Sallad på naket korn

Naket korn är ett gammalt sädesslag som börjat odlas igen i Sverige. Finns i hälsokostbutiker och ibland i matbutiken. Hittar du inte naket korn kan du laga salladen med hel dinkel i stället.

Du behöver

  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 palsternacka
  • 4 dl naket korn
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus soja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 2 tsk rårörsocker
  • 2 dl majskorn, konserverade eller lättkokta
  • 2 dl kokta kikärtor
  • 1 tsk timjan
  • svartpeppar
  • (Om säsongen tillåter, färsk timjan och tomat till dekoration)

Gör så här:

Skala och finhacka löken, vitlöken och palsternackan. Fräs dem försiktigt i en matsked olja i botten på kastrullen du ska koka kornet i. Den ska bli mjuk men inte ta för mycket färg.

Tillsätt korn och buljong och koka upp. Låt sjuda under lock i cirka 30 minuter, tills kornen mjuknat men har lite tuggmotstånd.

Låt kornet svalna.

Blanda vinäger, olja, soja, rårörsocker och timjan. Rör ner i kornet. Blanda ner ärtor och majs.

Dekorera med tomat och timjan. Servera som tillbehör till varmrätter med svamp eller ugnsbakade zucchinis.

Tips: Salladen går fint att servera som varmt tillbehör. Värm i panna med lite olja och smaksätt till exempel med curry.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Jenny
30 juni 2017

Naket korn skall ligga i blöt minst 8-10 timmar innan det kokas.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

gratäng.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se