I stället för import?

Soja och linser är vanliga proteintillskott, men importerade. Finns det något annat att ersätta kött med som inte är importerat? Som exempelvis går att få tag på hos lokal bonde?

- - Johanna

Jadå, det finns, men det är lite svårare att hitta. Först och främst kan man leta efter bönor av olika slag. Brytbönor, bondbönor, vaxbönor...

Sedan vill jag slå ett slag för ärtorna. Vanliga gula ärtor finns svenskodlade och ekologiska. De går att använda i stället för kikärtor i till exempel biffar och till röror.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Tamara74
16 mars 2013

Hej!

Man kan odla sina egla bönor, linser, m.m i en vanlig balkonglåda eller kruka. Bönor är enklast, sedan kan man experimentera med annat. Vitsen är att man köper första påsen men sedan förblir all odling lokal.

Annars kan man utöka protein-intaget genom att gro groddar, man kan göra det i princip med vilka frön som helst.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glass

Mera glass!

Finns det något godare än glass? Yoghurt- och saffransglass känns lyxigt och friskt!

glassrecept.nu

Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

kladdkakor.se


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se