Piroger

Goda piroger som fungerar lika bra som fredagsmiddag tillsammans med sallad, som i utflyktskorgen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 15 g jäst
  • 100 g margarin
  • 1 1/2-2 dl vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl kokt råris
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja och kryddor

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden hackar du löken och tärnar moroten. Fräs i olivolja och när grönsakerna fått färg pressar du i vitlöken. Rör i tomatpurén och späd med vatten så att det blir en tjock sås. Låt koka ihop och krydda med oregano och andra örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan fyllningen och låt den svalna. Blanda med råriset.

Kavla under tiden ut degen till platta kakor, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg en matsked av fyllningen i mitten och vik så att det bildas en halvmåne. Du kan pensla med vatten om det är svårt att få degen att fästa.

Lägg pirogerna på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12-15 minuter, beroende på storlek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ted
26 mars 2012

Gjorde receptenligt. Mjölet räckte för att jästen skulle jäsa, inte till dubbel storlek på 45 min, men tillräckligt. Blev en god fyllning med salt, peppar, basilika och oregano, men smaken försvann lite i pirogerna med mindre fyllning. Tänker göra salsa och vitlökssås till nästa gång. Mitt tips är att tillsätta något mer smakrikt till fyllningen om ni gör enligt detta recept.

Kommentar av Bella
6 november 2011

Hur gott som helst! Jag hade i paprika och jordnötter och lite balsamvinäger i fyllningen, blev helt perfekt!

Kommentar av Nils
5 januari 2011

Underbart goda! Hade dock i quorn så helt veganskt blev det inte.

Kommentar av ebba
16 augusti 2009

VARFÖR skulle smöret vara med? fan.

Redaktionens kommentar
Smör? Inget smör i detta recept!
Kommentar av stina
26 december 2009

margarin?

det finns väl margarin utan mjölk? eller finns det inte? jag själ brukar aldrig använda margarin så jag har ingen aning.

Redaktionens kommentar
Jodå, det finns margarin utan mjölk!
Svar av vego_rebel(at)hotmail.com
10 januari 2012

Jag köper Carlshamn, de ska vara helt veganska. Milda mjölkfritt innehåller däremot animaliskt D-vitamin.

Kommentar av osignerat
22 april 2010

underbar hemsida, kärlek från ebba

Kommentar av Pippi
25 december 2008

det låter jätte gott, jag ska prova den :D

Kommentar av LAAK
23 december 2008

SJUKT GODA BLEV DE! Jag rekommenderar detta recept varmt och starkt!

Kommentar av Keitas tjej
11 december 2008

Tack för en underbar hemsida!

Kommentar av Emelie
7 oktober 2010

Det behövs mer mjöl. Mina piroger jäser heller inte.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

bakapizza.se

Cheesecake

Fruktig fika

Cheesecake är en populär fikakaka där varianterna är många. Baka en god variant med bär!

cheesecake.nu


Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

När pizzasuget sätter in är det svårt att stå emot. Men det finns sätt att baka en god pizza på nästan samma tid som du går till pizzerian. Är du planerad gör du en långjäst deg som ligger i kylen, färdig att baka ut när du kommer hem. Eller så slänger du ihop en snabb pizzadeg som får jäsa medan du river osten. Riktigt bråttom? Gör sconespizza som bara tar några minuter att bland ihop. Tips: Lägg pizzan på bakplåtspapper och dra över på en förvärmd plåt innan du sätter in den i ugnen så får du godare botten. Sen är det bara att välja pålägg efter behag. Margherita, capricciosa, gorgonzola, vegetarisk

 bakapizza.se