Smörgåspålägg för veganer?

Jag är på jakt efter ett enkelt och gott brödpålägg man kan tillreda sjäv. Jag äter ofta bröd till frukost, ibland även till andra måltider. Som vegetarian blir det ofta ost av något slag men jag tycker det känns väldigt motsägelsefullt då jag försöker dra ner på djurprodukter. Såklart funkar det med bara några skivor tomat, gurka eller vilken grönsak som helst men jag vill gärna vidga vyerna lite. Har du något bra tips ?

- Nina

En bra mixer är lösningen på mycket! Prova att mixa kokta linser, krydda med örtkryddor och salt, späd med rapsolja till en bredbar konsistens. Samma går att göra med kikärtor och bönor. Prova olika smaker - till exempel tomat eller gräslök. De flesta rotfrukter går att rosta i olja och kryddor i ugn och sedan mixa till ett pålägg. Sedan är alltid pastor gjorda på nötter eller fröer bra pålägg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Hannavilja
10 november 2012

Till mina favoriter hör bl.a. jordnötssmör, sesampasta (t.ex. Kung Markattas lite med korniga än tahini) + äppleskivor, mandelsmör (bara att mixa mandlar med lite salt), hoummus...

Kommentar av osignerat
12 mars 2012

peanutbutter&jelly!

Kommentar av Joakim
6 mars 2012

Min favorit är att slarvigt mixa lika delar sojabönor och urkärnade oliver med någon matsked olivolja, lite vatten, några stänk citronsaft och eventuellt lite kapris. Blir en proteinrik tapenad som faktiskt funkar även för att göra snygga snittar. Finns såklart även färdiga grejer att köpa, typ Tartex och Tofulines smörgåspålägg...

Kommentar av osignerat
26 januari 2012

Hej!har läst om havremjölk innehåller utvinnet av fär ull?Är det sant?Vad ska veganer dricka då?

En som tänker bli vegan!

Svar av
22 maj 2013

En del havredrycker innehåller animalskt D-vitamin från fårull, t.ex Icas Solhavre.

Oatly är okej, liksom en del andra.

Maila eller ring fabrikörerna om du är osäker :)

Kommentar av dobson
24 januari 2012

Baba Ganoush på rostad aubergine och rostad paprika är riktigt gott på macka. Solrospastej funkar fint också.

Jordnötssmör och hjortronsylt om man är sötsugen, mmm mackor :)

Kommentar av Sofia
8 januari 2012

hummus är typ det bästa som finns att ha på mackan, det är som en ersättare för smör och pålägg, och sen kan man lägga på massa goda grönsaker som t.ex. tomat, avocado, gurka, paprika, sallad... SÅ gott!

Svar av Sara
15 december 2013

Tahini kan användas på samma sätt. :) Och sen har vi jordnötssmör med päronskivor.

Kommentar av osignerat
2 september 2011

avokado!!! eller banan med örtsalt!

Svar av Sara
15 december 2013

Och banan med kanel för en lite sötare upplevelse. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se