Julgröt

Julen är varm och kryddstark. Naturligtvis behövs även pepparkakor och en saffransbulle! Och julgröten, så klart!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 1/2 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 5 dl havremjölk
  • 1/2 dl sojagrädde
  • 2 msk socker
  • kanelstång

Gör så här:

Koka ihop riset och vattnet. Lägg i kanelstången och havremjölken och låt svälla på eftervärmen.

Alternativt: koka tills gröten tjocknat. Tillsätt sojagrädden i slutet tillsammans med sockret. Servera med havremjölk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Helena
9 oktober 2009

Hm, jag har lärt mig att veganer inte äter havre, men hör ingar havremjölk i recepten..

Fundersam

Redaktionens kommentar
Havredryck tillverkad enbart av havre, vatten och salt är helt vegetabiliskt.
Kommentar av Anonym
10 november 2010

Kan man göra julgröten utan kanelstång, sojagrädde och socker?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

bakatårta.se

Nudelwok

Snabb nudelwok till vardag och fest

Kryddig kycklingwok på nudlar eller kanske en nudelsallad med lax?

kycklingrecept.nu


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se