I stället för rostbiff?

Proteiner för veganer...

Jag är med i köksgruppen när vi ska åka på teambuilding med ca 100 personer och har problem med att veta vad vi ska planera för mat till de som är veganer. Vi vill helst behålla så mycket som möjligt av de ursprungliga rätterna men vad kan man till exempel ersätta fetaost med? Skinka? Rostbiff (i ugn)? Fisk? Kyckling? Jag har ingen som helst erfarenhet av att laga mat till varken veganer eller vegetarianer.

- Em

Att ställa om helt till vegankost är ett stort jobb om man aldrig gjort det förut. Några snabba förslag: Gör mycket med baljväxter. Lägg in kikärtor, bönor och linser i olika marinader. Någon kan du göra varm och några kalla. Har du inte tid att koka från grunden så använd konserver. Gör tomatsåser och vinägerbaserade dressingar och lägg in baljväxerna i. Ugnsbakade rotfrukter, oljepenslade och strödda med frön eller nötter är bra. Gratinerade grönsaker, typ blomkål och broccoli är tacksamt. Gör vitsås på soja-eller havredryck och vegetabiliska margariner.

Det närmsta ost du kan komma är tofu - en soja "ost" som är helt vegetabilisk. Den går fint att marinera, eller köpa färdigmarinerad, och det går att steka.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej Em!

Vad roligt att du vill testa på att laga vegansk mat som liknar vanliga kötträtter. Sådant uppskattas!

Däremot uppskattas sällan tråkiga marinader av baljväxter. Nej satsa istället på lite roligare, godare och mer köttliknande rätter.

Här kommer lite tips på ersättningar!

Fetaost - finns ingen klockren ersättning i dagsläget. Om du ska göra en fetaostsallad så bara uteslut bara fetaosten och lägg på lite extra oliver. Är det däremot nån typ av paj eller liknande maträtt som bakas i ugn så funkar tofu bra att smula ned istället för feta.

Skinka - använd gärna det veganska skinksubsitutet Rashers. Finns att köpa på en del hälsokostaffärer och ibland på vanliga mataffärer med sorterat utbud. Gott att ha både som pålägg och i matlagningen. Finns även andra märken med skinkliknande produkter av märket Cheatin.

Rostbiff - ska det vara en hel "klump" liksom? Nu i juletider finns eventuellt vegansk julskinka att köpa på välsorterade hälsokostaffärer, det borde fungera utmärkt som rostbiff. Annars kan du prova fråga hos asiatiska importbutiker som brukar vara duktiga på att ta in roliga vegetariska och veganska köttalternativ som veg-anka, veg-kyckling, veg-räkor etc.

Fisk - Även här beror det lite på vad du ska göra med fisken, men ett tips jag stött på är att koka palsternacka och använda som fisk i rätter, den är rätt mild i smaken och får en mör konsistens.

Kyckling - Här har det nyligen dykt upp en supergod produkt av märket Fry's som bär Anna Skippers namn. En fryst produkt som både liknar och smakar kyckling och som passar i de flesta rätter där kyckling ingår. Finns i frysdisken på mataffärerna.

Har du fler frågor, gå gärna in på min blogg vegankocken.wordpress.com och ställ frågor till mig.

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se


Blåbärstider

Det lyser blått i blåbärsskogen!

Visst ska blåbärssylt kokas, men med alldeles färska blåbär i korgen gör vi blåbärssmoothie!

Egentligen är det inte svårare än blåbär med mjölk, som är så himmelskt gott. Fast honung och vanilj gör smoothie med blåbär till något alldeles särskilt. Prova också belgiska våfflor med vispgrädde, blåbär och nyslungad honung! Eller blåbärspaj? Lite belöning med en gång vill man väl ha efter en myggig dag i skogen! Och så kokar vi förstås in så mycket blåbärssylt det bara går, att spara till höstens och vinterns grötskålar eller pannkaksfester.

 bärrecept.se