Glutenallergi och vegan?

Glutenallergiker och vegan, har du några tips och idéer då have mjlk osv inte går att äta för min del.

Jag känner mig lite vilsen då de i min närhet inte tycker att det passar att vara vegan och gluten, men jag vill absolut inte äta kött.

Hur gör jag? Några bra recept och tips?

- Madelen

Det kan bli svårt att hitta en ballanserad kost som passar dig, det kan jag hålla med om.

För den som undviker mjölkprodukter av olika slag gäller det ju att få i sig vad man behöver från växtriket. Jag brukar ofta förespråka baljväxter av alla slag som en bra bas, tillsammans med rotfrukter, gröna grönsaker, frukt osv. Men i ditt fall vill jag inte komma med några råd och tips, jag tycker du ska ta kontakt med en dietist som är specialist att sätta samman mat på rätt sätt. I annat fall är det lätt hänt att du får en skadligt ensidig kost.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Karin
20 juni 2017

Man kan lätt göra sin egen havremjölk från glutenfria havregryn. Jag använder stavmixer och en chufamix, vilket är ett behändigt hjälpmedel för att snabbt kunna sila av det grövsta. Jag blandar 1,5 dl havregryn med 7,5 dl vatten, en nypa salt, en nypa vaniljpulver, två dadlar utan kärna, 1 tsk kokosolja, mixa 1 minut, sila från, klart! Förvaring 4-5 dagar i kylskåp.

Kommentar av mormor
7 augusti 2014

Vad äter en vegan till frukost? Kan jag bjuda en vegan på kräftor?

Redaktionens kommentar
Veganer äter inget från djurriktet så kräftor går inte. Men havre, ris- eller sojamjölk med müsli går bra, liksom mjölkfri gröt, bröd med mjölkfritt pålägg mm

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Camilla
13 maj 2014

Vill bara påpeka att havre inte är gluten!!! Så havreprodukter likaså mandel, ris och kokosmjölk går bra!

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
18 mars 2021

Havre som inte är tvättat kan innehålla gluten och havredrycken ska det stå glutenfri på för att en person med celiaki ska kunna dricka den. Ikaffe innehåller för mycket gluten så därför ska den inte drickas av en glutenintolerant person.

Kommentar av Celiaki-Therese
27 juli 2012

Fungerar verkligen inte havremjölk?

Jag är själv glutenintolerant, och dricker havremjölk. Havre i sig innehåller ju inte gluten, dock brukar jag undvika annat än Sempers rena havre vid bak och liknande. Men har konsulterat en del av mina dietböcker och havremjölk innehåller inte gluten, och om det gör det så ligger dessa lååångt under gränserna.

Jag känner mig ganska säker på den saken, eftersom jag är mycket känslig och reagerar mycket kraftigt på gluten med kräkningar inom ett par timmar. Är övertygad om att havremjölk är fritt fram.

Kommentar av Marie
7 juni 2011

hoppas ngn fortfarande kikar in här, men det finns en bra receptbok, som jag själv har som heter The Gluten-Free Vegan av Susan O'Brien. Finns för ca 100kr på adlibris.com. Hoppas det löser några av dina problem.

Kommentar av mariaF
24 april 2011

bovete, alla olika sorters ris, quinoa, hirs, amarant, nötter och frön av alla de slag, linser rotfrukter... det finns hur mycket som helst att ta av. gör mjölk av sesamfrön eller mandel det är mycket näringsrikt. skaffa en bra mixer med en sil-insats.

Kommentar av Veganen
18 juli 2010

Jag förstår inte. Av vilken anledning skulle är det ett problem att kombinera vegansk kost med en glutenallergi? Grönsaker, baljväxter, nötter, sojaprodukter osv innehåller inget gluten och är en fullvärdig kost. När det gäller mjölk, grädde och andra "mejeriprodukter" finns andra varianter baserade på soja och ris.

Svar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Håller fullständigt med Veganen. den veganska kosten är inte alls ensidig utan går att variera i oändlighet. Så du kan lugnt äta glutenfri mat utan att orsaka djurens lidande!




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com