Piroger

Goda piroger som fungerar lika bra som fredagsmiddag tillsammans med sallad, som i utflyktskorgen.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Deg

  • 15 g jäst
  • 100 g margarin
  • 1 1/2-2 dl vatten
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl kokt råris
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja och kryddor

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull. Blanda i vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör i mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa till dubbel storlek.

Under tiden hackar du löken och tärnar moroten. Fräs i olivolja och när grönsakerna fått färg pressar du i vitlöken. Rör i tomatpurén och späd med vatten så att det blir en tjock sås. Låt koka ihop och krydda med oregano och andra örtkryddor. Smaka av med salt och peppar. Ställ undan fyllningen och låt den svalna. Blanda med råriset.

Kavla under tiden ut degen till platta kakor, cirka 20 centimeter i diameter. Lägg en matsked av fyllningen i mitten och vik så att det bildas en halvmåne. Du kan pensla med vatten om det är svårt att få degen att fästa.

Lägg pirogerna på bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12-15 minuter, beroende på storlek.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Ted
26 mars 2012

Gjorde receptenligt. Mjölet räckte för att jästen skulle jäsa, inte till dubbel storlek på 45 min, men tillräckligt. Blev en god fyllning med salt, peppar, basilika och oregano, men smaken försvann lite i pirogerna med mindre fyllning. Tänker göra salsa och vitlökssås till nästa gång. Mitt tips är att tillsätta något mer smakrikt till fyllningen om ni gör enligt detta recept.

Kommentar av Bella
6 november 2011

Hur gott som helst! Jag hade i paprika och jordnötter och lite balsamvinäger i fyllningen, blev helt perfekt!

Kommentar av Nils
5 januari 2011

Underbart goda! Hade dock i quorn så helt veganskt blev det inte.

Kommentar av ebba
16 augusti 2009

VARFÖR skulle smöret vara med? fan.

Redaktionens kommentar
Smör? Inget smör i detta recept!
Kommentar av stina
26 december 2009

margarin?

det finns väl margarin utan mjölk? eller finns det inte? jag själ brukar aldrig använda margarin så jag har ingen aning.

Redaktionens kommentar
Jodå, det finns margarin utan mjölk!
Svar av vego_rebel(at)hotmail.com
10 januari 2012

Jag köper Carlshamn, de ska vara helt veganska. Milda mjölkfritt innehåller däremot animaliskt D-vitamin.

Kommentar av osignerat
22 april 2010

underbar hemsida, kärlek från ebba

Kommentar av Pippi
25 december 2008

det låter jätte gott, jag ska prova den :D

Kommentar av LAAK
23 december 2008

SJUKT GODA BLEV DE! Jag rekommenderar detta recept varmt och starkt!

Kommentar av Keitas tjej
11 december 2008

Tack för en underbar hemsida!

Kommentar av Emelie
7 oktober 2010

Det behövs mer mjöl. Mina piroger jäser heller inte.

Äldre kommentarer

|  1  | 2 |

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

pajrecept.se

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se


Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

Vare sig du väljer köttfri måndag eller helvegetariskt finns massor av goda vegetariska rätter att laga. Från österländska kök kommer falafel, harira och baba ganoush som vi kommit att älska. Ugnsrätter som gratinerad squash med quornfärs eller tomatgratinerade jordärtskockor värmer och mättar.

Välj vegetariskt oftare och gör en insats för miljön samtidigt som du får nya matupplevelser!

 vegetariskarecept.se