Vem räknas som vegan?

 

En person som inte äter fisk eller kött kallas oftast vegetarian. Men det finns många olika slags vegetarisk kost. Här är exempel på några:

  • Vegansk kost är när man äter mat enbart från växtriket som cerealier (produkter av olika sädesslag), bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär. I många fall undviker veganer även alla typer av produkter som kommer från djur som exploaterats på något sätt, som läder i jackor och skor men även honung och ullprodukter.
  • Lakto-vegetarisk kost betyder att man förutom de veganska födoämnena även äter mjölkprodukter (lakto kommer från lac som betyder mjölk).
  • Ovo-lakto-vegetarisk kost består av ovan nämnda samt ägg (ovum betyder ägg på latin).

 

Andra kosthållningar och inriktningar:

  • Frugivorkost, det är när man låter växterna genomleva hela sin växtcykel. Man äter enbart växternas frukter, bär, cerealier samt vissa grönsaker som t.ex. tomat, paprika, ärter och gurka.

 

Andra kostritktningar som inte är helt vegetariska, men som är baserade på vegetarisk kost:

  • Makrobiotisk kost. Man tillåter en liten mängd fisk. Makrobiotiker anser att kokt säd är den mest balanserade födan för människan och till denna äter man lätt kokta grönsaker, rotfrukter m.m.
  • Demivegetarisk kost är när man äter vegetarisk mat med inblandning av fisk. Man avstår alltså från alla typer av kött. Demi kommer från latin och betyder halv.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se