Nöttårta

Aprikos och banan blir en god fyllning i denna nötiga tårta!

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Botten

  • 50 g vegetabiliskt matfett
  • 3-4 msk socker, gärna rårörsocker
  • 2 1/2 dl havremjölk
  • 2 dl hasselnötter
  • 1/2 dl sojamjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 msk olja/matfett
  • 1/2 dl grahamsgryn

Fyllning

  • 1 banan
  • 1 dl aprikosmarmelad, alternativt mosade aprikoser eller persikor

Garnering

  • 2 dl sojagrädde
  • vindruvor
  • 2 msk hackade hasselnötter

Gör så här:

Smörj en kakform som rymmer minst en liter med olja eller matfett. Strö i grahamsgrynen.

Hacka nötterna och blanda ner i en skål med vetemjölet, sojamjölet, bakpulvret och de hackade dadlarna.

Rör matfettet och sockret poröst i en annan skål och tillsätt rumsvarm havremjölk till denna.

Blanda samman bunkarnas innehåll och häll i den smorda och ströade formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i cirka 45 minuter med 175 graders värme. Låt kakan stelna något innan den tas ur sin form. Låt svalna.

Dela i två bitar med en brödkniv.

Fyllningen:

Mosa bananen och blanda med aprikosmarmeladen.

Bred fruktmoset på den nedre bottnen. Lägg på den övre bottnen och garnera med vispad sojagrädde och hela vindruvor. Strössla över hasselnötskrosset.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Johanna
25 juni 2010

ska prova denna nu, dock med annan torkad frukt än dadel

Kommentar av P.K
23 januari 2009

Oh yeah oh yeah!

Svar av Namn/signatur
1 maj 2012

Eller hur! x3


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu

Sockerkakor

Lättbakad sockerkaka

Ibland är det enkla det allra godaste. En lättbakad sockerkaka förgyller fikastunden i kulna januari.

sockerkakor.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se