Pajdeg utan margarin?
Jag lagar ibland veganmat till en återkommande gäst. Inga problem, tycker jag, förutom när det kommer till margarin som jag själv undviker helt. Kan man laga en bra, vegansk pajdeg utan margarin? Gärna tips som passar för både mat- och efterrättspajer!
- E
Visst går det att göra pajdeg utan margarin. Men det är inte samma sak att arbeta med och den kommer inte att smaka likadant. Bäst tycker jag man lyckas med rapsolja och lite inblandning av kokt potatis. Lite salt behövs också. Till efterrätt skulle jag satsa med på smulpaj än pajbotten. En bra smuldeg går ofta fint på olja, havregryn, vetemjöl nötter eller frön och råsocker. Svar av wholewidefood
3 november 2012
I många hälsodieter är margarin sett som en av de mest cancerskapande mat"sorterna". I många fall ses det till och med nyttigare att äta riktigt smör än margarin just för att det är så bearbetat och så lite likt originalprodukt. Kommentar av
Sofia
19 juli 2012
Om du kan tänka dig använda ekologisk kokosolja så kan det fungera kanske. Om du inte vill ha kokossmak kan du ta en kokosolja utan lukt & smak (sk deodoriserad). Har provat att göra smulpaj, och har även bytt ut margarin i andra rätter (bullar, kakor, bröd m m) med gott resultat. MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! BakakakaKex till ostenRiktig god ost kräver goda kex. Baka goda havrekex som garanterat passar till favoritosten! GlutenfrittBaka glutenfritt utan mjölmix!Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt! |
|
Det finns ju mjökfritt margarin....!