Squashsoppa

Ett lättlagat recept med mild och god smak! Squashsoppan blir fint krämig och får en vacker färg med både gul och grön squash, tack vare att den mixas slät.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 l squash skuren i tärningar (600-800 g)
  • 3 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 tsk tomatpuré
  • ca 8 dl grönsaksbuljong
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här:

Ansa och tärna squashen. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan i en kastrull stor nog att rymma soppan. Tillsätt squashen och låt den få lite färg.

Pressa ner vitlöken, lägg i rosmarin. Späd med buljong och rör ner tomatpurén.

Låt soppan koka 15-20 minuter under lock. Mixa sedan soppan helt slät i en mixer eller med en stavmixer.

Låt koka upp på nytt och späd eventuellt med mera buljong eller vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

Låt soppan stå på svag värme ytterligare 10 minuter.

Serveras gärna med stekt svamp som varje gäst själv kan lägga i sin tallrik. Och bjud ett gott bröd till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Wille
31 mars 2011

194 kalorier per portion. Lite över 200 om du äter stekt svamp till.

- Inget D och B12, Retinol (form av A)

- För lite av Selen, Zink, Kalcium, Järn, kalium, magnesium, B6, B2, B1, protein (3,9 gram) och folsyra.

- C är det enda som klarar gränsen för en lunchmåltid.

Glöm inte din mineral/vitamintablett!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

bakatårta.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se