Vegansk påskmeny

 

Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas!

Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.

 

Påskmeny: Fylld gul paprika

Påskmeny: Morotskaka

 

Vegansk påskpaj

 

Fyllning

 

  • 125 g hackad spenat eller mangold
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • solrosfrön

 

Sås

  • 3 dl sojamjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk olja
  • 2 dl riven veganost (av soja)
  • örtsalt
  • svartpeppar

 

Pajskal

 

  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2-2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 75 g olja eller mjölkfritt margarin (använder du margarin - minska mjölmängden något)
  • 1 tsk buljongpulver
  • 4 msk vatten

 

Börja med pajskalet:

Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme.

Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas.

Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

 

Gör fyllning:

Tina spenaten och sila av överskottsvätskan.

Hacka löken fint.

Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten.

Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar.

Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.

 

Sås:

Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen.

Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering.

Läsarkommentarer


Kommentar av Mamma Monka
12 januari 2012

Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)

Redaktionens kommentar
Paj är en tacksam rätt, eftersom det är lätt att variera fyllningen. Utgå från receptet på veganskt pajskal, eventuellt också med såsen, och prova dig fram. Champinjoner, gärna tillsammans med spenat, är gott i paj, liksom en tomatfyllning smaksatt med örter och kanske oliver. Andra tänkbara fyllningar är linser eller kikärtor tillsammans med till exempel aubergine eller squash. Se till att fyllningen inte är för blöt och inte heller för torr, eftersom den ska gräddas i ugnen! Titta gärna på www.pajrecept.se för inspiration. Lycka till!
Kommentar av Annika
23 februari 2010

Var hittar man veganost?

Svar av /Ewa
29 mars 2010

Soya ost finns på ICA

Kommentar av Ulla.
25 mars 2008

1.5 dl grahamsmjöl + 1.5 dl vetemjöl + 75 gram olja det blev gröt och det kan man inte kavla!

Efter ytterligare cirka en dl vetemjöl blev det en hanterbar deg. Dock mkt kort i konsistensen så jag kavlade den mellan gladpac - ark.

Veganost var ju inte heller något som butikerna kan så mkt om.

Rätten blev uppskattad av både veganer och köttätare.

Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det kan behövas något mera mjöl. Vi ska se över receptet.
Svar av Maria
22 mars 2010

Det står faktiskt 2 till 2,5 dl vetemjöl och inte 1,5 som du har skrivit.. läs receptet noga nästa gång=)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

hembakatbrod.se

Sås av alla slag

Glöm inte såsen!

Sätt guldkant på maten! Koka het chilisås som blir en vuxnare variant av ketchup.

sasrecept.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se