Vem räknas som vegan?

 

En person som inte äter fisk eller kött kallas oftast vegetarian. Men det finns många olika slags vegetarisk kost. Här är exempel på några:

  • Vegansk kost är när man äter mat enbart från växtriket som cerealier (produkter av olika sädesslag), bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär. I många fall undviker veganer även alla typer av produkter som kommer från djur som exploaterats på något sätt, som läder i jackor och skor men även honung och ullprodukter.
  • Lakto-vegetarisk kost betyder att man förutom de veganska födoämnena även äter mjölkprodukter (lakto kommer från lac som betyder mjölk).
  • Ovo-lakto-vegetarisk kost består av ovan nämnda samt ägg (ovum betyder ägg på latin).

 

Andra kosthållningar och inriktningar:

  • Frugivorkost, det är när man låter växterna genomleva hela sin växtcykel. Man äter enbart växternas frukter, bär, cerealier samt vissa grönsaker som t.ex. tomat, paprika, ärter och gurka.

 

Andra kostritktningar som inte är helt vegetariska, men som är baserade på vegetarisk kost:

  • Makrobiotisk kost. Man tillåter en liten mängd fisk. Makrobiotiker anser att kokt säd är den mest balanserade födan för människan och till denna äter man lätt kokta grönsaker, rotfrukter m.m.
  • Demivegetarisk kost är när man äter vegetarisk mat med inblandning av fisk. Man avstår alltså från alla typer av kött. Demi kommer från latin och betyder halv.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se