Glaserad frukttårta

En riktig festtårta! Tar lite tid att baka då bottnar och fyllning ska vila över natten.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin/olja
  • 2 dl vatten
  • 1 msk matolja/ margarin till smörjning av form
  • 1/2 dl grahamsgryn

Vaniljkräm

  • 3 dl havremjölk alt 1 dl sojagrädde och 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk margarin

Fyllning och garnering

  • * 750 g frukt, t ex banan, kiwi, äpple, päron, persikor, ananas, apelsin, jordgubbar.
  • 2 dl fruktsaft till att vattna tårtbottnen med.
  • 6 tsk agar-agarflingor (vegetabiliskt gelatin av alger)
  • 1 1/2 dl koncentrerad äppeljuice eller fruktsaft
  • 1 1/2 dl vatten
  • vaniljkräm enligt ovan
  • 2 1/2 dl sojagrädde
  • 1-2 dl hackade nötter till sidorna

Gör så här:

Tips! När du bakar tårtbottnen kan du ta med skalet av en riven citron och någon matsked av vattnet med lite citronsaft.

Dag ett:

Smörj och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan. Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna.

Blanda havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

Dela tårtbottnen i tre tunna skivor. Tag den översta biten och lägg underst. Ös över hälften av fruktsaften på bottnen.

Skala hälften av frukterna. Dela dem fint och garnera bottenskivan med dessa.

Lägg på mellanskivan, bred på vaniljkrämen.

Lägg på den övre biten och ös över resten av fruktsaften.

Klä med plast och låt stå svalt till dagen efter.

Dag två:

Tag resten av frukten. Skala och dela i tunna skivor. Prova att dela bananerna i längsled om du vill. Garnera toppen med fruktskivorna.

Rör ut agar-agar med vattnet och äppeljuicen och koka upp blandningen. Låt svalna så att den påminner om yoghurt i konsistensen. Klicka över frukten tills den är täckt. Ställ svalt 1-2 timmar före servering.

Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden. Klä sidan av tårtan med grädden och strö nötter över.

Ställ tårtan lite lutad med en skärbräda under ena ändan, så går det lättare att få nötterna att fästa på sidorna.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sallader med gryn

Grynen som gör det

Nu är våren här och det är dags att damma av picknickkorgen. Packa ner en matig kamutvetesallad med avocado och mozzarella!

salladsrecept.se

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se


Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

Vem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! 

 helgmenyn.se