Varför blir man vegan?

Anledningar till att man väljer att äta vegankost kan vara flera. Här är några av de vanligaste skälen:

  • Etiska skäl: att de förhållanden som djuren lever under inte anses vara acceptabla. Och/eller att man inte vill att andra varelser skall behöva dö för vår skull.
  • Miljöskäl: det är slöseri med naturresurser, då det krävs mycket större landarealer och mera energi för att producera kött än att äta vegetariskt. (Först odlar man grödor som man ger till kon, som man sedan äter upp).
  • Ekonomiska: eftersom det går åt mycket mer energi och vatten för att producera kött, samt att om man väljer säsongens skörd och inte använder sig av halvfabrikat kan minska sina matkostnader rejält.
  • Hälsomässiga skäl: Köttet antas ha flera nackdelar för hälsan. Hög köttkonsumtion ökar risken för tjocktarmscancer. Kött innehåller mycket mättade fetter och cancerframkallande nitriter tillsätts ofta kött för att bevara dess färg och smak. Vidare ökar koncentrationen av miljögifter ju högre upp i näringskedjan man kommer.
  • Medicinska: allergier av olika slag kan bidra till valet av kost, till exempel mjölkallergi eller allergi mot animaliskt protein.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se

Mat på minuter

Nyttig snabbmat med fisk och grönt till vardags

Svårt att slita dej fri från julhelgens matfester? Laga snabb och god couscouspytt med lax och fänkål på några minuter!

fiskrecept.nu


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se