Falafel

Hemgjorda falaflar är lätta att göra. Och mycket goda! Servera med couscous, bröd eller bulgur.

Du behöver

  • 400 g blötlagda kikärtor eller en burk konserverade
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja till stekning
  • ev. grahamsmjöl, mannagryn, sesamfrön till panering

Gör så här:

Använder du konserverade kikärtor sköljer du dem i kallt vatten.

Skala och dela löken och vitlöken.

Mixa kikärtorna tillsammans med kryddor och lök tills du får en jämn smet. Men mixa inte för länge, den ska inte vara helt slät. Om det behövs kan lite vatten tillsättas. Smaka av med salt och peppar.

Forma nu smeten till små bollar som plattas till biffar. Det är gott och enkelt att panera falaflarna, gärna i sesamfrön och grahamsmjöl eller mannagryn. Panering kan även få falaflarna att hålla ihop bättre.

Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Stek falaflarna på medelhög värme tills de fått fin färg. Vänd och stek färdigt på lägre värme.

Servera nystekta tillsammans med grönsaker, sallad, bulgur eller i pitabröd.

Tips: Om det är mycket svårt att få falaflarna att hålla ihop kan en kokt potatis mixas med smeten.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
2 januari 2013

Var tog majsstärkelsen vägen?


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se


Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

Italienarnas matlagning, med fina råvaror och lite extra omsorg vid tillagningen ger rätter som är mer än summan av delarna. Pasta puttanesca är ett klassiskt exempel som har härlig sälta från oliver, sardeller och kapris. I väntan på solmogna tomater använder vi den bästa sortens konserverade. Även en enkel tomatsås lyfter från godkänt till bravo med lite omsorg, balsamvinäger och rosmarin. Pasta puttanesca, gärna med färsk pasta och en fetaostkräm till blir bästa smakvännerna att avnjuta till Melodifestivalfinalen!

 pastarecept.nu