Är det bra att äta linser?

Hej! Har precis börjat med en veganskt kost och undrar hur bra det är att äta linser? Jag har hört lite olika och vill gärna få det klargjort.

Hej!

Vill du ha ett helt korrekt, vetenskapligt svar på den frågan är det bästa att fråga en dietist. Hur som helst beskriver Livsmedelsverket på sin hemsida, www.slv.se, linser som värdefulla på grund av sitt näringsinnehåll och framhåller även deras låga miljöpåverkansgrad. Sök på linser på hemsidan och i deras "Sök näringsinnehåll"-tjänst. Där kan du konstatera att de är rika på järn, protein och fibrer och innehåller mycket lite fett. Som vegan eller vegetarian brukar man rekommenderas att äta mycket bönor, linser och ärtor.

Dessutom är linser väldigt goda i många rätter. Röda linser ger tjockare konsistens i soppor, vegetarisk färs, pastasås och lasagne. Gröna linser är goda kokta i en sallad eller i en gryta. De tar gärna upp andra smaker och är goda i många kryddiga rätter.

Hoppas du ska trivas med din nya kost!



Recept och foto: Peppar och salt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se