Vem räknas som vegan?

 

En person som inte äter fisk eller kött kallas oftast vegetarian. Men det finns många olika slags vegetarisk kost. Här är exempel på några:

  • Vegansk kost är när man äter mat enbart från växtriket som cerealier (produkter av olika sädesslag), bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär. I många fall undviker veganer även alla typer av produkter som kommer från djur som exploaterats på något sätt, som läder i jackor och skor men även honung och ullprodukter.
  • Lakto-vegetarisk kost betyder att man förutom de veganska födoämnena även äter mjölkprodukter (lakto kommer från lac som betyder mjölk).
  • Ovo-lakto-vegetarisk kost består av ovan nämnda samt ägg (ovum betyder ägg på latin).

 

Andra kosthållningar och inriktningar:

  • Frugivorkost, det är när man låter växterna genomleva hela sin växtcykel. Man äter enbart växternas frukter, bär, cerealier samt vissa grönsaker som t.ex. tomat, paprika, ärter och gurka.

 

Andra kostritktningar som inte är helt vegetariska, men som är baserade på vegetarisk kost:

  • Makrobiotisk kost. Man tillåter en liten mängd fisk. Makrobiotiker anser att kokt säd är den mest balanserade födan för människan och till denna äter man lätt kokta grönsaker, rotfrukter m.m.
  • Demivegetarisk kost är när man äter vegetarisk mat med inblandning av fisk. Man avstår alltså från alla typer av kött. Demi kommer från latin och betyder halv.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se