Falafel

Hemgjorda falaflar är lätta att göra. Och mycket goda! Servera med couscous, bröd eller bulgur.

Du behöver

  • 400 g blötlagda kikärtor eller en burk konserverade
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja till stekning
  • ev. grahamsmjöl, mannagryn, sesamfrön till panering

Gör så här:

Använder du konserverade kikärtor sköljer du dem i kallt vatten.

Skala och dela löken och vitlöken.

Mixa kikärtorna tillsammans med kryddor och lök tills du får en jämn smet. Men mixa inte för länge, den ska inte vara helt slät. Om det behövs kan lite vatten tillsättas. Smaka av med salt och peppar.

Forma nu smeten till små bollar som plattas till biffar. Det är gott och enkelt att panera falaflarna, gärna i sesamfrön och grahamsmjöl eller mannagryn. Panering kan även få falaflarna att hålla ihop bättre.

Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Stek falaflarna på medelhög värme tills de fått fin färg. Vänd och stek färdigt på lägre värme.

Servera nystekta tillsammans med grönsaker, sallad, bulgur eller i pitabröd.

Tips: Om det är mycket svårt att få falaflarna att hålla ihop kan en kokt potatis mixas med smeten.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
2 januari 2013

Var tog majsstärkelsen vägen?


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se


Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

Tillbaka på jobbet eller i skolan efter sommaren? På många ställen är dagens fikapaus ett självklart inslag i arbetsdagen. Eller har ni veckofika för hela avdelningen? Oavsett vilket så kan hembakat fikabröd lyfta vilken mulen dag som helst!

Klassiska kanelbullar, härliga vaniljbullar eller en enkel sockerkaka kan aldrig vara fel till kaffet. Eller var för inte prova ett nytt recept på kladdkakemuffins, som alternativ till den vanliga kladdkakan?

Mera fika åt folket!

 kladdkakor.se