Rejuvelac (vetegroddsjos) kan användas i stället för filmjölk. Det tar fem dagar att göra och är vanligt bland de som äter levande föda.

Receptet är inskickat av Ylva. Tack för hjälpen!

Du behöver

  • 0,5-1 dl helt vete
  • ca 1-2 dl vatten, litet mer än dubbelt så mycket som vetet
  • ev. 2-3 droppar lönnsirap

Gör så här:

Blötlägg vetet över natten.

Slå bort vattnet och låt grodda 2 dygn.

Täck med nytt vatten, låt stå 2 dygn i rumstemperatur, en jäsprocess

startar. Ev kan man hjälpa den med några droppar lönnsirap eller nåt

annat sött, t ex russin. Men det brukar gå bra utan.

Fyll på nytt vatten när du tagit av den och processen fortsätter som

en surdeg. En groddsats håller bra kvalitet i flera dagar. Lukta och

smaka av, när den inte längre har syrningssmak börjar den bli dålig

och bör gå i komposten.

Gör gärna i ordning frukosttallriken på kvällen så har

müsslin sugit i sig och smaken av filmjölk och müssli blir ännu mer

framträdande och müsslin mer lättsmält.

Rejuvelac är lika nyttigt som surkål och mjölksyrade grönsaker. Det

används mycket inom levande föda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sibylla
24 oktober 2010

Ska testas! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

kladdkakor.se


Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

Vi är mitt uppe i svampälskarnas årstid och skogen är fylld med fin svamp. Svamp ger fin smak åt en rad rätter. Och det behöver inte ta lång tid att lyckas – en lätt svampsoppa eller stuvning till crepes går fort. Likaså en god viltpaj eller viltgryta. Att laga vardagspasta med festsmak gör du lätt i en svamppytt med tortellini, kyckling och skogssvamp. Garanterad svamplycka för alla!

 pastarecept.nu