Vegansk pizza

Pizza kan varieras med veganska pålägg i oändlighet, men när osten utesluts är det bra att välja riktigt smakrika pålägg som oliver och grillade grönsaker.

Du behöver

Receptet är för 2 personer.

Pizzabotten

  • 2 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt

Tomatsås

  • 3 msk tomatpuré
  • 1 1/4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk hackad, gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1 tsk basilika
  • svartpeppar
  • salt

Fyllning

  • 1/2 burk grillad paprika eller 2 röda, grillade paprikor
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk gul lök, hackad
  • 1+1 msk olivolja
  • 15 st oliver, svarta eller gröna
  • 1-2 msk pumpakärnor
  • 1/2 tsk oregano
  • ev 1-2 dl riven, vegansk ost

Gör så här:

Börja med att göra pizzabottnen. Lös jästen i lite av vattnet (det går bra med kallt vatten, 37-gradigt vatten gör att bakningen går snabbare). Tillsätt resten av vattnet och därefter socker, salt och olja. Arbeta i mjölet lite i sänder och knåda därefter degen smidig i 5-10 minuter (den längre tiden om du knådar för hand). Låt jäsa i 30-45 minuter.

Koka under tiden tomatsåsen. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök och vitlök tills de mjuknat. Tillsätt tomatpuré och vatten, smula ner örterna och smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka samman på låg värme tills såsen tjocknat.

Ansa champinjonerna. Hetta upp 1 msk av oljan i en stekpanna och fräs champinjoner och lök tills de börjat ta färg. Ställ åt sidan.

När degen jäst färdigt kavlas den ut till två runda pizzor eller en som räcker till en plåt. Pensla bottnen, ända ut på kanterna, med 1 msk olivolja och bred ut tomatsåsen. Fördela champinjoner, oliver och paprika över pizzan. Strö över pumpakärnorna och eventuellt riven, vegansk ost. Grädda pizzan i 225-250 grader tills bottnen är färdig cirka 12-15 minuter. Lyft lite i ena kanten för att kontrollera att den inte är mjuk. Strö över oreganon och servera.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
2 november 2015

jag gillar pizzan

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Wedgy
16 maj 2014

Man behöver inte jäst till pizzabotten, innebär bara en väntan på 30 min. Blir ingen skillnad i smak eller konsistens. Skippa jästen. Kan för övrigt ha olivolja i degen oxå. För övrigt kan habanero, jalapeno eller chili vara gott på pizzan. Kronärtskocka funkar oxå.


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

smakakor.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

Det är inte alltid man har lust eller tid att svänga ihop en pizzadeg. Hoppa över jäsningen och gör en enkel pizza på sconesbotten . Snabbt, lätt och gott.

Lägg till en skål god sallad och servera en kall öl till - succen är given!

 scones.se