Jordgubbstårta

En jordgubbstårta hör sommaren till! Och visst går det att baka en veganvariant...

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Tårbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin eller olja
  • 2 dl vatten
  • 1 msk matolja/margarin till smörjning av form
  • 1/2 dl grahamsgryn

Vaniljkräm och garnering

  • 3 dl havremjölk alt 1 dl sojagrädde och 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk margarin
  • 2-3 dl mosade färska jordgubbar eller jordgubbssylt
  • ca 7-8 dl jordgubbar till garnering
  • 1-2 msk riven mjölkfri choklad
  • 3-4 dl sojavispgrädde

Gör så här:

Tårtbottnen:

Smörj med olja och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan.

Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm:

Vispa samman havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

Garnering:

Dela tårtbottnen i tre skivor.

Lägg den översta biten underst. Bred på jordgubbsmoset eller sylten.

Lägg på mellanbiten och bred på vaniljkrämen.

Lägg på översta skivan. Plasta in och låt stå, gärna över natten.

Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden.

Halvera alla jordgubbar utom en. Garnera med de halva jordgubbarna. Placera den hela jordgubben lite på sned i mitten och pudra över den rivna chokladen. Servera!

Tips! Det enklaste sättet att dela en tårtbottnen är med hjälp av sytråd. Tag en rejäl bit tråd och linda runt två pinnar.

Se till att den lösa tråden är minst 5 cm bredare än själva tårtans diameter. Håll i pinnarna och spänn tråden. Såga dig sedan igenom på lämplig höjd. Det är viktigt att tårtbottnen svalnat ordentligt innan du gör detta!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mary
29 mars 2013

Jättegod tårta, rekommenderas skarpt

Kommentar av Moa
25 mars 2012

@Osignerat: nej, margarin är en smörersättning. Det är vanligast med en blandning gjord på växtolja och mjölkprodukter, men det finns vegansk(helt baserad på växtolja) också.

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

margarin är inte veganskt ,det är kons första skikt innan mjölken,men verkar vara en god tårta för en icke vegan;)

Kommentar av Anna
19 juni 2011

För kompakt tårtbotten. Inget jag víll baka igen. Vaniljkrämen var bra. Bra idé med vaniljkräm och ett lager färska jordgubbar.

Kommentar av Morsan
2 april 2011

Mycket uppskattad och god! Till och med barnen tyckte om den. Fast jag fuskade lite och tog färdig vaniljvisp (vegansk) istället...

Svar av Anita
2 maj 2011

Tog du sylt eller mosade bär emellan bottnarna ?


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se

Alla hjärtans dag

Kärlek från köket

Det finns många sätt att visa kärlek på. Ett alldeles utmärkt är att baka söta, rosa dammsugare till dem man tycker om!

bakakaka.se


Helgmenyn

Svamp gillar ost

Svamp och ost är en underskattad kombination. Prova champinjonhattar under parmesanost!

Svamp är en självklar smaksättare som blir basen i allt från goda svamppajer till mustig svampsoppa. Har du provat att kombinera svamp och ost även i soppa? I grytan tillsammans med fläskkött lyfter champinjoner smaken till nya höjder. En god paj med svamp passar både vardag som fest. Den som vill bjuda lite finare till helgen provar ett nytt recept på kikärtsfyllda champinjonhattar under parmesantäcke. Garanterat god helg!

 helgmenyn.se