Vegan med candidakost?

Jag har bestämt mig för att från och med nu äta vegansk kost. Problemet är att få ihop detta med min candida-kost som innebär att jag inte kan äta quorn, jäst, gluten, svamp eller soja.

några kloka råd på vägen?

- Sabina

Hej!

Jag känner till candidakost mycket ytligt och vill inte ge sken av att vara någon dietist, men kan ge ett par råd. Mjölksyrade grönsaker, som surkål, är näringsrikt och innehåller goda bakterier som sägs konkurrera med de dåliga bakterierna. Spannmål utan gluten, t ex bovete, hirs, quinoa är bra att äta tillsammans med protein i form av ärtor, bönor eller linser för att få i sig fullvärdigt protein. Nötter, mandlar och frön är rika på bra fett, järn och protein. Sesamfrön innehåller mycket kalcium. Sojabönor är enkla att utesluta och ersätta med kikärtor, bönor av andra slag, gula ärtor, linser och så vidare. Om jag förstår saken rätt går det bra att äta alla slags grönsaker? Variera kosten så mycket som möjligt med olika slags grönsaker. D-vitamin, vitamin B12 och järn är viktiga att se till att få i sig och när det gäller dessa näringsämnen föreslår jag att du pratar med en dietist. Läs på själv hos tillförlitliga källor och se till att du får i dig allt du behöver! Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist innehåller många råd om kost, samt näringstabeller. Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ima
24 februari 2015

Hej!

Jag har tänkt att bli vegan men vet ej hur kan det fungerar med min IBS. Dvs att jag har känslig tarm som inte tål böner, linser, kål, lök, vitlök, papprika mm. Fins det några kloka råd? Tack på förhand

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av vegotanten
5 september 2015

Det är väldigt olika vad man tål med ibs. Jag tål all lagad lök, alla baljväxter utom hela kikärtor (mixade går bra). Man får prova sig fram. Generellt brukar alla tåla röda linser och mungbönor. Koka med / krydda gärna med kyndel, timjan, kummin, fänkål, senapsfrön när du äter bönor /linser så bryts de ned lättare. Annars innehåller alla nötter, frön & spannmål också protein. Mixa gärna bönor till hummus, smörgåspålägg, gratängsmet så blir de lättsmälta. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se


Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

Det är lätt att stirra sig blind på koktider när det är bråttom i köket. Inte konstigt att pasta är en självklar vardagsrätt. Pastagratäng från frysen är lätt att värma! Men ofta är det antalet moment och tillbehör som avgör hur snabbt du har maten på bordet. Rätter där allt lagas i samma gryta vinner många gånger. Svampsoppa, bondomelett eller champinjonrisotto är alla klara på under halvtimmen, sköter sig själva stor del av tiden och är mycket godare än mikrovärmd färdigmat!

 omelettrecept.se