Vegan med candidakost?

Jag har bestämt mig för att från och med nu äta vegansk kost. Problemet är att få ihop detta med min candida-kost som innebär att jag inte kan äta quorn, jäst, gluten, svamp eller soja.

några kloka råd på vägen?

- Sabina

Hej!

Jag känner till candidakost mycket ytligt och vill inte ge sken av att vara någon dietist, men kan ge ett par råd. Mjölksyrade grönsaker, som surkål, är näringsrikt och innehåller goda bakterier som sägs konkurrera med de dåliga bakterierna. Spannmål utan gluten, t ex bovete, hirs, quinoa är bra att äta tillsammans med protein i form av ärtor, bönor eller linser för att få i sig fullvärdigt protein. Nötter, mandlar och frön är rika på bra fett, järn och protein. Sesamfrön innehåller mycket kalcium. Sojabönor är enkla att utesluta och ersätta med kikärtor, bönor av andra slag, gula ärtor, linser och så vidare. Om jag förstår saken rätt går det bra att äta alla slags grönsaker? Variera kosten så mycket som möjligt med olika slags grönsaker. D-vitamin, vitamin B12 och järn är viktiga att se till att få i sig och när det gäller dessa näringsämnen föreslår jag att du pratar med en dietist. Läs på själv hos tillförlitliga källor och se till att du får i dig allt du behöver! Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist innehåller många råd om kost, samt näringstabeller. Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ima
24 februari 2015

Hej!

Jag har tänkt att bli vegan men vet ej hur kan det fungerar med min IBS. Dvs att jag har känslig tarm som inte tål böner, linser, kål, lök, vitlök, papprika mm. Fins det några kloka råd? Tack på förhand

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av vegotanten
5 september 2015

Det är väldigt olika vad man tål med ibs. Jag tål all lagad lök, alla baljväxter utom hela kikärtor (mixade går bra). Man får prova sig fram. Generellt brukar alla tåla röda linser och mungbönor. Koka med / krydda gärna med kyndel, timjan, kummin, fänkål, senapsfrön när du äter bönor /linser så bryts de ned lättare. Annars innehåller alla nötter, frön & spannmål också protein. Mixa gärna bönor till hummus, smörgåspålägg, gratängsmet så blir de lättsmälta. :)




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Mjölkfritt

Smakfullt mjölkfritt

Huvudrätt, dessert eller bakverk? Det finns många mjölkfria alternativ. Prova en uppfriskande citronsorbet till efterrätt!

mjölkfriarecept.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se