Sallad på naket korn

Naket korn är ett gammalt sädesslag som börjat odlas igen i Sverige. Finns i hälsokostbutiker och ibland i matbutiken. Hittar du inte naket korn kan du laga salladen med hel dinkel i stället.

Du behöver

  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 palsternacka
  • 4 dl naket korn
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk rårörsocker
  • 2 dl majskorn, konserverade eller lättkokta
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 1 tsk timjan
  • svartpeppar
  • (Om säsongen tillåter, färsk timjan och tomat till dekoration)

Gör så här:

Skala och finhacka löken, vitlöken och palsternackan. Fräs dem försiktigt i en matsked olja i botten på kastrullen du ska koka kornet i. Den ska bli mjuk men inte ta för mycket färg.

Tillsätt korn och buljong och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 30 minuter, tills kornen mjuknat men har lite tuggmotstånd.

Låt kornet svalna.

Blanda vinäger, olja, soja, rårörsocker och timjan. Rör ner i kornet. Blanda ner ärtor och majs.

Dekorera med tomat och timjan. Servera som tillbehör till varmrätter med svamp eller ugnsbakade zucchinis.

Tips: Salladen går fint att servera som varmt tillbehör. Värm i panna med lite olja och smaksätt till exempel med curry.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jenny
30 juni 2017

Naket korn skall ligga i blöt minst 8-10 timmar innan det kokas.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

hembakatbrod.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se