Rejuvelac (vetegroddsjos) kan användas i stället för filmjölk. Det tar fem dagar att göra och är vanligt bland de som äter levande föda.

Receptet är inskickat av Ylva. Tack för hjälpen!

Du behöver

  • 0,5-1 dl helt vete
  • ca 1-2 dl vatten, litet mer än dubbelt så mycket som vetet
  • ev. 2-3 droppar lönnsirap

Gör så här:

Blötlägg vetet över natten.

Slå bort vattnet och låt grodda 2 dygn.

Täck med nytt vatten, låt stå 2 dygn i rumstemperatur, en jäsprocess

startar. Ev kan man hjälpa den med några droppar lönnsirap eller nåt

annat sött, t ex russin. Men det brukar gå bra utan.

Fyll på nytt vatten när du tagit av den och processen fortsätter som

en surdeg. En groddsats håller bra kvalitet i flera dagar. Lukta och

smaka av, när den inte längre har syrningssmak börjar den bli dålig

och bör gå i komposten.

Gör gärna i ordning frukosttallriken på kvällen så har

müsslin sugit i sig och smaken av filmjölk och müssli blir ännu mer

framträdande och müsslin mer lättsmält.

Rejuvelac är lika nyttigt som surkål och mjölksyrade grönsaker. Det

används mycket inom levande föda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sibylla
24 oktober 2010

Ska testas! :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se


Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

Nybakat bröd till maten förvandlar middagen till festmat. Att baka bröd med god fyllning är alltid ett bra knep att lätt fixa det lilla extra. Använd långpannan och välj mellan tre goda varianter på samma typ av bröd. Lättbakat, snabbt och gott! Ett läckert pestobröd med sesamfrön passar såväl grytor som till soppa. Smakrikt blir det med ostbröd med solrosfrön. Eller lägg i soltorkade tomater och baka ett gott olivbröd som passar de fleras varmrätter med tomat i. God mathelg önskar pepparochsalt!

 hembakatbrod.se