Agar-agar i stället för gelatin?

Hej, Fyller år i helgen och tänkte bjud på en hallaonmousstårta, Receptet ser ut så här:

Botten

300 gram mandelmassa

3 st äggvita(or)

Fyllning

6 st gelatinblad

300 gram hallon, , frysta

2 msk hallonlikör

4 st äggula(or)

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Min fråga är vad jag kan ersätta äggen med, gelatinet är väll bara agar-agar som går att ta istället.

Mvh

Malin

- Malin

Gissar att du vill göra om din tårta så att den passar för den som äter vegankost? Eller är det bara gelatinet du vill få bort?

Om du vill ersätta gelatinet går det bra med agar-agar. Däremot är resten av receptet full med saker som en vegan undviker: Ägg, äggula och vispgrädde är alla från djurriket. Att laga en liknande rätt och få den vegansk är inte så lätt. Så om det är en vegansk kaka du vill baka så är mitt tips att välja en annan efterrätt.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej Malin!

Precis som du skriver så fungerar gelatin utmärkt att ersätta med agar agar. När det gäller ägg finns en ersättningsprodukt som heter No Egg att köpa i mataffärer och hälsokoster, men min erfarenhet är att detta fungerar bäst om det bara är ett eller två ägg som ska ersättas. I receptet du angav så ingår 3 äggvitor och 4 äggulor, vilket kan bli lite klurigt, men prova dig gärna fram och se om det inte går att laga ändå med No Egg. Följ instruktionerna på baksidan av paketet.

När det gäller vispgrädde så har märket SoyaToo en superbra sojavispgrädde i tetrapack. Vispa den kvällen innan du ska göra tårta så blir den hård och bra att ha på tårta dagen efter! SoyaToo finns på din vanliga mataffär.

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Brownies

Lyxiga brownies

Vilken är världens godaste brownie? Får vi förestlå mandelbrownies med kexbotten!

browniesrecept.se


Småkakor

Nya småkakorna som alla kan baka!

Glöm kexpaketet: Enkla havrekakor kan alla baka!

Hembakat är alltid godast. Men ibland vill man bara ha något lättbakat utan att stå länge i köket. Småkakor är det perfekta allternativ till köpta kex eller torra bullar.
Klassiska syltkakor eller chokladbröd är alltid gott. Men prova ett nytt, lättbakat recept: Enkla havrekakor är superlätt att lyckas med. Dessutom både snabba och billiga, men framförallt goda! Eller så bakar du en variant på havrekakor med kardemumma och russin som omväxling. Gillar du kolakakor? Prova våra nya chokladkolakakor som är en blandning av kolakaka och chokladkaka. Eller kanske ett nytt recept på glutenfria havrekakor med kokos? Riktigt gott och lättbakat till fikat!

 smakakor.se