Nöttårta

Aprikos och banan blir en god fyllning i denna nötiga tårta!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Botten

  • 50 g vegetabiliskt matfett
  • 3-4 msk socker, gärna rårörsocker
  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 msk olja/matfett
  • 1/2 dl grahamsgryn

Fyllning

  • 1 banan
  • 1 dl aprikosmarmelad, alternativt mosade aprikoser eller persikor

Garnering

  • 2 dl sojagrädde
  • vindruvor
  • 2 msk hackade hasselnötter

Gör så här:

Smörj en kakform som rymmer minst en liter med olja eller matfett. Strö i grahamsgrynen.

Hacka nötterna och blanda ner i en skål med vetemjölet, sojamjölet, bakpulvret och de hackade dadlarna.

Rör matfettet och sockret poröst i en annan skål och tillsätt rumsvarm havremjölk till denna.

Blanda samman bunkarnas innehåll och häll i den smorda och ströade formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i cirka 45 minuter med 175 graders värme. Låt kakan stelna något innan den tas ur sin form. Låt svalna.

Dela i två bitar med en brödkniv.

Fyllningen:

Mosa bananen och blanda med aprikosmarmeladen.

Bred fruktmoset på den nedre bottnen. Lägg på den övre bottnen och garnera med vispad sojagrädde och hela vindruvor. Strössla över hasselnötskrosset.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
25 juni 2010

ska prova denna nu, dock med annan torkad frukt än dadel

Kommentar av P.K
23 januari 2009

Oh yeah oh yeah!

Svar av Namn/signatur
1 maj 2012

Eller hur! x3


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

Texmex-inspirerade smaker har tagit svenskarna med storm och gör tacopaj till en favorit hos många. Den klassiska köttfärspajen kan bli riktigt kryddig på fler sätt - med smakrik fetaost och kryddstark korv mer än motsvarar den förväntningarna.

Blir momenten i tillagningen för många? För att laga kryddig korvpaj behöver du bara fräsa svamp och lök och vispa samman en äggstanning. Låt pajen sköta sig själv i ugnen och njut av riktigt god mat mitt i veckan!

 pajrecept.se