Svamprisotto

Smakrik skogssvamp ger en fyllig risotto med lyxkänsla.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2-2 dl torkad skogssvamp, t ex trattkantareller och/eller trumpetsvamp (kan ersättas med ca 3 dl färsk svamp)
  • 1 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong (alternativt 8 dl buljong + 2 dl torrt vitt vin)
  • 4 dl rundkornigt ris, t ex arborio

Gör så här:

Lägg svampen i en liten skål. Slå kokhett vatten över tills svampen är täckt och låt dra i 10 minuter. Sila av, men spara vätskan. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den kokande under lock.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på låg värme i några minuter, rör om då och då. Rör ner riset och låt fräsa en kort stund. Slå över svampspad och buljong (eller svampspad och vin) tills det täcker. Låt koka in och rör om ofta. Tillsätt mer vätska när den kokat in, tills all vätska är slut eller riset är mjukt med en hård kärna. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Joel
22 oktober 2017

När ska svampen i då?


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

De flesta klarar av att baka en plåt småkakor och nog är det värt mödan! Hembakad fika smakar bäst mellan hägg och syren i tiden kring pingst. Chokladdrömmar är klassiska trillade kakor som är lätta att lyckas med. Komplettera gärna med sockerkaka! Dukningen är också viktig: små spetsdukar, finkopparna, friska blommor i överflöd gör fikastunden till en välbehövlig vila.

 smakakor.se