Agar-agar i stället för gelatin?

Hej, Fyller år i helgen och tänkte bjud på en hallaonmousstårta, Receptet ser ut så här:

Botten

300 gram mandelmassa

3 st äggvita(or)

Fyllning

6 st gelatinblad

300 gram hallon, , frysta

2 msk hallonlikör

4 st äggula(or)

3 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Min fråga är vad jag kan ersätta äggen med, gelatinet är väll bara agar-agar som går att ta istället.

Mvh

Malin

- Malin

Gissar att du vill göra om din tårta så att den passar för den som äter vegankost? Eller är det bara gelatinet du vill få bort?

Om du vill ersätta gelatinet går det bra med agar-agar. Däremot är resten av receptet full med saker som en vegan undviker: Ägg, äggula och vispgrädde är alla från djurriket. Att laga en liknande rätt och få den vegansk är inte så lätt. Så om det är en vegansk kaka du vill baka så är mitt tips att välja en annan efterrätt.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej Malin!

Precis som du skriver så fungerar gelatin utmärkt att ersätta med agar agar. När det gäller ägg finns en ersättningsprodukt som heter No Egg att köpa i mataffärer och hälsokoster, men min erfarenhet är att detta fungerar bäst om det bara är ett eller två ägg som ska ersättas. I receptet du angav så ingår 3 äggvitor och 4 äggulor, vilket kan bli lite klurigt, men prova dig gärna fram och se om det inte går att laga ändå med No Egg. Följ instruktionerna på baksidan av paketet.

När det gäller vispgrädde så har märket SoyaToo en superbra sojavispgrädde i tetrapack. Vispa den kvällen innan du ska göra tårta så blir den hård och bra att ha på tårta dagen efter! SoyaToo finns på din vanliga mataffär.

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Lasagne bolognese

Klassiker vinner i längden. Ingenting slår en lasagne bolognese.

lasagne.nu

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se