Nöttårta

Aprikos och banan blir en god fyllning i denna nötiga tårta!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Botten

  • 50 g vegetabiliskt matfett
  • 3-4 msk socker, gärna rårörsocker
  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 msk olja/matfett
  • 1/2 dl grahamsgryn

Fyllning

  • 1 banan
  • 1 dl aprikosmarmelad, alternativt mosade aprikoser eller persikor

Garnering

  • 2 dl sojagrädde
  • vindruvor
  • 2 msk hackade hasselnötter

Gör så här:

Smörj en kakform som rymmer minst en liter med olja eller matfett. Strö i grahamsgrynen.

Hacka nötterna och blanda ner i en skål med vetemjölet, sojamjölet, bakpulvret och de hackade dadlarna.

Rör matfettet och sockret poröst i en annan skål och tillsätt rumsvarm havremjölk till denna.

Blanda samman bunkarnas innehåll och häll i den smorda och ströade formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i cirka 45 minuter med 175 graders värme. Låt kakan stelna något innan den tas ur sin form. Låt svalna.

Dela i två bitar med en brödkniv.

Fyllningen:

Mosa bananen och blanda med aprikosmarmeladen.

Bred fruktmoset på den nedre bottnen. Lägg på den övre bottnen och garnera med vispad sojagrädde och hela vindruvor. Strössla över hasselnötskrosset.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
25 juni 2010

ska prova denna nu, dock med annan torkad frukt än dadel

Kommentar av P.K
23 januari 2009

Oh yeah oh yeah!

Svar av Namn/signatur
1 maj 2012

Eller hur! x3


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fettisdagen!

Semlans högtid!

Äntligen är semmeldagen här! Baka de bästa semlorna själv och fira!

semlor.nu

Bakakaka

Kafferep

Småkakor som smälter i munnen... Blanda modern och klassiskt och servera läckra småkakor till latten!

bakakaka.se


Efterrätter

Krydda kakan!

En god kaka till kaffet är aldrig fel. Prova en Ingerfärs- och kardemummakaka till efterrätt eller fika!

Ingefära är en spännande och användbar krydda. Denna smakrika rot som stammar från Kina passar fint i matlagninen. I det asiatiska köket har den använts långt tillbaka i tiden och är en viktig krydda.

Dessutom har den också använts som läkeväxt, bland annat för sina antiinflammatoriska egenskaper.

Men ingefära passar också fint som smaksättare i kakor av olika slag, de välkända pepparkakorna vi bakar varje jul är ett bra exempel. Tillsammans med kardemumma ger ingefäran också fin smak åt sockerkakan. Prova ett nytt recept på Ingerfärs- och kardemummakaka till fikat. Ett enkelt och annorlunda sätt att smaksätta kakan. Servera med vispad grädde eller vaniljglass och du har en kaka som passar lika bra som efterrätt som till eftermiddagsfika!

Smaklig och kryddig fika!

 efterratter.se