Pepparkakor

Julreceptet framför alla!

Du behöver

  • 1 1/2 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 300 g margarin
  • 1 dl sirap
  • 1 msk nejlikor
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • c:a 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

Gör så här:

Blanda bikarbonaten och hälften av mjölet.

Koka samman socker och vatten tills sockret smält. Tag av spisen och tillsätt alla kryddor, fett och sirap. Låt svalna. Rör ner mjölblandningen och knåda. Häll i mer mjöl tills degen håller ihop och du kan välta ut den på ett mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.

Lägg i en bunke, strö över lite mjöl och låt vila svalt i minst 12 timmar.

Kavla ut till 1-2 mm tjocklek och stansa ut pepparkakor direkt på plåten. Tag bort överflödig deg. Grädda i 5 minuter i mitten av ugnen på 200-225 graders värme. Tag ut och tag bort från plåten direkt. Låt vila på ugnsgaller tills de svalnat.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
19 december 2010

12mm tjocklek låter ganska tjockt

Redaktionens kommentar

Alldeles sant, 1-2 millimeter ska det förstås vara!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

morotskaka.com


Mos och marmelad på äpple

Fyll hyllorna med äpplen!

Vi tycker om att fylla förråden inför vintern! Med så många äppelträd i landet finns det många goda skäl att koka mos och marmelad.

Äppelsorter skiljer sig mycket åt i smak och konsistens. Prova att koka äppelmos på ett syrligt, fast äpple och ett lösare, sött äpple så får du se! Det är alltså inte så dumt att koka flera satser. Vill du ändå smaksätta moset är kanelkryddat mos alltid gott! Squash- och äppelmarmeladen får smak av flera goda kryddor och passar kanske på en ostbricka framåt jul - eller på rostat bröd till frukost.

 kokasylt.se