Pastasås med röda linser

Röda linser är en bra bas i pastasåser. Prova det här receptet med mycket smak och lite hetta!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl röda linser
  • 1 passerade krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 dl finstrimlad vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk honung* eller rårörsocker
  • 1 tsk basilika
  • cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och tärna moroten och palsternackan. Rensa och strimla lök, vitlök och purjolök. Skär vitkålen fint.

Fräs grönsakerna i olivolja tills de fått lite färg. Späd med 3-4 dl vatten och tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Krydda såsen med peppar, honung och chilipulver.

Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med mera vatten och tillsätt linserna. Låt linserna koka mjuka i cirka 15 minuter - de ska inte koka sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

* OBS! Många som äter vegankost väljer att utesluta honung ur kosten. Om du inte äter honung väljer du istället rårörsocker!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kim
4 juli 2015

När kommer basilikan in i receptet?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rivfjöder
16 maj 2015

1 passerade tomater...

En vadå?

Kommentar av rawr
17 december 2010

La till majs också, blev jättegott!

Kommentar av MMM
11 november 2010

Man behöver inte ens laga det där för att se att det blir bra! Lär ju gå fort att göra också, kanon!

Kommentar av en pojkvän till vegan
15 april 2009

tja hur noga är det med veganmat får man äta honung eller ej bara undrar :P

Redaktionens kommentar
Vad man får äta är upp till var och en :) Men många veganer undviker honung då det är en produkt som kräver att man odlar/ utnyttjar bin för att producera den.
Svar av jenny e
29 november 2011

Som vegan är jag förvånad att honung är med i receptet- det är missvisande för dem som inte vet så mycket om veganism och ska laga till veganer (som min svärmor som lagade en version av denna sås)

Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Vore bra om det fanns en utskriftsvänlig version att klicka på.

Redaktionens kommentar
Vi tar till oss din åsikt!
Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Detta var en god sås med krämig konsistens.


Julkakor

Julens godaste fruktkaka med punsch och vanilj!

Vi älskar fruktkakor! Till jul är de söta kakorna sprängfyllda med syltad frukt och russin ett måste. Årets nyhet blir fruktkaka smaksatt med punsch och vanilj.

Någonting mer klassiskt till jul än fruktkakor är svårt att tänka sig. Och nästan alltid blir dessa välmatade kakor bättre i smaken om de bakas i god tid före jul och får vila svalt tills de ska serveras. Många bakar den tyska varianten, stollen som är fylld med mandel. Andra vill ha en gammaldags korintkaka där de lite syrliga korinterna sätter smaken. Vår klassiska fruktkaka med citronskal och syltad apelsinskal är perfekt till julkaffet, te eller het glögg. Nytt för den här julen är ett recept på fruktkaka med vanilj och punsch. Passar perfekt att servera i tunna skivor till glöggen en kylig vintereftermiddag. Baka den redan nu och lagra den till jul så hinner smakerna bli ännu bättre.

 julkakor.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Fars dag 10 november

Frukost på sängen till far

Glöm de hårda presenterna, far vill vakna mjukt på Fars dag på söndag! Då är det hembakade honungsgifflar som smakar allra bäst.

bakabullar.se


Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

Smakrikt och med en härlig krämighet – en riktig risotto är långt från torrt ris med djupfrysta ärtor. Med rätt sorts ris och några väl valda smaksättare lagar du lätt risotto med kantareller och bacon, eller med champinjoner. Kryddig risotto på salami eller en härligt gul saffransrisotto passar fint till helgen. Den som vill variera provar en otto på mathavre och plommontomater.

 risotto.nu