Jordgubbstårta

En jordgubbstårta hör sommaren till! Och visst går det att baka en veganvariant...

Du behöver

Receptet är för 6 personer.

Tårbotten

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 75 g margarin eller olja
  • 2 dl vatten
  • 1 msk matolja/margarin till smörjning av form
  • 1/2 dl grahamsgryn

Vaniljkräm och garnering

  • 3 dl havremjölk alt 1 dl sojagrädde och 2 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 2 msk margarin
  • 2-3 dl mosade färska jordgubbar eller jordgubbssylt
  • ca 7-8 dl jordgubbar till garnering
  • 1-2 msk riven mjölkfri choklad
  • 3-4 dl sojavispgrädde

Gör så här:

Tårtbottnen:

Smörj med olja och ströa en form, gärna en spännbandsform, med grahamsgryn. Blanda alla torra ingredienser och nyp i margarinet eller rör i oljan.

Tillsätt vattnet och rör tills smeten är slät. Häll i den smorda formen och grädda i 175 grader under cirka 30 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm:

Vispa samman havremjölk och potatismjöl i en kastrull. Sätt på medelvärme. Rör hela tiden, tills en kräm bildats. Det är viktigt att inte avbryta rörandet, för då kan klumpar lätt bildas, särskilt i början.

Tag av från plattan, rör i salt, socker och vanilj. Rör i margarinet. Låt svalna. Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad i diskhon.

Garnering:

Dela tårtbottnen i tre skivor.

Lägg den översta biten underst. Bred på jordgubbsmoset eller sylten.

Lägg på mellanbiten och bred på vaniljkrämen.

Lägg på översta skivan. Plasta in och låt stå, gärna över natten.

Vispa sojagrädden så hårt det går. Om det är mycket varmt kan man hålla bunken i ett kallvattenbad för att få ökad stabilitet på grädden.

Halvera alla jordgubbar utom en. Garnera med de halva jordgubbarna. Placera den hela jordgubben lite på sned i mitten och pudra över den rivna chokladen. Servera!

Tips! Det enklaste sättet att dela en tårtbottnen är med hjälp av sytråd. Tag en rejäl bit tråd och linda runt två pinnar.

Se till att den lösa tråden är minst 5 cm bredare än själva tårtans diameter. Håll i pinnarna och spänn tråden. Såga dig sedan igenom på lämplig höjd. Det är viktigt att tårtbottnen svalnat ordentligt innan du gör detta!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Mary
29 mars 2013

Jättegod tårta, rekommenderas skarpt

Kommentar av Moa
25 mars 2012

@Osignerat: nej, margarin är en smörersättning. Det är vanligast med en blandning gjord på växtolja och mjölkprodukter, men det finns vegansk(helt baserad på växtolja) också.

Kommentar av osignerat
8 juli 2011

margarin är inte veganskt ,det är kons första skikt innan mjölken,men verkar vara en god tårta för en icke vegan;)

Kommentar av Anna
19 juni 2011

För kompakt tårtbotten. Inget jag víll baka igen. Vaniljkrämen var bra. Bra idé med vaniljkräm och ett lager färska jordgubbar.

Kommentar av Morsan
2 april 2011

Mycket uppskattad och god! Till och med barnen tyckte om den. Fast jag fuskade lite och tog färdig vaniljvisp (vegansk) istället...

Svar av Anita
2 maj 2011

Tog du sylt eller mosade bär emellan bottnarna ?


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu

Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

helgmenyn.se


Kycklingrecept

Crêpes

Crêpes är en god och enkel rätt som går fint att variera. Här är ett smakrikt recept på crêpes med kyckling!

Lättlagat och gott - crêpes borde vi laga oftare! De läckra, fyllda pannkakorna är inte bara lätta att variera, de går dessutom fint att förbereda och ha färdiga i kylen. Perfekt att bara ta fram och gratinera , så slipper du stå i köket när gästerna kommer.

Prova ett gott recept på kycklingcrêpes i helgen! Vi lovar en godare helg!

 kycklingrecept.nu