Nöttårta

Aprikos och banan blir en god fyllning i denna nötiga tårta!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Botten

  • 50 g vegetabiliskt matfett
  • 3-4 msk socker, gärna rårörsocker
  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 msk olja/matfett
  • 1/2 dl grahamsgryn

Fyllning

  • 1 banan
  • 1 dl aprikosmarmelad, alternativt mosade aprikoser eller persikor

Garnering

  • 2 dl sojagrädde
  • vindruvor
  • 2 msk hackade hasselnötter

Gör så här:

Smörj en kakform som rymmer minst en liter med olja eller matfett. Strö i grahamsgrynen.

Hacka nötterna och blanda ner i en skål med vetemjölet, sojamjölet, bakpulvret och de hackade dadlarna.

Rör matfettet och sockret poröst i en annan skål och tillsätt rumsvarm havremjölk till denna.

Blanda samman bunkarnas innehåll och häll i den smorda och ströade formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i cirka 45 minuter med 175 graders värme. Låt kakan stelna något innan den tas ur sin form. Låt svalna.

Dela i två bitar med en brödkniv.

Fyllningen:

Mosa bananen och blanda med aprikosmarmeladen.

Bred fruktmoset på den nedre bottnen. Lägg på den övre bottnen och garnera med vispad sojagrädde och hela vindruvor. Strössla över hasselnötskrosset.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
25 juni 2010

ska prova denna nu, dock med annan torkad frukt än dadel

Kommentar av P.K
23 januari 2009

Oh yeah oh yeah!

Svar av Namn/signatur
1 maj 2012

Eller hur! x3


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu