Piroger

Goda piroger som fungerar lika bra som fredagsmiddag tillsammans med sallad, som i utflyktskorgen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 15 g jäst
  • 100 g margarin
  • 1 1/2-2 dl vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl kokt råris
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja och kryddor

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden hackar du löken och tärnar moroten. Fräs i olivolja och när grönsakerna fått färg pressar du i vitlöken. Rör i tomatpurén och späd med vatten så att det blir en tjock sås. Låt koka ihop och krydda med oregano och andra örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan fyllningen och låt den svalna. Blanda med råriset.

Kavla under tiden ut degen till platta kakor, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg en matsked av fyllningen i mitten och vik så att det bildas en halvmåne. Du kan pensla med vatten om det är svårt att få degen att fästa.

Lägg pirogerna på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12-15 minuter, beroende på storlek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ted
26 mars 2012

Gjorde receptenligt. Mjölet räckte för att jästen skulle jäsa, inte till dubbel storlek på 45 min, men tillräckligt. Blev en god fyllning med salt, peppar, basilika och oregano, men smaken försvann lite i pirogerna med mindre fyllning. Tänker göra salsa och vitlökssås till nästa gång. Mitt tips är att tillsätta något mer smakrikt till fyllningen om ni gör enligt detta recept.

Kommentar av Bella
6 november 2011

Hur gott som helst! Jag hade i paprika och jordnötter och lite balsamvinäger i fyllningen, blev helt perfekt!

Kommentar av Nils
5 januari 2011

Underbart goda! Hade dock i quorn så helt veganskt blev det inte.

Kommentar av ebba
16 augusti 2009

VARFÖR skulle smöret vara med? fan.

Redaktionens kommentar
Smör? Inget smör i detta recept!
Kommentar av stina
26 december 2009

margarin?

det finns väl margarin utan mjölk? eller finns det inte? jag själ brukar aldrig använda margarin så jag har ingen aning.

Redaktionens kommentar
Jodå, det finns margarin utan mjölk!
Svar av vego_rebel(at)hotmail.com
10 januari 2012

Jag köper Carlshamn, de ska vara helt veganska. Milda mjölkfritt innehåller däremot animaliskt D-vitamin.

Kommentar av osignerat
22 april 2010

underbar hemsida, kärlek från ebba

Kommentar av Pippi
25 december 2008

det låter jätte gott, jag ska prova den :D

Kommentar av LAAK
23 december 2008

SJUKT GODA BLEV DE! Jag rekommenderar detta recept varmt och starkt!

Kommentar av Keitas tjej
11 december 2008

Tack för en underbar hemsida!

Kommentar av Emelie
7 oktober 2010

Det behövs mer mjöl. Mina piroger jäser heller inte.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se

Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

bakakaka.se


Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

Smyg upp tidigt på söndagsmorgonen, duka brickan fint med duk och kanske ett ljus. Kaffekopp med fat och så ett fat nybakta doftande gifflar. Tycker pappa bäst om gifflar fyllda med nötkräm eller med honung? Eller kanske någon av varje sort? Gifflarna är också perfekta att servera till fika senare på dagen.

Om farsan är av det hälsosamma slaget kan det passa bättre med uppfriskande smoothie. Mixa snabbt ihop smoothie med hallon eller kanske blåbär! Fars dag börjar bäst med fin frukost på sängkanten.

 bakabullar.se