Pastasås med röda linser

Röda linser är en bra bas i pastasåser. Prova det här receptet med mycket smak och lite hetta!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl röda linser
  • 1 passerade krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 dl finstrimlad vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk honung* eller rårörsocker
  • 1 tsk basilika
  • cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och tärna moroten och palsternackan. Rensa och strimla lök, vitlök och purjolök. Skär vitkålen fint.

Fräs grönsakerna i olivolja tills de fått lite färg. Späd med 3-4 dl vatten och tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Krydda såsen med peppar, honung och chilipulver.

Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med mera vatten och tillsätt linserna. Låt linserna koka mjuka i cirka 15 minuter - de ska inte koka sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

* OBS! Många som äter vegankost väljer att utesluta honung ur kosten. Om du inte äter honung väljer du istället rårörsocker!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Kommentar av rawr
17 december 2010

La till majs också, blev jättegott!

Kommentar av MMM
11 november 2010

Man behöver inte ens laga det där för att se att det blir bra! Lär ju gå fort att göra också, kanon!

Kommentar av en pojkvän till vegan
15 april 2009

tja hur noga är det med veganmat får man äta honung eller ej bara undrar :P

Redaktionens kommentar
Vad man får äta är upp till var och en :) Men många veganer undviker honung då det är en produkt som kräver att man odlar/ utnyttjar bin för att producera den.
Svar av jenny e
29 november 2011

Som vegan är jag förvånad att honung är med i receptet- det är missvisande för dem som inte vet så mycket om veganism och ska laga till veganer (som min svärmor som lagade en version av denna sås)

Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Vore bra om det fanns en utskriftsvänlig version att klicka på.

Redaktionens kommentar
Vi tar till oss din åsikt!
Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Detta var en god sås med krämig konsistens.


Påskmeny

En påskbuffé för alla smaker!

Klassiska påsksmaker eller en modernt kryddad påskbuffé? Vi har recepten på både påskmat och påskgodis!

Till påsk är det klassiskt som gäller för många. Självklart vill vi ha ägg i mänger och gärna någon av alla varianter på ägghalvor med god fyllning. Hemmagravad lax är ett enkelt lyx och påskalamm, som stek eller kanske serverad med champinjonstuvning är fantastiskt gott.
Förutom en traditionell janssonsfrestelse och inlagd sill passar många nya, grönare rätter in på buffén: Vad sägs om tomatcrêpes, rödbetssallad med kikärtor eller en lätt räksallad med äpple?
Påskgodis hör också till måstena. Men skippa plockgodiset och gör eget istället! Citronfudge, brända mandlar med apelsin eller vaniljtryffel gör både stora och små godisgrisar lyckliga när de öppnar sina påskägg!
Riktigt God Påsk på er allihop!

 påskmat.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu


Fjärde oktober är kanelbullens dag

Fira kanelbullens dag!

Nu kavlar vi upp ärmarna och firar kanelbullens dag med en mäktig butterkaka!

Kanelbullar finns det i många former. Den klassiska kanelbullen är fantastiskt god men med en rejäl dos kardemumma får vi istället minst lika goda kardemummabullar.

Butterkaka är en annan favorit som stått sig i längden, ja, namnet har den förstås från engelskans butter: smör, men innehåller också russin och vaniljkräm... Det är tid att sprida lite kärlek, omtanke och kaneldoft!

 bakabullar.se