Pastasås med röda linser

Röda linser är en bra bas i pastasåser. Prova det här receptet med mycket smak och lite hetta!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl röda linser
  • 1 passerade krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 dl finstrimlad vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk honung* eller rårörsocker
  • 1 tsk basilika
  • cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och tärna moroten och palsternackan. Rensa och strimla lök, vitlök och purjolök. Skär vitkålen fint.

Fräs grönsakerna i olivolja tills de fått lite färg. Späd med 3-4 dl vatten och tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Krydda såsen med peppar, honung och chilipulver.

Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med mera vatten och tillsätt linserna. Låt linserna koka mjuka i cirka 15 minuter - de ska inte koka sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

* OBS! Många som äter vegankost väljer att utesluta honung ur kosten. Om du inte äter honung väljer du istället rårörsocker!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kim
4 juli 2015

När kommer basilikan in i receptet?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rivfjöder
16 maj 2015

1 passerade tomater...

En vadå?

Kommentar av rawr
17 december 2010

La till majs också, blev jättegott!

Kommentar av MMM
11 november 2010

Man behöver inte ens laga det där för att se att det blir bra! Lär ju gå fort att göra också, kanon!

Kommentar av en pojkvän till vegan
15 april 2009

tja hur noga är det med veganmat får man äta honung eller ej bara undrar :P

Redaktionens kommentar
Vad man får äta är upp till var och en :) Men många veganer undviker honung då det är en produkt som kräver att man odlar/ utnyttjar bin för att producera den.
Svar av jenny e
29 november 2011

Som vegan är jag förvånad att honung är med i receptet- det är missvisande för dem som inte vet så mycket om veganism och ska laga till veganer (som min svärmor som lagade en version av denna sås)

Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Vore bra om det fanns en utskriftsvänlig version att klicka på.

Redaktionens kommentar
Vi tar till oss din åsikt!
Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Detta var en god sås med krämig konsistens.


Smutronsylt

Smultron ger sommarsmak!

Solmogna smultron ger en fantastisk smultronsylt. Väl värt att plocka, även om det inte blir stora mängder.

Det är sällan man kan plocka riktigt stora mängder smultron om man inte odlar bären själv i stor skala. Men det gör ingenting! För smultron har så mycket smak att det räcker med en liten mängd för att sätta sommarsmak på sylten.
Smultron blir lätt hårda och lite beska om man kokar dem till en sylt på vanligt vis. Följ istället vårt recept och koka en sockerlag som bären får dra i. Du får en fantastisk smultronsylt med hela smultron, perfekt till glass eller mjuka kakor.
Har du hittat mycket smultron? Använd en del av dem till en lyxig smultronpaj. Somrigare smak på en smulpaj är svårt att få!
Vill du sedan bjuda på smultronpaj när hösten kommer går det bra att använda smultronsylten även till smulpaj. Om du kunnat hålla dej så länge från att äta upp den vill säga!

 kokasylt.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se

Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

lasagne.nu


Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

Till mellanmål passar mättande hirsgröt, som brukar uppskattas av barn. Prova råggröt som går snabbt att koka och blir en stadig start på dagen. Tillbehören varierar du efter egen smak. Prova sylt, bär eller frukt - och varför inte hemlagat äppelmos? Med din egen favorit kommer du längta till frukost!

 gröt.com