Glutenallergi och vegan?

Glutenallergiker och vegan, har du några tips och idéer då have mjlk osv inte går att äta för min del.

Jag känner mig lite vilsen då de i min närhet inte tycker att det passar att vara vegan och gluten, men jag vill absolut inte äta kött.

Hur gör jag? Några bra recept och tips?

- Madelen

Det kan bli svårt att hitta en ballanserad kost som passar dig, det kan jag hålla med om.

För den som undviker mjölkprodukter av olika slag gäller det ju att få i sig vad man behöver från växtriket. Jag brukar ofta förespråka baljväxter av alla slag som en bra bas, tillsammans med rotfrukter, gröna grönsaker, frukt osv. Men i ditt fall vill jag inte komma med några råd och tips, jag tycker du ska ta kontakt med en dietist som är specialist att sätta samman mat på rätt sätt. I annat fall är det lätt hänt att du får en skadligt ensidig kost.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Karin
20 juni 2017

Man kan lätt göra sin egen havremjölk från glutenfria havregryn. Jag använder stavmixer och en chufamix, vilket är ett behändigt hjälpmedel för att snabbt kunna sila av det grövsta. Jag blandar 1,5 dl havregryn med 7,5 dl vatten, en nypa salt, en nypa vaniljpulver, två dadlar utan kärna, 1 tsk kokosolja, mixa 1 minut, sila från, klart! Förvaring 4-5 dagar i kylskåp.

Kommentar av mormor
7 augusti 2014

Vad äter en vegan till frukost? Kan jag bjuda en vegan på kräftor?

Redaktionens kommentar
Veganer äter inget från djurriktet så kräftor går inte. Men havre, ris- eller sojamjölk med müsli går bra, liksom mjölkfri gröt, bröd med mjölkfritt pålägg mm

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Camilla
13 maj 2014

Vill bara påpeka att havre inte är gluten!!! Så havreprodukter likaså mandel, ris och kokosmjölk går bra!

Kommentar av Celiaki-Therese
27 juli 2012

Fungerar verkligen inte havremjölk?

Jag är själv glutenintolerant, och dricker havremjölk. Havre i sig innehåller ju inte gluten, dock brukar jag undvika annat än Sempers rena havre vid bak och liknande. Men har konsulterat en del av mina dietböcker och havremjölk innehåller inte gluten, och om det gör det så ligger dessa lååångt under gränserna.

Jag känner mig ganska säker på den saken, eftersom jag är mycket känslig och reagerar mycket kraftigt på gluten med kräkningar inom ett par timmar. Är övertygad om att havremjölk är fritt fram.

Kommentar av Marie
7 juni 2011

hoppas ngn fortfarande kikar in här, men det finns en bra receptbok, som jag själv har som heter The Gluten-Free Vegan av Susan O'Brien. Finns för ca 100kr på adlibris.com. Hoppas det löser några av dina problem.

Kommentar av mariaF
24 april 2011

bovete, alla olika sorters ris, quinoa, hirs, amarant, nötter och frön av alla de slag, linser rotfrukter... det finns hur mycket som helst att ta av. gör mjölk av sesamfrön eller mandel det är mycket näringsrikt. skaffa en bra mixer med en sil-insats.

Kommentar av Veganen
18 juli 2010

Jag förstår inte. Av vilken anledning skulle är det ett problem att kombinera vegansk kost med en glutenallergi? Grönsaker, baljväxter, nötter, sojaprodukter osv innehåller inget gluten och är en fullvärdig kost. När det gäller mjölk, grädde och andra "mejeriprodukter" finns andra varianter baserade på soja och ris.

Svar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Håller fullständigt med Veganen. den veganska kosten är inte alls ensidig utan går att variera i oändlighet. Så du kan lugnt äta glutenfri mat utan att orsaka djurens lidande!




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

På grillen får halloumiosten fin yta och färg samt ett segt inre. I burgaren blir det gott med lite chilisting, sallad och grillade grönsaker som paprika och aubergine. Även på grillspett passar halloumin bra för att ge mättnad - varför inte duka upp en buffé med tillbehör till grönsaker och ost? Fyllda grillade tomater gör sig bättre som förrätt. De döljer varm fetaost smaksatt med örter och citron i sitt inre. Så, fest på ost vid grillen rekommenderas!

 grillrecept.nu