Vegansk påskmeny
Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas!
Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.
Påskmeny: Fylld gul paprika
Påskmeny: Morotskaka
Vegansk påskpaj
Fyllning
-
125 g hackad spenat eller mangold
-
1 gul lök
-
1 röd paprika
-
1 morot
-
1 liten palsternacka
-
solrosfrön
Sås
-
3 dl sojamjölk
-
2 msk vetemjöl
-
1 msk olja
-
2 dl riven veganost (av soja)
-
örtsalt
-
svartpeppar
Pajskal
-
1 1/2 dl grahamsmjöl
-
2-2 1/2 dl vetemjöl
-
1 msk majsstärkelse (maizena)
-
75 g olja eller mjölkfritt margarin (använder du margarin - minska mjölmängden något)
-
1 tsk buljongpulver
-
4 msk vatten
Börja med pajskalet:
Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme.
Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas.
Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.
Gör fyllning:
Tina spenaten och sila av överskottsvätskan.
Hacka löken fint.
Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten.
Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar.
Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.
Sås:
Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen.
Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering.
Läsarkommentarer
Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)