Julgröt

Julen är varm och kryddstark. Naturligtvis behövs även pepparkakor och en saffransbulle! Och julgröten, så klart!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 1/2 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 5 dl havremjölk
  • 1/2 dl sojagrädde
  • 2 msk socker
  • kanelstång

Gör så här:

Koka ihop riset och vattnet. Lägg i kanelstången och havremjölken och låt svälla på eftervärmen.

Alternativt: koka tills gröten tjocknat. Tillsätt sojagrädden i slutet tillsammans med sockret. Servera med havremjölk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Helena
9 oktober 2009

Hm, jag har lärt mig att veganer inte äter havre, men hör ingar havremjölk i recepten..

Fundersam

Redaktionens kommentar
Havredryck tillverkad enbart av havre, vatten och salt är helt vegetabiliskt.
Kommentar av Anonym
10 november 2010

Kan man göra julgröten utan kanelstång, sojagrädde och socker?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se