Vegansk påskmeny

 

Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas!

Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.

 

Påskmeny: Fylld gul paprika

Påskmeny: Morotskaka

 

Vegansk påskpaj

 

Fyllning

 

  • 125 g hackad spenat eller mangold
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • solrosfrön

 

Sås

  • 3 dl sojamjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk olja
  • 2 dl riven veganost (av soja)
  • örtsalt
  • svartpeppar

 

Pajskal

 

  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2-2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 75 g olja eller mjölkfritt margarin (använder du margarin - minska mjölmängden något)
  • 1 tsk buljongpulver
  • 4 msk vatten

 

Börja med pajskalet:

Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme.

Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas.

Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

 

Gör fyllning:

Tina spenaten och sila av överskottsvätskan.

Hacka löken fint.

Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten.

Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar.

Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.

 

Sås:

Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen.

Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering.

Läsarkommentarer


Kommentar av Mamma Monka
12 januari 2012

Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)

Redaktionens kommentar
Paj är en tacksam rätt, eftersom det är lätt att variera fyllningen. Utgå från receptet på veganskt pajskal, eventuellt också med såsen, och prova dig fram. Champinjoner, gärna tillsammans med spenat, är gott i paj, liksom en tomatfyllning smaksatt med örter och kanske oliver. Andra tänkbara fyllningar är linser eller kikärtor tillsammans med till exempel aubergine eller squash. Se till att fyllningen inte är för blöt och inte heller för torr, eftersom den ska gräddas i ugnen! Titta gärna på www.pajrecept.se för inspiration. Lycka till!
Kommentar av Annika
23 februari 2010

Var hittar man veganost?

Svar av /Ewa
29 mars 2010

Soya ost finns på ICA

Kommentar av Ulla.
25 mars 2008

1.5 dl grahamsmjöl + 1.5 dl vetemjöl + 75 gram olja det blev gröt och det kan man inte kavla!

Efter ytterligare cirka en dl vetemjöl blev det en hanterbar deg. Dock mkt kort i konsistensen så jag kavlade den mellan gladpac - ark.

Veganost var ju inte heller något som butikerna kan så mkt om.

Rätten blev uppskattad av både veganer och köttätare.

Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det kan behövas något mera mjöl. Vi ska se över receptet.
Svar av Maria
22 mars 2010

Det står faktiskt 2 till 2,5 dl vetemjöl och inte 1,5 som du har skrivit.. läs receptet noga nästa gång=)


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Bakabullar

Äppelbullar

Ingenting går upp mot varma bullar... Baka äppelbullar och lyft fikat till oanade höjder!

bakabullar.se

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com


Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

Färdig glutenfri mjölmix behöver inte vara lösningen! Till brunchen smakar scones bäst, rykande heta. Vissa rätter är naturligt glutenfria, som risotto med smak av saffran. En krispig pizzabotten gjord på polenta räddar fredagsmyset och till efterrätt serveras förstås en tunn skiva lyxig chokladkaka tillsammans med grädde och färska bär...

 glutenfriarecept.se