Piroger

Goda piroger som fungerar lika bra som fredagsmiddag tillsammans med sallad, som i utflyktskorgen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 15 g jäst
  • 100 g margarin
  • 1 1/2-2 dl vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl kokt råris
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja och kryddor

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden hackar du löken och tärnar moroten. Fräs i olivolja och när grönsakerna fått färg pressar du i vitlöken. Rör i tomatpurén och späd med vatten så att det blir en tjock sås. Låt koka ihop och krydda med oregano och andra örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan fyllningen och låt den svalna. Blanda med råriset.

Kavla under tiden ut degen till platta kakor, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg en matsked av fyllningen i mitten och vik så att det bildas en halvmåne. Du kan pensla med vatten om det är svårt att få degen att fästa.

Lägg pirogerna på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12-15 minuter, beroende på storlek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ted
26 mars 2012

Gjorde receptenligt. Mjölet räckte för att jästen skulle jäsa, inte till dubbel storlek på 45 min, men tillräckligt. Blev en god fyllning med salt, peppar, basilika och oregano, men smaken försvann lite i pirogerna med mindre fyllning. Tänker göra salsa och vitlökssås till nästa gång. Mitt tips är att tillsätta något mer smakrikt till fyllningen om ni gör enligt detta recept.

Kommentar av Bella
6 november 2011

Hur gott som helst! Jag hade i paprika och jordnötter och lite balsamvinäger i fyllningen, blev helt perfekt!

Kommentar av Nils
5 januari 2011

Underbart goda! Hade dock i quorn så helt veganskt blev det inte.

Kommentar av ebba
16 augusti 2009

VARFÖR skulle smöret vara med? fan.

Redaktionens kommentar
Smör? Inget smör i detta recept!
Kommentar av stina
26 december 2009

margarin?

det finns väl margarin utan mjölk? eller finns det inte? jag själ brukar aldrig använda margarin så jag har ingen aning.

Redaktionens kommentar
Jodå, det finns margarin utan mjölk!
Svar av vego_rebel(at)hotmail.com
10 januari 2012

Jag köper Carlshamn, de ska vara helt veganska. Milda mjölkfritt innehåller däremot animaliskt D-vitamin.

Kommentar av osignerat
22 april 2010

underbar hemsida, kärlek från ebba

Kommentar av Pippi
25 december 2008

det låter jätte gott, jag ska prova den :D

Kommentar av LAAK
23 december 2008

SJUKT GODA BLEV DE! Jag rekommenderar detta recept varmt och starkt!

Kommentar av Keitas tjej
11 december 2008

Tack för en underbar hemsida!

Kommentar av Emelie
7 oktober 2010

Det behövs mer mjöl. Mina piroger jäser heller inte.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

kladdkakor.se

Pizza

Ny sajt!

Ännu en god nyhet i början på året: Pepparochsalt presenterar en ny sajt med bara pizzarecept !

bakapizza.se


Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

På några minuter har du blandat ihop degen till grundreceptet - socker, vetemjöl och smör. Nyplockade bär betyder pajkalas! Särskilt till syrliga pajer som krusbärspaj är vaniljsås gott. När de första blåbären mognar strax blir det blåbärspaj med vanilj och självklart går det bra att göra pajen glutenfri eller mjölkfri.

 smulpaj.se