I stället för rostbiff?

Proteiner för veganer...

Jag är med i köksgruppen när vi ska åka på teambuilding med ca 100 personer och har problem med att veta vad vi ska planera för mat till de som är veganer. Vi vill helst behålla så mycket som möjligt av de ursprungliga rätterna men vad kan man till exempel ersätta fetaost med? Skinka? Rostbiff (i ugn)? Fisk? Kyckling? Jag har ingen som helst erfarenhet av att laga mat till varken veganer eller vegetarianer.

- Em

Att ställa om helt till vegankost är ett stort jobb om man aldrig gjort det förut. Några snabba förslag: Gör mycket med baljväxter. Lägg in kikärtor, bönor och linser i olika marinader. Någon kan du göra varm och några kalla. Har du inte tid att koka från grunden så använd konserver. Gör tomatsåser och vinägerbaserade dressingar och lägg in baljväxerna i. Ugnsbakade rotfrukter, oljepenslade och strödda med frön eller nötter är bra. Gratinerade grönsaker, typ blomkål och broccoli är tacksamt. Gör vitsås på soja-eller havredryck och vegetabiliska margariner.

Det närmsta ost du kan komma är tofu - en soja "ost" som är helt vegetabilisk. Den går fint att marinera, eller köpa färdigmarinerad, och det går att steka.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej Em!

Vad roligt att du vill testa på att laga vegansk mat som liknar vanliga kötträtter. Sådant uppskattas!

Däremot uppskattas sällan tråkiga marinader av baljväxter. Nej satsa istället på lite roligare, godare och mer köttliknande rätter.

Här kommer lite tips på ersättningar!

Fetaost - finns ingen klockren ersättning i dagsläget. Om du ska göra en fetaostsallad så bara uteslut bara fetaosten och lägg på lite extra oliver. Är det däremot nån typ av paj eller liknande maträtt som bakas i ugn så funkar tofu bra att smula ned istället för feta.

Skinka - använd gärna det veganska skinksubsitutet Rashers. Finns att köpa på en del hälsokostaffärer och ibland på vanliga mataffärer med sorterat utbud. Gott att ha både som pålägg och i matlagningen. Finns även andra märken med skinkliknande produkter av märket Cheatin.

Rostbiff - ska det vara en hel "klump" liksom? Nu i juletider finns eventuellt vegansk julskinka att köpa på välsorterade hälsokostaffärer, det borde fungera utmärkt som rostbiff. Annars kan du prova fråga hos asiatiska importbutiker som brukar vara duktiga på att ta in roliga vegetariska och veganska köttalternativ som veg-anka, veg-kyckling, veg-räkor etc.

Fisk - Även här beror det lite på vad du ska göra med fisken, men ett tips jag stött på är att koka palsternacka och använda som fisk i rätter, den är rätt mild i smaken och får en mör konsistens.

Kyckling - Här har det nyligen dykt upp en supergod produkt av märket Fry's som bär Anna Skippers namn. En fryst produkt som både liknar och smakar kyckling och som passar i de flesta rätter där kyckling ingår. Finns i frysdisken på mataffärerna.

Har du fler frågor, gå gärna in på min blogg vegankocken.wordpress.com och ställ frågor till mig.

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se


Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

Pizza är maträtten som kan vara allt från billig skräpmat till en riktigt utsökt måltid. Bakar du din pizza själv kan du vara säker på att få bra råvaror och högsta klass på pizzan!

Nu slår vi upp portarna för en sajt med recept för dig som älskar pizza! Prova något av recepten på pizzadeg, dra nytta av tipsen och använd recepten för att baka de klassiska pizzorna.

Från Vesuvio till Quattro stagioni eller Calzone. Eller kanske en Gorgonzola? Lycka till med pizzafesten önskar pepparochsalt.se!

 bakapizza.se