I stället för rostbiff?

Proteiner för veganer...

Jag är med i köksgruppen när vi ska åka på teambuilding med ca 100 personer och har problem med att veta vad vi ska planera för mat till de som är veganer. Vi vill helst behålla så mycket som möjligt av de ursprungliga rätterna men vad kan man till exempel ersätta fetaost med? Skinka? Rostbiff (i ugn)? Fisk? Kyckling? Jag har ingen som helst erfarenhet av att laga mat till varken veganer eller vegetarianer.

- Em

Att ställa om helt till vegankost är ett stort jobb om man aldrig gjort det förut. Några snabba förslag: Gör mycket med baljväxter. Lägg in kikärtor, bönor och linser i olika marinader. Någon kan du göra varm och några kalla. Har du inte tid att koka från grunden så använd konserver. Gör tomatsåser och vinägerbaserade dressingar och lägg in baljväxerna i. Ugnsbakade rotfrukter, oljepenslade och strödda med frön eller nötter är bra. Gratinerade grönsaker, typ blomkål och broccoli är tacksamt. Gör vitsås på soja-eller havredryck och vegetabiliska margariner.

Det närmsta ost du kan komma är tofu - en soja "ost" som är helt vegetabilisk. Den går fint att marinera, eller köpa färdigmarinerad, och det går att steka.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej Em!

Vad roligt att du vill testa på att laga vegansk mat som liknar vanliga kötträtter. Sådant uppskattas!

Däremot uppskattas sällan tråkiga marinader av baljväxter. Nej satsa istället på lite roligare, godare och mer köttliknande rätter.

Här kommer lite tips på ersättningar!

Fetaost - finns ingen klockren ersättning i dagsläget. Om du ska göra en fetaostsallad så bara uteslut bara fetaosten och lägg på lite extra oliver. Är det däremot nån typ av paj eller liknande maträtt som bakas i ugn så funkar tofu bra att smula ned istället för feta.

Skinka - använd gärna det veganska skinksubsitutet Rashers. Finns att köpa på en del hälsokostaffärer och ibland på vanliga mataffärer med sorterat utbud. Gott att ha både som pålägg och i matlagningen. Finns även andra märken med skinkliknande produkter av märket Cheatin.

Rostbiff - ska det vara en hel "klump" liksom? Nu i juletider finns eventuellt vegansk julskinka att köpa på välsorterade hälsokostaffärer, det borde fungera utmärkt som rostbiff. Annars kan du prova fråga hos asiatiska importbutiker som brukar vara duktiga på att ta in roliga vegetariska och veganska köttalternativ som veg-anka, veg-kyckling, veg-räkor etc.

Fisk - Även här beror det lite på vad du ska göra med fisken, men ett tips jag stött på är att koka palsternacka och använda som fisk i rätter, den är rätt mild i smaken och får en mör konsistens.

Kyckling - Här har det nyligen dykt upp en supergod produkt av märket Fry's som bär Anna Skippers namn. En fryst produkt som både liknar och smakar kyckling och som passar i de flesta rätter där kyckling ingår. Finns i frysdisken på mataffärerna.

Har du fler frågor, gå gärna in på min blogg vegankocken.wordpress.com och ställ frågor till mig.

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com


Fråga kocken!

FreeMarker template error: ?sort_by(...) failed at sequence index 1374 (0-based): The "category" subvariable was not found. The failing instruction (FTL stack trace): ---------- ==> #list content?sort_by("category")?rev... [in template "pos_list_FAQ.ftl" at line 88, column 1] ---------- Java stack trace (for programmers): ---------- freemarker.core._TemplateModelException: [... Exception message was already printed; see it above ...] at freemarker.core.SequenceBuiltins$sortBI.sort(SequenceBuiltins.java:250) at freemarker.core.SequenceBuiltins$sort_byBI$BIMethod.exec(SequenceBuiltins.java:470) at freemarker.core.MethodCall._eval(MethodCall.java:98) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.SequenceBuiltins$SequenceBuiltIn._eval(SequenceBuiltins.java:94) at freemarker.core.Expression.eval(Expression.java:111) at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:94) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:93) at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:265) at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:243) at freemarker.template.Template.process(Template.java:277) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentList(ContentProcessor.java:318) at se.spaceloops.cms.servlet.ContentProcessor.processContentString(ContentProcessor.java:76) at se.spaceloops.cms.servlet.Response.processResponse(Response.java:54) at se.spaceloops.cms.servlet.RequestProcessor.processRequest(RequestProcessor.java:252) at se.spaceloops.cms.servlet.MsServlet.service(MsServlet.java:316) at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:91) at com.caucho.server.dispatch.ServletFilterChain.doFilter(ServletFilterChain.java:103) at com.caucho.server.webapp.WebAppFilterChain.doFilter(WebAppFilterChain.java:187) at com.caucho.server.dispatch.ServletInvocation.service(ServletInvocation.java:265) at com.caucho.server.http.HttpRequest.handleRequest(HttpRequest.java:273) at com.caucho.server.port.TcpConnection.run(TcpConnection.java:682) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.runTasks(ThreadPool.java:730) at com.caucho.util.ThreadPool$Item.run(ThreadPool.java:649) at java.lang.Thread.run(Thread.java:662)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

Pannkakor är vardagsmat för många av oss. Lättlagat, snabbt och barnvänligt. Och för en del ett klassiskt måste efter ärtsoppan på torsdagarna.
I Sverige regerar de vanliga pannkakorna med vetemjöl, mjölk och ägg som bas. Mjuka och goda, med sylt och grädde som tillbehör blir de en söt efterrätt eller mellanmål.
Men det går att servera pannkakor som huvudrätt. Vår fläskpannkaka är ett svenskt exempel. Crêpes är fyllda pannkakor som vi gärna fyller med svampstuvning, kyckling, bönor eller köttfärs. Hemlagade tortillas av majsmjöl är mättande, lättlagat och gott som allternativ till färdigköpta bröd.
Vill du ha snabba matpannkakor ska du pröva franska galetter – bovetepannkakor som du fyller, gärna direkt i stekpannan. God snabbmat med stil! Ett plus att galetter är naturligt glutenfritt då bovete är en ört och inte innehåller gluten. Dessutom görs galetter på vatten och blir därmed mjölkfria. Mat som passar de flesta!

 pannkakor.se