Glutenallergi och vegan?

Glutenallergiker och vegan, har du några tips och idéer då have mjlk osv inte går att äta för min del.

Jag känner mig lite vilsen då de i min närhet inte tycker att det passar att vara vegan och gluten, men jag vill absolut inte äta kött.

Hur gör jag? Några bra recept och tips?

- Madelen

Det kan bli svårt att hitta en ballanserad kost som passar dig, det kan jag hålla med om.

För den som undviker mjölkprodukter av olika slag gäller det ju att få i sig vad man behöver från växtriket. Jag brukar ofta förespråka baljväxter av alla slag som en bra bas, tillsammans med rotfrukter, gröna grönsaker, frukt osv. Men i ditt fall vill jag inte komma med några råd och tips, jag tycker du ska ta kontakt med en dietist som är specialist att sätta samman mat på rätt sätt. I annat fall är det lätt hänt att du får en skadligt ensidig kost.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Karin
20 juni 2017

Man kan lätt göra sin egen havremjölk från glutenfria havregryn. Jag använder stavmixer och en chufamix, vilket är ett behändigt hjälpmedel för att snabbt kunna sila av det grövsta. Jag blandar 1,5 dl havregryn med 7,5 dl vatten, en nypa salt, en nypa vaniljpulver, två dadlar utan kärna, 1 tsk kokosolja, mixa 1 minut, sila från, klart! Förvaring 4-5 dagar i kylskåp.

Kommentar av mormor
7 augusti 2014

Vad äter en vegan till frukost? Kan jag bjuda en vegan på kräftor?

Redaktionens kommentar
Veganer äter inget från djurriktet så kräftor går inte. Men havre, ris- eller sojamjölk med müsli går bra, liksom mjölkfri gröt, bröd med mjölkfritt pålägg mm

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Camilla
13 maj 2014

Vill bara påpeka att havre inte är gluten!!! Så havreprodukter likaså mandel, ris och kokosmjölk går bra!

Kommentar av Celiaki-Therese
27 juli 2012

Fungerar verkligen inte havremjölk?

Jag är själv glutenintolerant, och dricker havremjölk. Havre i sig innehåller ju inte gluten, dock brukar jag undvika annat än Sempers rena havre vid bak och liknande. Men har konsulterat en del av mina dietböcker och havremjölk innehåller inte gluten, och om det gör det så ligger dessa lååångt under gränserna.

Jag känner mig ganska säker på den saken, eftersom jag är mycket känslig och reagerar mycket kraftigt på gluten med kräkningar inom ett par timmar. Är övertygad om att havremjölk är fritt fram.

Kommentar av Marie
7 juni 2011

hoppas ngn fortfarande kikar in här, men det finns en bra receptbok, som jag själv har som heter The Gluten-Free Vegan av Susan O'Brien. Finns för ca 100kr på adlibris.com. Hoppas det löser några av dina problem.

Kommentar av mariaF
24 april 2011

bovete, alla olika sorters ris, quinoa, hirs, amarant, nötter och frön av alla de slag, linser rotfrukter... det finns hur mycket som helst att ta av. gör mjölk av sesamfrön eller mandel det är mycket näringsrikt. skaffa en bra mixer med en sil-insats.

Kommentar av Veganen
18 juli 2010

Jag förstår inte. Av vilken anledning skulle är det ett problem att kombinera vegansk kost med en glutenallergi? Grönsaker, baljväxter, nötter, sojaprodukter osv innehåller inget gluten och är en fullvärdig kost. När det gäller mjölk, grädde och andra "mejeriprodukter" finns andra varianter baserade på soja och ris.

Svar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Håller fullständigt med Veganen. den veganska kosten är inte alls ensidig utan går att variera i oändlighet. Så du kan lugnt äta glutenfri mat utan att orsaka djurens lidande!


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Färsk pasta

Hemlagad cannelloni

Färdig färsk pasta från butiken är räddaren i nöden. Gör cannelloni i största formen och packa lunchlådor om det blir något över.

pastarecept.nu

Lyxfika

Bästa bakelsetipsen

Snabbaste bakelsen kan vara den godaste! Rulltårta fylld med romrussin blir lyxig helgfika.

bakakaka.se


Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

Kanelbullar finns det i många former. Den klassiska kanelbullen är fantastiskt god men med en rejäl dos kardemumma får vi istället minst lika goda kardemummabullar.

Butterkaka är en annan favorit som stått sig i längden, ja, namnet har den förstås från engelskans butter: smör, men innehåller också russin och vaniljkräm... Det är tid att sprida lite kärlek, omtanke och kaneldoft!

 bakabullar.se