Smörgåspålägg för veganer?
Jag är på jakt efter ett enkelt och gott brödpålägg man kan tillreda sjäv. Jag äter ofta bröd till frukost, ibland även till andra måltider. Som vegetarian blir det ofta ost av något slag men jag tycker det känns väldigt motsägelsefullt då jag försöker dra ner på djurprodukter. Såklart funkar det med bara några skivor tomat, gurka eller vilken grönsak som helst men jag vill gärna vidga vyerna lite. Har du något bra tips ?
- Nina
En bra mixer är lösningen på mycket! Prova att mixa kokta linser, krydda med örtkryddor och salt, späd med rapsolja till en bredbar konsistens. Samma går att göra med kikärtor och bönor. Prova olika smaker - till exempel tomat eller gräslök. De flesta rotfrukter går att rosta i olja och kryddor i ugn och sedan mixa till ett pålägg. Sedan är alltid pastor gjorda på nötter eller fröer bra pålägg. Kommentar av
osignerat
12 mars 2012
peanutbutter&jelly! Kommentar av
Joakim
6 mars 2012
Min favorit är att slarvigt mixa lika delar sojabönor och urkärnade oliver med någon matsked olivolja, lite vatten, några stänk citronsaft och eventuellt lite kapris. Blir en proteinrik tapenad som faktiskt funkar även för att göra snygga snittar. Finns såklart även färdiga grejer att köpa, typ Tartex och Tofulines smörgåspålägg... Kommentar av
osignerat
26 januari 2012
Hej!har läst om havremjölk innehåller utvinnet av fär ull?Är det sant?Vad ska veganer dricka då? En som tänker bli vegan! Svar av
22 maj 2013
En del havredrycker innehåller animalskt D-vitamin från fårull, t.ex Icas Solhavre. Oatly är okej, liksom en del andra. Maila eller ring fabrikörerna om du är osäker :) Kommentar av
dobson
24 januari 2012
Baba Ganoush på rostad aubergine och rostad paprika är riktigt gott på macka. Solrospastej funkar fint också. Jordnötssmör och hjortronsylt om man är sötsugen, mmm mackor :) Kommentar av
Sofia
8 januari 2012
hummus är typ det bästa som finns att ha på mackan, det är som en ersättare för smör och pålägg, och sen kan man lägga på massa goda grönsaker som t.ex. tomat, avocado, gurka, paprika, sallad... SÅ gott! Svar av Sara
15 december 2013
Tahini kan användas på samma sätt. :) Och sen har vi jordnötssmör med päronskivor. Kommentar av
osignerat
2 september 2011
avokado!!! eller banan med örtsalt! Svar av Sara
15 december 2013
Och banan med kanel för en lite sötare upplevelse. :) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Koka syltBär kvar i frysen?Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken! BagelsFyllda bagelsDen som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest. BagelsAnnorlunda fikabrödEgna bagels är inte så krångligt att baka som det verkar. De sega och smakrika bröden som både ska kokas och gräddas i ugn går att fylla både med matiga och söta pålägg. Prova klassiska bagels med ost eller lax som fyllning. Goda både som enkel lunch och till matsäcken. Eller gör söta chokladbagels som läcker fika. Kanske en omgång goda citronbagels som kombinerar sött och syrligt? Bagels är väl värda jobbet! |
|
Till mina favoriter hör bl.a. jordnötssmör, sesampasta (t.ex. Kung Markattas lite med korniga än tahini) + äppleskivor, mandelsmör (bara att mixa mandlar med lite salt), hoummus...