Pastasås med röda linser

Röda linser är en bra bas i pastasåser. Prova det här receptet med mycket smak och lite hetta!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl röda linser
  • 1 passerade krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 gul lök
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 2 dl finstrimlad vitkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 msk honung* eller rårörsocker
  • 1 tsk basilika
  • cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olivolja

Gör så här:

Skala och tärna moroten och palsternackan. Rensa och strimla lök, vitlök och purjolök. Skär vitkålen fint.

Fräs grönsakerna i olivolja tills de fått lite färg. Späd med 3-4 dl vatten och tillsätt tomatpuré och krossade tomater. Krydda såsen med peppar, honung och chilipulver.

Låt såsen småkoka i cirka 15 minuter. Späd eventuellt med mera vatten och tillsätt linserna. Låt linserna koka mjuka i cirka 15 minuter - de ska inte koka sönder.

Smaka av med salt och peppar och servera med fullkornspasta.

* OBS! Många som äter vegankost väljer att utesluta honung ur kosten. Om du inte äter honung väljer du istället rårörsocker!


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Kim
4 juli 2015

När kommer basilikan in i receptet?

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Rivfjöder
16 maj 2015

1 passerade tomater...

En vadå?

Kommentar av rawr
17 december 2010

La till majs också, blev jättegott!

Kommentar av MMM
11 november 2010

Man behöver inte ens laga det där för att se att det blir bra! Lär ju gå fort att göra också, kanon!

Kommentar av en pojkvän till vegan
15 april 2009

tja hur noga är det med veganmat får man äta honung eller ej bara undrar :P

Redaktionens kommentar
Vad man får äta är upp till var och en :) Men många veganer undviker honung då det är en produkt som kräver att man odlar/ utnyttjar bin för att producera den.
Svar av jenny e
29 november 2011

Som vegan är jag förvånad att honung är med i receptet- det är missvisande för dem som inte vet så mycket om veganism och ska laga till veganer (som min svärmor som lagade en version av denna sås)

Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Vore bra om det fanns en utskriftsvänlig version att klicka på.

Redaktionens kommentar
Vi tar till oss din åsikt!
Kommentar av Ej vegan
3 februari 2009

Detta var en god sås med krämig konsistens.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Gröt

Nya bättre frukostvanor

Skrädmjölsgröt görs på rostat havremjöl som blir välkommen omväxling till havregrynsgröten.

gröt.com

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu