Squashsoppa

Ett lättlagat recept med mild och god smak! Squashsoppan blir fint krämig och får en vacker färg med både gul och grön squash, tack vare att den mixas slät.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 l squash skuren i tärningar (600-800 g)
  • 3 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 tsk tomatpuré
  • ca 8 dl grönsaksbuljong
  • vitpeppar
  • salt

Gör så här:

Ansa och tärna squashen. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan i en kastrull stor nog att rymma soppan. Tillsätt squashen och låt den få lite färg.

Pressa ner vitlöken, lägg i rosmarin. Späd med buljong och rör ner tomatpurén.

Låt soppan koka 15-20 minuter under lock. Mixa sedan soppan helt slät i en mixer eller med en stavmixer.

Låt koka upp på nytt och späd eventuellt med mera buljong eller vatten. Smaka av med salt och vitpeppar.

Låt soppan stå på svag värme ytterligare 10 minuter.

Serveras gärna med stekt svamp som varje gäst själv kan lägga i sin tallrik. Och bjud ett gott bröd till!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Wille
31 mars 2011

194 kalorier per portion. Lite över 200 om du äter stekt svamp till.

- Inget D och B12, Retinol (form av A)

- För lite av Selen, Zink, Kalcium, Järn, kalium, magnesium, B6, B2, B1, protein (3,9 gram) och folsyra.

- C är det enda som klarar gränsen för en lunchmåltid.

Glöm inte din mineral/vitamintablett!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se