Vispbar havregrädde?

Finns det en "vispgrädde" som är baserad på havre istället för på soya? Jag äter veganskt av miljöskäl och har hört att soyaodlingar är en väldig påfrestning på miljön, så jag försöker undvika allt soyabaserat.

- A

Vad jag vet finns det i dag ingen riktigt färdig, vispbar produkt som inte innehåller soja. Havrebaserad "grädde" finns det flera sorter, men de är alla gjorda för att använda i matlagning.

Du har rätt i att det ibland kan kännas märkligt när man läser innehållsförteckningen på förpackningen och upptäcker vad den består av. Och många gånger blir man nog tvungen att antingen avstå från varan eller tillverka någonting liknande själv för att bli nöjd.

En lösning som kan fungera är att själv stabilisera havregrädde med agar-agar medan du vispar tills den får rätt konsistens. Men detta har jag inte hunnit prova, så då får du experimentera!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av osignerat
30 december 2011

Ett gott alternativ är cashewgrädde.

Se recept t.ex Risenta.se

Kommentar av Eva Ö
5 november 2011

Carlshamns mejeri har en vispbar havregrädde

Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Det finns visst färdiga vispbara havregräddar , kika bland mejeriprodukterna! Bland annat finns de av märket Carlshamn och GoGreen.

Däremot (enligt mig) är SoyaToo vispgrädde betydligt godare och som vegan så minskar du jordens resursslöseri avsevärt och kan med gott samvete äta lite sojavispgrädde då och då :)

Mvh,

Maria - vegankocken.wordpress.com

Redaktionens kommentar
Ja, sedan inlägget ovan skrevs har det kommit en rad vispbara grädd-ersättningar utan animaliskt fett.
Kommentar av Skarus
27 november 2010

Vad jag ser så finns det ingen datering på det här inlägget, men i dagsläget finns hursomhelst både vispgrädde gjord på havre och på soja. Den godaste är enligt mig den som heter soyatoo, finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Kommentar av Anna
17 oktober 2010

Sojan som används till köttindustrin ger upphov till regnskogsskövling, men de flesta "veganska" sojaprodukter typ sojamjölk görs av bönor som odlas i österrike, och ger alltså inte upphov till samma skadliga effekt på miljön. Kolla på förpackningarna till sojaprodukterna! På många av dem står det att det kommer från österrikiska odlingar.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Mera matbröd!

Vi är många som äter mycket bröd, så varför inte välja gott bröd? Baka ett syrat fullkornsbröd!

hembakatbrod.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

Sallader lagade med gryn och ris av olika slag ger skönt tuggmotstånd och mättar bra. Nu finns det många sorter att välja på; matvete, bulgur och couscous är bara några alternativ. Quinoasallad är vacker och smakrik med fetaost, kidneybönor och pepprig ruccola. Annars kanske bulgursallad passar, med ingredienser som ofta finns hemma. Ha en skön stund i vårsolen!

 salladsrecept.se