Veganmat på kalaset?

Letar ett bra recept på vegan mat att bjuda på ett 50 årskalas. En gäst är vegan. Vi andra ska äta köttbricka med frukter och potatisgratäng till. Vad ger jag veganen?

- anna

Satsa gärna på mat som går ihop med den meny du har i övrigt. Gör en potatisgratäng med sojagrädde (eller liknande produkt) så har du en bra grund. Fruktfatet är inga problem - det kan alla äta om du serverar det avskilt från köttet. Istället för kött kan du antingen välja halvfabrikat (finns mängder av djupfrysta produkter) eller satsa på någon enkel ugnsrätt. Auberginer eller svamp är tacksamt och lätt att fylla med en god tomatsås, täcka med nöthack och gratinera. Likaså är broccoli, blomkål och tomater sådant som passar fint att ugnsgratinera i en sås och som matchar kötträtten någotsånär. Biffar på hirs, kikärtor eller bönor fungerar också bra om de serveras med en enkel tomatsås.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av ST
3 juni 2012

Hej, jag tränar en hel del och äter och lagar gärna veganmat men undrar ofta om det blev en näringsmässigt riktig maträtt jag komponerat? Det skulle vara intressant att se era fina och goda rätter kompletterade med en "energikoll" hur mycket fett, protein och kolhydrater innehåller varje rätt :-)

Redaktionens kommentar
Tack för berömmet! Tyvärr har vi inte möjlighet att ha en sådan energikoll i nuläget.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se