Varför blir man vegan?

Anledningar till att man väljer att äta vegankost kan vara flera. Här är några av de vanligaste skälen:

  • Etiska skäl: att de förhållanden som djuren lever under inte anses vara acceptabla. Och/eller att man inte vill att andra varelser skall behöva dö för vår skull.
  • Miljöskäl: det är slöseri med naturresurser, då det krävs mycket större landarealer och mera energi för att producera kött än att äta vegetariskt. (Först odlar man grödor som man ger till kon, som man sedan äter upp).
  • Ekonomiska: eftersom det går åt mycket mer energi och vatten för att producera kött, samt att om man väljer säsongens skörd och inte använder sig av halvfabrikat kan minska sina matkostnader rejält.
  • Hälsomässiga skäl: Köttet antas ha flera nackdelar för hälsan. Hög köttkonsumtion ökar risken för tjocktarmscancer. Kött innehåller mycket mättade fetter och cancerframkallande nitriter tillsätts ofta kött för att bevara dess färg och smak. Vidare ökar koncentrationen av miljögifter ju högre upp i näringskedjan man kommer.
  • Medicinska: allergier av olika slag kan bidra till valet av kost, till exempel mjölkallergi eller allergi mot animaliskt protein.

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Scones

Pepparkaka

Scones är mer än ett snabbakat fikabröd. Prova pepparkaksscones!

scones.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se