Vegansk påskmeny
Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas! Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.
Vegansk påskpajFyllning
Sås
Pajskal
Börja med pajskalet: Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme. Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas. Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Gör fyllning: Tina spenaten och sila av överskottsvätskan. Hacka löken fint. Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten. Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar. Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.
Sås: Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen. Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering. Läsarkommentarer
Redaktionens kommentar
Paj är en tacksam rätt, eftersom det är lätt att variera fyllningen. Utgå från receptet på veganskt pajskal, eventuellt också med såsen, och prova dig fram. Champinjoner, gärna tillsammans med spenat, är gott i paj, liksom en tomatfyllning smaksatt med örter och kanske oliver. Andra tänkbara fyllningar är linser eller kikärtor tillsammans med till exempel aubergine eller squash. Se till att fyllningen inte är för blöt och inte heller för torr, eftersom den ska gräddas i ugnen! Titta gärna på www.pajrecept.se för inspiration. Lycka till!
Kommentar av
Annika
23 februari 2010
Var hittar man veganost? Svar av /Ewa
29 mars 2010
Soya ost finns på ICA Kommentar av
Ulla.
25 mars 2008
1.5 dl grahamsmjöl + 1.5 dl vetemjöl + 75 gram olja det blev gröt och det kan man inte kavla! Efter ytterligare cirka en dl vetemjöl blev det en hanterbar deg. Dock mkt kort i konsistensen så jag kavlade den mellan gladpac - ark. Veganost var ju inte heller något som butikerna kan så mkt om. Rätten blev uppskattad av både veganer och köttätare.
Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det kan behövas något mera mjöl. Vi ska se över receptet.
Svar av Maria
22 mars 2010
Det står faktiskt 2 till 2,5 dl vetemjöl och inte 1,5 som du har skrivit.. läs receptet noga nästa gång=) MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Baka luftigt!Frasigt nybakat brödSurdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd. Sås av alla slagGlöm inte såsen!Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup. PizzaRuccolaEn välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre. En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda! |
|
Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)