Sallad på naket korn

Naket korn är ett gammalt sädesslag som börjat odlas igen i Sverige. Finns i hälsokostbutiker och ibland i matbutiken. Hittar du inte naket korn kan du laga salladen med hel dinkel i stället.

Du behöver

  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 palsternacka
  • 4 dl naket korn
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk rårörsocker
  • 2 dl majskorn, konserverade eller lättkokta
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 1 tsk timjan
  • svartpeppar
  • (Om säsongen tillåter, färsk timjan och tomat till dekoration)

Gör så här:

Skala och finhacka löken, vitlöken och palsternackan. Fräs dem försiktigt i en matsked olja i botten på kastrullen du ska koka kornet i. Den ska bli mjuk men inte ta för mycket färg.

Tillsätt korn och buljong och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 30 minuter, tills kornen mjuknat men har lite tuggmotstånd.

Låt kornet svalna.

Blanda vinäger, olja, soja, rårörsocker och timjan. Rör ner i kornet. Blanda ner ärtor och majs.

Dekorera med tomat och timjan. Servera som tillbehör till varmrätter med svamp eller ugnsbakade zucchinis.

Tips: Salladen går fint att servera som varmt tillbehör. Värm i panna med lite olja och smaksätt till exempel med curry.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jenny
30 juni 2017

Naket korn skall ligga i blöt minst 8-10 timmar innan det kokas.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

helgmenyn.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

Vem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! 

 helgmenyn.se