Vegan med candidakost?

Jag har bestämt mig för att från och med nu äta vegansk kost. Problemet är att få ihop detta med min candida-kost som innebär att jag inte kan äta quorn, jäst, gluten, svamp eller soja.

några kloka råd på vägen?

- Sabina

Hej!

Jag känner till candidakost mycket ytligt och vill inte ge sken av att vara någon dietist, men kan ge ett par råd. Mjölksyrade grönsaker, som surkål, är näringsrikt och innehåller goda bakterier som sägs konkurrera med de dåliga bakterierna. Spannmål utan gluten, t ex bovete, hirs, quinoa är bra att äta tillsammans med protein i form av ärtor, bönor eller linser för att få i sig fullvärdigt protein. Nötter, mandlar och frön är rika på bra fett, järn och protein. Sesamfrön innehåller mycket kalcium. Sojabönor är enkla att utesluta och ersätta med kikärtor, bönor av andra slag, gula ärtor, linser och så vidare. Om jag förstår saken rätt går det bra att äta alla slags grönsaker? Variera kosten så mycket som möjligt med olika slags grönsaker. D-vitamin, vitamin B12 och järn är viktiga att se till att få i sig och när det gäller dessa näringsämnen föreslår jag att du pratar med en dietist. Läs på själv hos tillförlitliga källor och se till att du får i dig allt du behöver! Vegetariska kokboken av Inga-Britta Sundqvist innehåller många råd om kost, samt näringstabeller. Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ima
24 februari 2015

Hej!

Jag har tänkt att bli vegan men vet ej hur kan det fungerar med min IBS. Dvs att jag har känslig tarm som inte tål böner, linser, kål, lök, vitlök, papprika mm. Fins det några kloka råd? Tack på förhand

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av vegotanten
5 september 2015

Det är väldigt olika vad man tål med ibs. Jag tål all lagad lök, alla baljväxter utom hela kikärtor (mixade går bra). Man får prova sig fram. Generellt brukar alla tåla röda linser och mungbönor. Koka med / krydda gärna med kyndel, timjan, kummin, fänkål, senapsfrön när du äter bönor /linser så bryts de ned lättare. Annars innehåller alla nötter, frön & spannmål också protein. Mixa gärna bönor till hummus, smörgåspålägg, gratängsmet så blir de lättsmälta. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se