Vegan med candidakost?

Jag har bestämt mig för att från och med nu äta vegansk kost. Problemet är att få ihop detta med min candida-kost som innebär att jag inte kan äta quorn, jäst, gluten, svamp eller soja.

några kloka råd på vägen?

- Sabina

Hej!

Jag känner till candidakost mycket ytligt och vill inte ge sken av att vara någon dietist, men kan ge ett par råd. Mjölksyrade grönsaker, som surkål, är näringsrikt och innehåller goda bakterier som sägs konkurrera med de dåliga bakterierna. Spannmål utan gluten, t ex bovete, hirs, quinoa är bra att äta tillsammans med protein i form av ärtor, bönor eller linser för att få i sig fullvärdigt protein. Nötter, mandlar och frön är rika på bra fett, järn och protein. Sesamfrön innehåller mycket kalcium. Sojabönor är enkla att utesluta och ersätta med kikärtor, bönor av andra slag, gula ärtor, linser och så vidare. Om jag förstår saken rätt går det bra att äta alla slags grönsaker? Variera kosten så mycket som möjligt med olika slags grönsaker. D-vitamin, vitamin B12 och järn är viktiga att se till att få i sig och när det gäller dessa näringsämnen föreslår jag att du pratar med en dietist. Läs på själv hos tillförlitliga källor och se till att du får i dig allt du behöver! Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist innehåller många råd om kost, samt näringstabeller. Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ima
24 februari 2015

Hej!

Jag har tänkt att bli vegan men vet ej hur kan det fungerar med min IBS. Dvs att jag har känslig tarm som inte tål böner, linser, kål, lök, vitlök, papprika mm. Fins det några kloka råd? Tack på förhand

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av vegotanten
5 september 2015

Det är väldigt olika vad man tål med ibs. Jag tål all lagad lök, alla baljväxter utom hela kikärtor (mixade går bra). Man får prova sig fram. Generellt brukar alla tåla röda linser och mungbönor. Koka med / krydda gärna med kyndel, timjan, kummin, fänkål, senapsfrön när du äter bönor /linser så bryts de ned lättare. Annars innehåller alla nötter, frön & spannmål också protein. Mixa gärna bönor till hummus, smörgåspålägg, gratängsmet så blir de lättsmälta. :)




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Efterrätter

Klassiskt!

En god efterrätt kan lyfta vilken måltid som helst! Varför inte en klassisk pudding?

efteratter.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu