I stället för import?

Soja och linser är vanliga proteintillskott, men importerade. Finns det något annat att ersätta kött med som inte är importerat? Som exempelvis går att få tag på hos lokal bonde?

- - Johanna

Jadå, det finns, men det är lite svårare att hitta. Först och främst kan man leta efter bönor av olika slag. Brytbönor, bondbönor, vaxbönor...

Sedan vill jag slå ett slag för ärtorna. Vanliga gula ärtor finns svenskodlade och ekologiska. De går att använda i stället för kikärtor i till exempel biffar och till röror.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Tamara74
16 mars 2013

Hej!

Man kan odla sina egla bönor, linser, m.m i en vanlig balkonglåda eller kruka. Bönor är enklast, sedan kan man experimentera med annat. Vitsen är att man köper första påsen men sedan förblir all odling lokal.

Annars kan man utöka protein-intaget genom att gro groddar, man kan göra det i princip med vilka frön som helst.




Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se