Vegansk festmat?

Jag har fått i uppgift att laga en festlig middag till ett bröllop. Paret som skall gifta sig är veganer och vill servera veganmat till alla gästerna. Har du några tipps på några trevliga och festliga förrätter och varmrätter som är relativt enkla att laga till ca 80 personer.

- Ronja

Om du vill laga mat till en så stor skara relativt enkelt föreslår jag rätter som är lätta att laga i stora kärl och som kan stå klara i förväg och värmas. Pajer är bra. Gratänger likaså. Grytor (kikärts, lins, grönsaks, tofu etc. )kan fungera, om du har möjlighet att kyla och värma på ett smidigt sätt.

Som förrätt är soppa ett bekvämt alternativ som är lätt att ha färdigt.

Efterrätter som är enkla att hantera till många är till exempel choklad/ kladdkakor och frukt/ bärpajer.

Att arrangera maten i buffé är också ett bra sätt att jobba när det handlar om så många gäster. Hembakat bröd höjer stilen på kalaset.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Agneta Eriksson
21 december 2014

Skulle vilja göra en Janssons frestelse ,vego, så lik som möjligt .

Har du tips vad man kan få till som den salta ansjovisen ?

mvh. Agneta

Redaktionens kommentar
Inte helt lätt... Men kanske miso är ett bra val?
Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av K@rin
26 januari 2017

Kapris, oliver blir gott

Kommentar av Claudia
30 december 2010

har du nåt recept på vegansk rätt som går att göra snabbt?




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Salladsrecept

Matig sallad

En fräsch sallad kan vara mättande nog för en hel middag. Fetaostsallad är snabbt, lätt och gott!

salladsrecept.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se