Jordgubbstårta

En jordgubbstårta hör sommaren till! Och visst går det att baka en veganvariant...

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Tårbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin eller olja
  • 2 dl vatten
  • 1 msk matolja/margarin till smörjning av form
  • 1/2 dl grahamsgryn

Vaniljkräm och garnering

  • 3 dl havremjölk alt 1 dl sojagrädde och 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk margarin
  • 2-3 dl mosade färska jordgubbar eller jordgubbssylt
  • ca 7-8 dl jordgubbar till garnering
  • 1-2 msk riven mjölkfri choklad
  • 3-4 dl sojavispgrädde

Gör så här:

Tårtbottnen:

Smörj med olja och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan.

Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm:

Vispa samman havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

Garnering:

Dela tårtbottnen i tre skivor.

Lägg den översta biten underst. Bred på jordgubbsmoset eller sylten.

Lägg på mellanbiten och bred på vaniljkrämen.

Lägg på översta skivan. Plasta in och låt stå, gärna över natten.

Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden.

Halvera alla jordgubbar utom en. Garnera med de halva jordgubbarna. Placera den hela jordgubben lite på sned i mitten och pudra över den rivna chokladen. Servera!

Tips! Det enklaste sättet att dela en tårtbottnen är med hjälp av sytråd. Tag en rejäl bit tråd och linda runt två pinnar.

Se till att den lösa tråden är minst 5 cm bredare än själva tårtans diameter. Håll i pinnarna och spänn tråden. Såga dig sedan igenom på lämplig höjd. Det är viktigt att tårtbottnen svalnat ordentligt innan du gör detta!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mary
29 mars 2013

Jättegod tårta, rekommenderas skarpt

Kommentar av Moa
25 mars 2012

@Osignerat: nej, margarin är en smörersättning. Det är vanligast med en blandning gjord på växtolja och mjölkprodukter, men det finns vegansk(helt baserad på växtolja) också.

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

margarin är inte veganskt ,det är kons första skikt innan mjölken,men verkar vara en god tårta för en icke vegan;)

Kommentar av Anna
19 juni 2011

För kompakt tårtbotten. Inget jag víll baka igen. Vaniljkrämen var bra. Bra idé med vaniljkräm och ett lager färska jordgubbar.

Kommentar av Morsan
2 april 2011

Mycket uppskattad och god! Till och med barnen tyckte om den. Fast jag fuskade lite och tog färdig vaniljvisp (vegansk) istället...

Svar av Anita
2 maj 2011

Tog du sylt eller mosade bär emellan bottnarna ?


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se


Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

Vackert röda lingon tittar fram lite här och var och passar med sin syrliga smak både till matlagning och som ett uppfriskande tillskott i bakningen. Variera husmansrätten köttbullar med lingonsylt och laga köttbullarna på viltfärs, för att uppleva lingonens förmåga att ta fram den vilda smaken, precis som till vildsvinsskav. Till efterrätt passar en lingondessert med kanel- och kardemummagrädde - kryddor som är smakkompisar till lingon. För all del, lingonpaj passar fint det också, välj själv!

 bärrecept.se