Svamprisotto

Smakrik skogssvamp ger en fyllig risotto med lyxkänsla.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 1/2-2 dl torkad skogssvamp, t ex trattkantareller och/eller trumpetsvamp (kan ersättas med ca 3 dl färsk svamp)
  • 1 msk olivolja
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong (alternativt 8 dl buljong + 2 dl torrt vitt vin)
  • 4 dl rundkornigt ris, t ex arborio

Gör så här:

Lägg svampen i en liten skål. Slå kokhett vatten över tills svampen är täckt och låt dra i 10 minuter. Sila av, men spara vätskan. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den kokande under lock.

Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs lök och vitlök på låg värme i några minuter, rör om då och då. Rör ner riset och låt fräsa en kort stund. Slå över svampspad och buljong (eller svampspad och vin) tills det täcker. Låt koka in och rör om ofta. Tillsätt mer vätska när den kokat in, tills all vätska är slut eller riset är mjukt med en hård kärna. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Lena
18 januari 2022

När ska svampen i risotton?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Dan
2 november 2021

Är det bara jag, men vad gör man med svampen efter den dragit klart?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Joel
22 oktober 2017

När ska svampen i då?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se