12 och järn är viktiga att se till att få i sig och när det gäller dessa näringsämnen föreslår jag att du pratar med en dietist. Läs på själv hos tillförlitliga källor och se till att du får i dig allt du behöver! Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist innehåller många råd om kost, samt näringstabeller. Lycka till! Svar av vegotanten
5 september 2015
Det är väldigt olika vad man tål med ibs. Jag tål all lagad lök, alla baljväxter utom hela kikärtor (mixade går bra). Man får prova sig fram. Generellt brukar alla tåla röda linser och mungbönor. Koka med / krydda gärna med kyndel, timjan, kummin, fänkål, senapsfrön när du äter bönor /linser så bryts de ned lättare. Annars innehåller alla nötter, frön & spannmål också protein. Mixa gärna bönor till hummus, smörgåspålägg, gratängsmet så blir de lättsmälta. :) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! FestgrytaBurgundisk köttgrytaVin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen! Smak av höstHöstsmaker inför HalloweenGöra en pumpalykta inför Halloween? Bra idé! Det behövs både ljus och värme såhär i slutet av oktober. Men släng inte bort fruktköttet! Ljuvligt len och väldigt lättlagad är pumpasoppa som passar bra att servera till förrätt. Huvudrätten kan också få smak av pumpa - prova ett recept på pizza med pumpa, fetaost och oliver. Eller laga piroger som går bra att förbereda. Och glöm inte äppelglöggen: rekommenderas framför brasan! |
|
Rapportera olämplig kommentar
Dölj Rapportera olämplig kommentar
Hej!
Jag har tänkt att bli vegan men vet ej hur kan det fungerar med min IBS. Dvs att jag har känslig tarm som inte tål böner, linser, kål, lök, vitlök, papprika mm. Fins det några kloka råd? Tack på förhand