Pastasås med röda linser

Röda linser är en bra bas i pastasåser. Prova det här receptet med mycket smak och lite hetta!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl röda linser
  • 1 passerade krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 dl finstrimlad vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk honung* eller rårörsocker
  • 1 tsk basilika
  • cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och tärna moroten och palsternackan. Rensa och strimla lök, vitlök och purjolök. Skär vitkålen fint.

Fräs grönsakerna i olivolja tills de fått lite färg. Späd med 3-4 dl vatten och tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Krydda såsen med peppar, honung och chilipulver.

Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med mera vatten och tillsätt linserna. Låt linserna koka mjuka i cirka 15 minuter - de ska inte koka sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

* OBS! Många som äter vegankost väljer att utesluta honung ur kosten. Om du inte äter honung väljer du istället rårörsocker!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av rawr
17 december 2010

La till majs också, blev jättegott!

Kommentar av MMM
11 november 2010

Man behöver inte ens laga det där för att se att det blir bra! Lär ju gå fort att göra också, kanon!

Kommentar av en pojkvän till vegan
15 april 2009

tja hur noga är det med veganmat får man äta honung eller ej bara undrar :P

Redaktionens kommentar
Vad man får äta är upp till var och en :) Men många veganer undviker honung då det är en produkt som kräver att man odlar/ utnyttjar bin för att producera den.
Svar av jenny e
29 november 2011

Som vegan är jag förvånad att honung är med i receptet- det är missvisande för dem som inte vet så mycket om veganism och ska laga till veganer (som min svärmor som lagade en version av denna sås)

Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Vore bra om det fanns en utskriftsvänlig version att klicka på.

Redaktionens kommentar
Vi tar till oss din åsikt!
Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Detta var en god sås med krämig konsistens.


Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

fiskrecept.nu

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

Doften av nybakade kanelbullar som fyller köket kan göra både vuxna och barn helt saliga. Och locka fram helt oanade förmågor när det gäller hur många bullar vi kan stoppa i oss...

Själv bakar jag gärna en omgång klassiska kanelbullar, med eller utan pärlsocker, och njuter dem varma till latte eller svart te.

Kanelbullen är så självklar som fikabröd att den ibland kommer bort bland alla andra kakor. Eller så plågar vi våra smaklökar och äter den först efter att den varit fryst och uppvärmd... Nej, bjud dig själv på det enkla men goda, njut bullen helt nybakad!

Oavsett om du vill baka klassiska kanelbullar eller väljer någon annan variant så får du bra tips inför bullbaket på bakabullar.se.

Klassisk och god fika! Önskar pepparochsalt.se.

 bakabullar.se