Jordgubbstårta

En jordgubbstårta hör sommaren till! Och visst går det att baka en veganvariant...

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Tårbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin eller olja
  • 2 dl vatten
  • 1 msk matolja/margarin till smörjning av form
  • 1/2 dl grahamsgryn

Vaniljkräm och garnering

  • 3 dl havremjölk alt 1 dl sojagrädde och 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk margarin
  • 2-3 dl mosade färska jordgubbar eller jordgubbssylt
  • ca 7-8 dl jordgubbar till garnering
  • 1-2 msk riven mjölkfri choklad
  • 3-4 dl sojavispgrädde

Gör så här:

Tårtbottnen:

Smörj med olja och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan.

Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm:

Vispa samman havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

Garnering:

Dela tårtbottnen i tre skivor.

Lägg den översta biten underst. Bred på jordgubbsmoset eller sylten.

Lägg på mellanbiten och bred på vaniljkrämen.

Lägg på översta skivan. Plasta in och låt stå, gärna över natten.

Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden.

Halvera alla jordgubbar utom en. Garnera med de halva jordgubbarna. Placera den hela jordgubben lite på sned i mitten och pudra över den rivna chokladen. Servera!

Tips! Det enklaste sättet att dela en tårtbottnen är med hjälp av sytråd. Tag en rejäl bit tråd och linda runt två pinnar.

Se till att den lösa tråden är minst 5 cm bredare än själva tårtans diameter. Håll i pinnarna och spänn tråden. Såga dig sedan igenom på lämplig höjd. Det är viktigt att tårtbottnen svalnat ordentligt innan du gör detta!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mary
29 mars 2013

Jättegod tårta, rekommenderas skarpt

Kommentar av Moa
25 mars 2012

@Osignerat: nej, margarin är en smörersättning. Det är vanligast med en blandning gjord på växtolja och mjölkprodukter, men det finns vegansk(helt baserad på växtolja) också.

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

margarin är inte veganskt ,det är kons första skikt innan mjölken,men verkar vara en god tårta för en icke vegan;)

Kommentar av Anna
19 juni 2011

För kompakt tårtbotten. Inget jag víll baka igen. Vaniljkrämen var bra. Bra idé med vaniljkräm och ett lager färska jordgubbar.

Kommentar av Morsan
2 april 2011

Mycket uppskattad och god! Till och med barnen tyckte om den. Fast jag fuskade lite och tog färdig vaniljvisp (vegansk) istället...

Svar av Anita
2 maj 2011

Tog du sylt eller mosade bär emellan bottnarna ?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

Mat äter vi förstås oavsett väder, men när solen nu börjat lysa varmare blir man ofta sugen på någonting lätt och gott. Scones passar utmärkt som solig försommarfika! Någonting snabbare går det knappast att hitta och så enkelt att alla klarar av att baka dem. Men framförallt är det så gott med nybakade scones...

Prova ett extra soligt recept med majsmjöl i degen! Majsscones går fint att servera med smör, marmelad och vanlig hårdost. Men de smakar också fint tillsammans med en bit ädelost eller en skiva lufttorkad skinka.

Solig vårfika önskar pepparochsalt.se!

 scones.se