Rejuvelac (vetegroddsjos) kan användas i stället för filmjölk. Det tar fem dagar att göra och är vanligt bland de som äter levande föda.

Receptet är inskickat av Ylva. Tack för hjälpen!

Du behöver

  • 0,5-1 dl helt vete
  • ca 1-2 dl vatten, litet mer än dubbelt så mycket som vetet
  • ev. 2-3 droppar lönnsirap

Gör så här:

Blötlägg vetet över natten.

Slå bort vattnet och låt grodda 2 dygn.

Täck med nytt vatten, låt stå 2 dygn i rumstemperatur, en jäsprocess

startar. Ev kan man hjälpa den med några droppar lönnsirap eller nåt

annat sött, t ex russin. Men det brukar gå bra utan.

Fyll på nytt vatten när du tagit av den och processen fortsätter som

en surdeg. En groddsats håller bra kvalitet i flera dagar. Lukta och

smaka av, när den inte längre har syrningssmak börjar den bli dålig

och bör gå i komposten.

Gör gärna i ordning frukosttallriken på kvällen så har

müsslin sugit i sig och smaken av filmjölk och müssli blir ännu mer

framträdande och müsslin mer lättsmält.

Rejuvelac är lika nyttigt som surkål och mjölksyrade grönsaker. Det

används mycket inom levande föda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sibylla
24 oktober 2010

Ska testas! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Cheesecake

Citronkakan

Citronkräm och färskost förvandlar kakan till riktigt läcker efterätt! Prova en kall cheesecake med hemlagad lemoncurd till helgen!

cheesecake.nu

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

Mat som får koka samman en stund i ugn blir nästan alltid lyckad. Och med fisk stämmer det utmärkt. Vem tackar nej till klassisk laxpudding där lax, potatis och lök varvas med grädde och kryddor… Eller en god pastagratäng med lax som passar när det är bråttom?
Att laga vitfisk på en bädd av ris eller bara i en god sås i ugnen är annars ett klassiskt sätt. Curryfisk passar till både couscous och ris och kravmärkt torsk med timjansås är lyxigt gott trots att det går både snabbt och lätt att laga. Dessutom är det oslagbart bekvämt med mat som sköter sig själv medan man skär sallad eller dukar.

 fiskrecept.nu