Julgröt

Julen är varm och kryddstark. Naturligtvis behövs även pepparkakor och en saffransbulle! Och julgröten, så klart!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 2 1/2 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 5 dl havremjölk
  • 1/2 dl sojagrädde
  • 2 msk socker
  • kanelstång

Gör så här:

Koka ihop riset och vattnet. Lägg i kanelstången och havremjölken och låt svälla på eftervärmen.

Alternativt: koka tills gröten tjocknat. Tillsätt sojagrädden i slutet tillsammans med sockret. Servera med havremjölk.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av Helena
9 oktober 2009

Hm, jag har lärt mig att veganer inte äter havre, men hör ingar havremjölk i recepten..

Fundersam

Redaktionens kommentar
Havredryck tillverkad enbart av havre, vatten och salt är helt vegetabiliskt.
Kommentar av Anonym
10 november 2010

Kan man göra julgröten utan kanelstång, sojagrädde och socker?


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu

Pajrecept

Viltpaj som värmer

Prova ett gott recept på viltpaj och upptäck en god variant av den populära köttfärspajen!

pajrecept.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu