Smörgåspålägg för veganer?

Jag är på jakt efter ett enkelt och gott brödpålägg man kan tillreda sjäv. Jag äter ofta bröd till frukost, ibland även till andra måltider. Som vegetarian blir det ofta ost av något slag men jag tycker det känns väldigt motsägelsefullt då jag försöker dra ner på djurprodukter. Såklart funkar det med bara några skivor tomat, gurka eller vilken grönsak som helst men jag vill gärna vidga vyerna lite. Har du något bra tips ?

- Nina

En bra mixer är lösningen på mycket! Prova att mixa kokta linser, krydda med örtkryddor och salt, späd med rapsolja till en bredbar konsistens. Samma går att göra med kikärtor och bönor. Prova olika smaker - till exempel tomat eller gräslök. De flesta rotfrukter går att rosta i olja och kryddor i ugn och sedan mixa till ett pålägg. Sedan är alltid pastor gjorda på nötter eller fröer bra pålägg.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Hannavilja
10 november 2012

Till mina favoriter hör bl.a. jordnötssmör, sesampasta (t.ex. Kung Markattas lite med korniga än tahini) + äppleskivor, mandelsmör (bara att mixa mandlar med lite salt), hoummus...

Kommentar av osignerat
12 mars 2012

peanutbutter&jelly!

Kommentar av Joakim
6 mars 2012

Min favorit är att slarvigt mixa lika delar sojabönor och urkärnade oliver med någon matsked olivolja, lite vatten, några stänk citronsaft och eventuellt lite kapris. Blir en proteinrik tapenad som faktiskt funkar även för att göra snygga snittar. Finns såklart även färdiga grejer att köpa, typ Tartex och Tofulines smörgåspålägg...

Kommentar av osignerat
26 januari 2012

Hej!har läst om havremjölk innehåller utvinnet av fär ull?Är det sant?Vad ska veganer dricka då?

En som tänker bli vegan!

Svar av
22 maj 2013

En del havredrycker innehåller animalskt D-vitamin från fårull, t.ex Icas Solhavre.

Oatly är okej, liksom en del andra.

Maila eller ring fabrikörerna om du är osäker :)

Kommentar av dobson
24 januari 2012

Baba Ganoush på rostad aubergine och rostad paprika är riktigt gott på macka. Solrospastej funkar fint också.

Jordnötssmör och hjortronsylt om man är sötsugen, mmm mackor :)

Kommentar av Sofia
8 januari 2012

hummus är typ det bästa som finns att ha på mackan, det är som en ersättare för smör och pålägg, och sen kan man lägga på massa goda grönsaker som t.ex. tomat, avocado, gurka, paprika, sallad... SÅ gott!

Svar av Sara
15 december 2013

Tahini kan användas på samma sätt. :) Och sen har vi jordnötssmör med päronskivor.

Kommentar av osignerat
2 september 2011

avokado!!! eller banan med örtsalt!

Svar av Sara
15 december 2013

Och banan med kanel för en lite sötare upplevelse. :)


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Fiskgratäng

Bekvämt och gott med gratäng

Gratänger med grönt är komfortmat. Snabb och god fiskgratäng med zucchini är riktigt gott på kort tid!

gratäng.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se