Svamprisotto

Smakrik skogssvamp ger en fyllig risotto med lyxkänsla.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2-2 dl torkad skogssvamp, t ex trattkantareller och/eller trumpetsvamp (kan ersättas med ca 3 dl färsk svamp)
  • 1 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong (alternativt 8 dl buljong + 2 dl torrt vitt vin)
  • 4 dl rundkornigt ris, t ex arborio

Gör så här:

Lägg svampen i en liten skål. Slå kokhett vatten över tills svampen är täckt och låt dra i 10 minuter. Sila av, men spara vätskan. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den kokande under lock.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på låg värme i några minuter, rör om då och då. Rör ner riset och låt fräsa en kort stund. Slå över svampspad och buljong (eller svampspad och vin) tills det täcker. Låt koka in och rör om ofta. Tillsätt mer vätska när den kokat in, tills all vätska är slut eller riset är mjukt med en hård kärna. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Joel
22 oktober 2017

När ska svampen i då?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

kokasylt.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se