Smörgåspålägg för veganer?

Jag är på jakt efter ett enkelt och gott brödpålägg man kan tillreda sjäv. Jag äter ofta bröd till frukost, ibland även till andra måltider. Som vegetarian blir det ofta ost av något slag men jag tycker det känns väldigt motsägelsefullt då jag försöker dra ner på djurprodukter. Såklart funkar det med bara några skivor tomat, gurka eller vilken grönsak som helst men jag vill gärna vidga vyerna lite. Har du något bra tips ?

- Nina

En bra mixer är lösningen på mycket! Prova att mixa kokta linser, krydda med örtkryddor och salt, späd med rapsolja till en bredbar konsistens. Samma går att göra med kikärtor och bönor. Prova olika smaker - till exempel tomat eller gräslök. De flesta rotfrukter går att rosta i olja och kryddor i ugn och sedan mixa till ett pålägg. Sedan är alltid pastor gjorda på nötter eller fröer bra pålägg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Hannavilja
10 november 2012

Till mina favoriter hör bl.a. jordnötssmör, sesampasta (t.ex. Kung Markattas lite med korniga än tahini) + äppleskivor, mandelsmör (bara att mixa mandlar med lite salt), hoummus...

Kommentar av osignerat
12 mars 2012

peanutbutter&jelly!

Kommentar av Joakim
6 mars 2012

Min favorit är att slarvigt mixa lika delar sojabönor och urkärnade oliver med någon matsked olivolja, lite vatten, några stänk citronsaft och eventuellt lite kapris. Blir en proteinrik tapenad som faktiskt funkar även för att göra snygga snittar. Finns såklart även färdiga grejer att köpa, typ Tartex och Tofulines smörgåspålägg...

Kommentar av osignerat
26 januari 2012

Hej!har läst om havremjölk innehåller utvinnet av fär ull?Är det sant?Vad ska veganer dricka då?

En som tänker bli vegan!

Svar av
22 maj 2013

En del havredrycker innehåller animalskt D-vitamin från fårull, t.ex Icas Solhavre.

Oatly är okej, liksom en del andra.

Maila eller ring fabrikörerna om du är osäker :)

Kommentar av dobson
24 januari 2012

Baba Ganoush på rostad aubergine och rostad paprika är riktigt gott på macka. Solrospastej funkar fint också.

Jordnötssmör och hjortronsylt om man är sötsugen, mmm mackor :)

Kommentar av Sofia
8 januari 2012

hummus är typ det bästa som finns att ha på mackan, det är som en ersättare för smör och pålägg, och sen kan man lägga på massa goda grönsaker som t.ex. tomat, avocado, gurka, paprika, sallad... SÅ gott!

Svar av Sara
15 december 2013

Tahini kan användas på samma sätt. :) Och sen har vi jordnötssmör med päronskivor.

Kommentar av osignerat
2 september 2011

avokado!!! eller banan med örtsalt!

Svar av Sara
15 december 2013

Och banan med kanel för en lite sötare upplevelse. :)


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kyckling i curry

Långkok blir mustigt värmande grytor!

Glöm grytan på spisen och bjud på riktigt mustig currygryta!

grytrecept.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

Bönor och linser är framtidsmat. Miljöbra, proteinrika och fulla med smak. Billiga mättande och framförallt goda! Och det är länge sedan nu vi bara åt bruna bönor till fläsk …
I grytor och såser kommer smakerna till sin rätt. Gärna i sällskap med mustiga rotfrukter och chili. Dahl, linsgryta eller en currydoftande linsgryta med kokosmjölk? Kanske en rejäl vegogryta med rotfrukter, chili och vita bönor. Gillar du chili kan du prova chili sin carne, en variant av den klassiska rätten. Men nu ännu smakrikare och gjord på quorn som är vegetariskt. Gott som passar de flesta!

 grytrecept.se