Auberginedipp

Rostad aubergine är ett gott tillbehör till många rätter. Detta recept ger en sats stor nog för en buffé, fest eller större middag.

Du behöver

  • 4 medelstora auberginer
  • 1 liten citron
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

Rensa och skiva frukterna i fyra skivor på längden. Pensla med rikligt med olivolja och salta. Lägg auberginerna på bakplåtspapper eller smord plåt. Rosta i ugnen i cirka 250-275 grader tills frukterna blir mjuka och får fin färg.

Låt auberginerna svalna lite och dra sedan loss skalet. Mixa aubergineköttet slätt, smaksätt med saften av en liten citron. Pressa ner en vitlöksklyfta och blanda väl. Smaka av och salta och peppra efter behov.

Förvara auberginedippen i en skål och täck ytan med olivolja. Håller sig några dagar i kylskåp.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se

Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

grytrecept.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu