I stället för import?

Soja och linser är vanliga proteintillskott, men importerade. Finns det något annat att ersätta kött med som inte är importerat? Som exempelvis går att få tag på hos lokal bonde?

- - Johanna

Jadå, det finns, men det är lite svårare att hitta. Först och främst kan man leta efter bönor av olika slag. Brytbönor, bondbönor, vaxbönor...

Sedan vill jag slå ett slag för ärtorna. Vanliga gula ärtor finns svenskodlade och ekologiska. De går att använda i stället för kikärtor i till exempel biffar och till röror.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Tamara74
16 mars 2013

Hej!

Man kan odla sina egla bönor, linser, m.m i en vanlig balkonglåda eller kruka. Bönor är enklast, sedan kan man experimentera med annat. Vitsen är att man köper första påsen men sedan förblir all odling lokal.

Annars kan man utöka protein-intaget genom att gro groddar, man kan göra det i princip med vilka frön som helst.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Polentapaj

Paj smakar alltid fint! Prova polentapaj med majsgryn, oliver och lagrad ost i fyllningen.

pajrecept.se

Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

frukostbullar.se


Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

Nyligen kom en rapport som visade att allt fler svenskar inte tål gluten. Glutenfritt, utan mjöl från våra vanligaste sädesslag, blir alltså viktigt för allt fler. Ofta ingår färdig, glutenfri mjölmix i recepten när man ska baka glutenfritt. Men det måste inte vara så. Inte sällan går det att använda mjöl av ris, majs, havre eller kokos. Glutenfri kladdkaka blir ännu bättre utan mix och pannkakor på havremjöl och bovete är både lättstekta och goda. Samma sak med scones. Eller en god glutenfri paj till efterrätt. Garanterat så god att den passar alla! Det går också att hoppa över mjölet helt och göra en chokladkaka med mandelmassa och ren choklad. Riktigt enkelt, riktigt gott och riktigt glutenfritt!

 glutenfriarecept.se