Hirsbiffar

Hirs är perfekt till biffar! Lättlagade och smakliga.

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 2 1/2 dl hirs
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm vitpeppar
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk majsmjöl
  • 1/2 dl oliv- eller rapsolja

Gör så här:

Koka upp vattnet och tillsätt hirs och salt. Låt koka under lock i cirka 15 minuter. Tag bort från plattan och låt svälla under lock i 10 minuter.

Finhacka löken och pressa vitlöken. Blanda ner lök, vitlök, vitpeppar och majsmjöl i hirsen. Blanda noga och forma till små biffar.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme till de får fin färg.

Servera nystekta med bulgur eller potatis och grönsaker.

 

Tips! Om det är svårt att få biffarna att hålla ihop kan kokt, mosad potatis blandas ner i smeten.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

scones.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se