Auberginedipp

Rostad aubergine är ett gott tillbehör till många rätter. Detta recept ger en sats stor nog för en buffé, fest eller större middag.

Du behöver

  • 4 medelstora auberginer
  • 1 liten citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Rensa och skiva frukterna i fyra skivor på längden. Pensla med rikligt med olivolja och salta. Lägg auberginerna på bakplåtspapper eller smord plåt. Rosta i ugnen i cirka 250-275 grader tills frukterna blir mjuka och får fin färg.

Låt auberginerna svalna lite och dra sedan loss skalet. Mixa aubergineköttet slätt, smaksätt med saften av en liten citron. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda väl. Smaka av och salta och peppra efter behov.

Förvara auberginedippen i en skål och täck ytan med olivolja. Håller sig några dagar i kylskåp.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se

Söndagsstek

Egen rostbiff

Skippa färdigköpt och laga från grunden. Egen rostbiff är lätt att lyckas med.

helgmenyn.se


Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

Förr las lutfisken i blöt till Annadagen, nionde december, men gamla traditioner ger vika för nya. Förbered pepparkaksbaket kvällen innan genom att göra degen klar och ställa den svalt. Vårt nya grundrecept på pepparkakor är gjort på farinsocker och har härligt kryddig smak. Läs våra tips om du är osäker inför baket! Det finns gott om recept att välja på, såväl skurna pepparkakor som vita pepparkakor.

Kanske ska barnen vara med och baka? Ladda upp med extra kavlar, förkläden och en rejäl omgång kristyr. Det är nämligen väldigt roligt att dekorera pepparkakorna!

 pepparkaksrecept.se