Grön linssoppa

Gröna linser passar utmärkt i soppor! Prova denna lätta tomatsoppa med linser!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl gröna linser (blötlagda minst en timme)
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk curry
  • 3-4 dl passerade tomater
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl bulgur
  • 1 tsk spiskummin

Gör så här:

Klyfta löken och koka den och linserna i buljongen tills linserna börjar bli mjuka, cirka 20 minuter. Se till att linserna inte kokar torra, späd med vatten och det behövs. Efter 10 minuter kan du blanda ner bulgur.

När linserna är mjuka; blanda ner kryddorna och späd med passerad tomat tills soppan blir lagom tjock. Smaka av med salt och peppar och servera med grovt bröd.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Wille
14 oktober 2013

Detta är alldeles för närings och kalorifattigt per portion. Nästan inga näringsämnen når upp till vad som rekommenderas för en lunch och flera saknas helt. Min hjärna behöver också mycket fett för att fungera ok. Magnesium och fosfor är de näringsämnen som kalrar gränsen. 19 andra gör det inte.

Redaktionens kommentar
Vi har inga näringsberäkningar på våra recept och tar alltså inte ansvar för våra läsares näringsintag, utan överlämnar det åt dem själva. Behöver man hjälp är det bättre att vända sig till en dietist. Till denna soppa rekommenderar vi att ett grovt bröd serveras. Vill du komplettera med mer fett, bred jordnötssmör (se bilden) eller något annat fett pålägg på mackan!
Kommentar av Vegetarianen.blogspot.com
15 augusti 2009

Det här låter väldigt gott! Ska testa att göra denna soppa idag :)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

://www.lammrecept.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Pajrecept

Bekväma pajer

Paj är latmat. Sköter sig själv i ugnen och kan lagas i förväg. Smart och gott!

En smidigare maträtt än paj är svårt att tänka sig. Möjlig att fylla med det du har hemma och variera i det oändliga. Tål att lagas i förväg och värmas när gästerna kommer. Perfekt att ha i frysen när det är bråttom. Självklar på buffén, som lunch, till helgmiddagen… De flesta pajer går dessutom att äta både varma och kalla – bra matsäcksmat.
Variera den klassiska köttfärspajen och gör köttfärspaj med fetaost. Prova viltfärspaj eller lammfärspaj – smakrikt och ett bra miljöval om du väljer kött. Gillar du pajer med ost finns förutom klassiker som västerbottenostpaj, varianter på fetaostpaj och god chèvrepaj. En kikärtspaj eller tomatpaj blir ett bra tillbehör på buffén eller som en enkel, kryddig lunch!

 pajrecept.se