Pepparkakor

Julreceptet framför alla!

Du behöver

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 300 g margarin
  • 1 dl sirap
  • 1 msk nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • c:a 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Blanda bikarbonaten och hälften av mjölet.

Koka samman socker och vatten tills sockret smält. Tag av spisen och tillsätt alla kryddor, fett och sirap. Låt svalna. Rör ner mjölblandningen och knåda. Häll i mer mjöl tills degen håller ihop och du kan välta ut den på ett mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.

Lägg i en bunke, strö över lite mjöl och låt vila svalt i minst 12 timmar.

Kavla ut till 1-2 mm tjocklek och stansa ut pepparkakor direkt på plåten. Tag bort överflödig deg. Grädda i 5 minuter i mitten av ugnen på 200-225 graders värme. Tag ut och tag bort från plåten direkt. Låt vila på ugnsgaller tills de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
19 december 2010

12mm tjocklek låter ganska tjockt

Redaktionens kommentar

Alldeles sant, 1-2 millimeter ska det förstås vara!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu