Falafel

Hemgjorda falaflar är lätta att göra. Och mycket goda! Servera med couscous, bröd eller bulgur.

Du behöver

  • 400 g blötlagda kikärtor eller en burk konserverade
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja till stekning
  • ev. grahamsmjöl, mannagryn, sesamfrön till panering

Gör så här:

Använder du konserverade kikärtor sköljer du dem i kallt vatten.

Skala och dela löken och vitlöken.

Mixa kikärtorna tillsammans med kryddor och lök tills du får en jämn smet. Men mixa inte för länge, den ska inte vara helt slät. Om det behövs kan lite vatten tillsättas. Smaka av med salt och peppar.

Forma nu smeten till små bollar som plattas till biffar. Det är gott och enkelt att panera falaflarna, gärna i sesamfrön och grahamsmjöl eller mannagryn. Panering kan även få falaflarna att hålla ihop bättre.

Hetta upp rikligt med olja i en stor stekpanna. Stek falaflarna på medelhög värme tills de fått fin färg. Vänd och stek färdigt på lägre värme.

Servera nystekta tillsammans med grönsaker, sallad, bulgur eller i pitabröd.

Tips: Om det är mycket svårt att få falaflarna att hålla ihop kan en kokt potatis mixas med smeten.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av osignerat
2 januari 2013

Var tog majsstärkelsen vägen?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilla ost!

Fest med ost på grillen

Grillning behöver inte förknippas bara med kött och fisk - prova att grilla ost och gör en maffig halloumiburgare!

grillrecept.nu

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com