Gelatin för veganer?

Finns det gelatin för veganer?

- Marica

Hej Marica!

Just gelatin är animaliskt. Men det finns ett vanligt geléämne som heter agar-agar och som utvinns ur alger.

Detta ämne används ofta i stället för gelatin.

Agar-agar brukar finnas i hälsokostbutiker.

MVH

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av osignerat
20 maj 2011

Hejsan, jag har köpt agar agar men kan inte hitta hur mycket agar agar jag ska använda.

Jag ska göra en Pannacotta som ska vara i en vanlig form med avtagbara kanter.

Jag har hittat recept där man ska ha en liter vatten och 2 msk agar agar men hur mycket "annat" ska man ha då?

Kommentar av Arisu
23 februari 2011

Det finns även Melatin, vilket är utvunnen ur rödalger... men denna behövs också kokas upp i lite vätska innan den används (har prövat till en blodbål för en vegan)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se