Sås på grönsaker?

Jag undrar om ni har recept på någon god sås som bara är gjord på grönsaker och kryddor. Helst inte med olja i heller.

- Mattias Jacobsson

Det finns många sätt att få bra såser på grönsaker. Här är några lätta tips: Ånga finhackad lök med färsk vitlök. Tillsätt färska, skalade tomater och koka samman. Toppa med basilika och mixa slätt.

Förväll skogssvamp tillsammans med schalottenlök. Mixa slätt och krydda med soya och timjan.

Ugnsrosta lök, morötter, palsternacka och svamp i lite olja i ugnen. Koka tillsammans med kryddpeppar och lagerblad under lock till du får en buljong. Koka samman, krydda och red med maizena.

Koka samman linser, lök och curry. Smaka av med vinäger, råsocker och salt. Mixa slät och servera varm eller kall.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Rabarber

Rabarbertider

Nu sträcker de slanka röda stjälkarna på sig i trädgården. Dags att njuta av rabarber, kanske i muffins?

Rabarberns syrliga smak lyfts fram fint av sötma. Passa på att lagra ett stycke försommar till gråare dagar i form av chutney eller sylt! Fast allra godast är rabarbern förstås just nu i en rabarberpaj. Med kardemumma, kolasmak eller havretäcke kanske? Och så kan du se fram emot att göra rabarber- och jordgubbssaft, när den tiden kommer...

 smulpaj.se