Veganmat på kalaset?

Letar ett bra recept på vegan mat att bjuda på ett 50 årskalas. En gäst är vegan. Vi andra ska äta köttbricka med frukter och potatisgratäng till. Vad ger jag veganen?

- anna

Satsa gärna på mat som går ihop med den meny du har i övrigt. Gör en potatisgratäng med sojagrädde (eller liknande produkt) så har du en bra grund. Fruktfatet är inga problem - det kan alla äta om du serverar det avskilt från köttet. Istället för kött kan du antingen välja halvfabrikat (finns mängder av djupfrysta produkter) eller satsa på någon enkel ugnsrätt. Auberginer eller svamp är tacksamt och lätt att fylla med en god tomatsås, täcka med nöthack och gratinera. Likaså är broccoli, blomkål och tomater sådant som passar fint att ugnsgratinera i en sås och som matchar kötträtten någotsånär. Biffar på hirs, kikärtor eller bönor fungerar också bra om de serveras med en enkel tomatsås.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av ST
3 juni 2012

Hej, jag tränar en hel del och äter och lagar gärna veganmat men undrar ofta om det blev en näringsmässigt riktig maträtt jag komponerat? Det skulle vara intressant att se era fina och goda rätter kompletterade med en "energikoll" hur mycket fett, protein och kolhydrater innehåller varje rätt :-)

Redaktionens kommentar
Tack för berömmet! Tyvärr har vi inte möjlighet att ha en sådan energikoll i nuläget.



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu