Rejuvelac (vetegroddsjos) kan användas i stället för filmjölk. Det tar fem dagar att göra och är vanligt bland de som äter levande föda.

Receptet är inskickat av Ylva. Tack för hjälpen!

Du behöver

  • 0,5-1 dl helt vete
  • ca 1-2 dl vatten, litet mer än dubbelt så mycket som vetet
  • ev. 2-3 droppar lönnsirap

Gör så här:

Blötlägg vetet över natten.

Slå bort vattnet och låt grodda 2 dygn.

Täck med nytt vatten, låt stå 2 dygn i rumstemperatur, en jäsprocess

startar. Ev kan man hjälpa den med några droppar lönnsirap eller nåt

annat sött, t ex russin. Men det brukar gå bra utan.

Fyll på nytt vatten när du tagit av den och processen fortsätter som

en surdeg. En groddsats håller bra kvalitet i flera dagar. Lukta och

smaka av, när den inte längre har syrningssmak börjar den bli dålig

och bör gå i komposten.

Gör gärna i ordning frukosttallriken på kvällen så har

müsslin sugit i sig och smaken av filmjölk och müssli blir ännu mer

framträdande och müsslin mer lättsmält.

Rejuvelac är lika nyttigt som surkål och mjölksyrade grönsaker. Det

används mycket inom levande föda.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Sibylla
24 oktober 2010

Ska testas! :)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

Finns det någonting mera klassiskt i kakväg än sockerkaka? Goda, mjuka och lättbakade. Och med stora variationsmöjligheter.

En luftig och lätt tårtbotten, en saftig och god chokladkaka eller en enkel sockerkaka, som passar fint en vardag? Nu lansera vi receptsajten www.sockerkakor.se inom pepparochsalt.se.

Kanske hittar du en ny favoritkaka redan i dag? Varmt välkommen in bland de nya recepten!

 sockerkakor.se