Enkel tomatsås

Snabbt, lätt och gott! Ett enkelt recept till pastan.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 morötter
  • 1 grön paprika
  • 2 dl kokta bönor eller kikärtor (konserverade går bra)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • oregano
  • salt och peppar
  • olivolja
  • vatten

Gör så här:

Hacka löken och vitlöken. Skala och tärna moroten. Strimla paprikan och fräs den, moroten och löken mjuka i olja. Späd med tomatkross, puré och vatten tills såsen är lagom tjock.

Krydda med oregano, salt och peppar och låt koka 5 minuter. Tillsätt kikärtor eller bönor och koka ytterligare fem minuter.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se