Rejuvelac (vetegroddsjos) kan användas i stället för filmjölk. Det tar fem dagar att göra och är vanligt bland de som äter levande föda.

Receptet är inskickat av Ylva. Tack för hjälpen!

Du behöver

  • 0,5-1 dl helt vete
  • ca 1-2 dl vatten, litet mer än dubbelt så mycket som vetet
  • ev. 2-3 droppar lönnsirap

Gör så här:

Blötlägg vetet över natten.

Slå bort vattnet och låt grodda 2 dygn.

Täck med nytt vatten, låt stå 2 dygn i rumstemperatur, en jäsprocess

startar. Ev kan man hjälpa den med några droppar lönnsirap eller nåt

annat sött, t ex russin. Men det brukar gå bra utan.

Fyll på nytt vatten när du tagit av den och processen fortsätter som

en surdeg. En groddsats håller bra kvalitet i flera dagar. Lukta och

smaka av, när den inte längre har syrningssmak börjar den bli dålig

och bör gå i komposten.

Gör gärna i ordning frukosttallriken på kvällen så har

müsslin sugit i sig och smaken av filmjölk och müssli blir ännu mer

framträdande och müsslin mer lättsmält.

Rejuvelac är lika nyttigt som surkål och mjölksyrade grönsaker. Det

används mycket inom levande föda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sibylla
24 oktober 2010

Ska testas! :)


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se

Helgtips

Pasta + sås= helgmiddag

Pasta är vardagslösningen framför andra. Men en god pastasås förvandlar spagettin till helgmiddag.

pastarecept.nu


Småkakor

Lättbakat för alla

Baka kaka med barnen eller vill du bara ha en lättbakad och god kaka?

Vill du baka enkelt eller låta barnen sköta kakbaket finns flera bra småkakor som passar fint att börja med. Goda kolakakor har få ingredienser och går lätt att lyckas med. En sats goda syltkakor eller finska pinnar är också bra startkakor som inte behöver skämmas för sig på kakfatet. Eller gör goda havreflarn. Två flarn med glass och lite sylt i mellan gör succé som enkla bakelser till efterrätten!

 bakakaka.se