Varför blir man vegan?

Anledningar till att man väljer att äta vegankost kan vara flera. Här är några av de vanligaste skälen:

  • Etiska skäl: att de förhållanden som djuren lever under inte anses vara acceptabla. Och/eller att man inte vill att andra varelser skall behöva dö för vår skull.
  • Miljöskäl: det är slöseri med naturresurser, då det krävs mycket större landarealer och mera energi för att producera kött än att äta vegetariskt. (Först odlar man grödor som man ger till kon, som man sedan äter upp).
  • Ekonomiska: eftersom det går åt mycket mer energi och vatten för att producera kött, samt att om man väljer säsongens skörd och inte använder sig av halvfabrikat kan minska sina matkostnader rejält.
  • Hälsomässiga skäl: Köttet antas ha flera nackdelar för hälsan. Hög köttkonsumtion ökar risken för tjocktarmscancer. Kött innehåller mycket mättade fetter och cancerframkallande nitriter tillsätts ofta kött för att bevara dess färg och smak. Vidare ökar koncentrationen av miljögifter ju högre upp i näringskedjan man kommer.
  • Medicinska: allergier av olika slag kan bidra till valet av kost, till exempel mjölkallergi eller allergi mot animaliskt protein.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Bagels

Frukt eller choklad

Finns det någonting läckrare än nybakade bagels? Gör söta eller salta bröd efter smak!

bagelsrecept.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se