Svamprisotto

Smakrik skogssvamp ger en fyllig risotto med lyxkänsla.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2-2 dl torkad skogssvamp, t ex trattkantareller och/eller trumpetsvamp (kan ersättas med ca 3 dl färsk svamp)
  • 1 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong (alternativt 8 dl buljong + 2 dl torrt vitt vin)
  • 4 dl rundkornigt ris, t ex arborio

Gör så här:

Lägg svampen i en liten skål. Slå kokhett vatten över tills svampen är täckt och låt dra i 10 minuter. Sila av, men spara vätskan. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den kokande under lock.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på låg värme i några minuter, rör om då och då. Rör ner riset och låt fräsa en kort stund. Slå över svampspad och buljong (eller svampspad och vin) tills det täcker. Låt koka in och rör om ofta. Tillsätt mer vätska när den kokat in, tills all vätska är slut eller riset är mjukt med en hård kärna. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Lena
18 januari 2022

När ska svampen i risotton?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Dan
2 november 2021

Är det bara jag, men vad gör man med svampen efter den dragit klart?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Joel
22 oktober 2017

När ska svampen i då?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kryddig paj

Kryddstarka pajer

Spiskummin, cayennepeppar, kanel och paprika - din egen kryddblandning sätter bättre smak på tacopajen än vilken färdig tacokrydda som helst!

pajrecept.se

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se