Snabb wok

Enkelt och gott! Perfekt mat när du vill bjuda på någonting riktigt värmande.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 stora morötter
  • 400 g broccoli
  • 1 burk kokosmjölk
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk lime- eller citronsaft
  • 1 msk råsocker
  • 1 tsk curry
  • 250 g nudlar, okokta
  • 2 buljongtärningar, motsvarande 1 liter
  • 5 dl vatten
  • (350-400 g kokta kikärtor, ca 1 burk)
  • 2 msk matolja
  • salt och peppar

Gör så här:

Finhacka löken och vitlöken.

Skala och strimla morötterna.

Rensa och skär svampen i skivor. Skär gärna en del av svampen i små bitar för att ge mera smak.

Rensa och skär broccolin i bitar, eller tina om den är frusen.

Hetta upp oljan i en stor kastrull eller wok.

Fräs lök, morötter och svamp i omgångar. Använder du färsk broccoli kan du fräsa den också. (Fryst broccoli tinas och tillsätts tillsammans med nudlarna.)

När alla grönsakerna fått lite färg läggs de tillsammans i woken och vatten och buljong slås på. Koka upp och krydda med lime eller citron, curry och råsocker.

Rör ner kokosmjölken och tillsätt nudlarna. Låt koka tills nudlarna är färdiga.

Tillsätt eventuellt kikärtor, låt dem bli varma och smaka av med salt och peppar.

Varmhåll till serveringen och servera gärna tillsammans med rostade nötter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av buffalorasta.tumblr.com
13 februari 2014

Sjukt gott!!!

Kommentar av Sandra R
28 januari 2014

Woken gick snabbt att göra och smakade himmelskt! Vi kommer att göra den fler gånger.


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se


Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

Pizza är maträtten som kan vara allt från billig skräpmat till en riktigt utsökt måltid. Bakar du din pizza själv kan du vara säker på att få bra råvaror och högsta klass på pizzan!

Nu slår vi upp portarna för en sajt med recept för dig som älskar pizza! Prova något av recepten på pizzadeg, dra nytta av tipsen och använd recepten för att baka de klassiska pizzorna.

Från Vesuvio till Quattro stagioni eller Calzone. Eller kanske en Gorgonzola? Lycka till med pizzafesten önskar pepparochsalt.se!

 bakapizza.se