Vegansk påskmeny

 

Påsken skall vara gul! Gärna med härligt grönt. Det är ju vårens ankomst som firas!

Prova några härliga rätter som passar fint i påsk.

 

Påskmeny: Fylld gul paprika

Påskmeny: Morotskaka

 

Vegansk påskpaj

 

Fyllning

 

  • 125 g hackad spenat eller mangold
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 morot
  • 1 liten palsternacka
  • solrosfrön

 

Sås

  • 3 dl sojamjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk olja
  • 2 dl riven veganost (av soja)
  • örtsalt
  • svartpeppar

 

Pajskal

 

  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2-2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse (maizena)
  • 75 g olja eller mjölkfritt margarin (använder du margarin - minska mjölmängden något)
  • 1 tsk buljongpulver
  • 4 msk vatten

 

Börja med pajskalet:

Blanda ingredienserna och låt stå kallt i c:a en timme.

Kavla ut pajdegen och klä en pajform, låt den sticka upp lite över kanten. Annars riskerar skalet att bli för lågt när det gräddas.

Förgrädda i 10 minuter i 200 graders ugnsvärme.

 

Gör fyllning:

Tina spenaten och sila av överskottsvätskan.

Hacka löken fint.

Fräs löken mjuk och blanda ner i spenaten.

Skiva halva paprikan. Hacka den andra halvan i bitar.

Skala och skiva moroten och palsternackan. Skär i små tärningar. Koka i 5 min, de skall fortfarande vara lite fasta. Häll av vattnet.

 

Sås:

Vispa samman sojamjölk och vetemjöl. Låt koka upp under omrörning. Ställ av och blanda i kryddor, matfett och ost. Rör i morötterna, paprikan och palsternackan i såsen.

Fyll pajskalet först med spenaten i ett tunt lager i botten. Häll över ostfyllningen och garnera med paprikaskivorna. Grädda i cirka 20 min i 200 graders värme. Strö över solrosfröerna före servering.

Läsarkommentarer


Kommentar av Mamma Monka
12 januari 2012

Tack för receptet! Nu är det ju inte Påsk o jag vill gärna ha fler recept på veganpajer då min dotter är vegan sedan många år. Visst kan jag fråga henne..men roligare att överraska, eller hur:)

Redaktionens kommentar
Paj är en tacksam rätt, eftersom det är lätt att variera fyllningen. Utgå från receptet på veganskt pajskal, eventuellt också med såsen, och prova dig fram. Champinjoner, gärna tillsammans med spenat, är gott i paj, liksom en tomatfyllning smaksatt med örter och kanske oliver. Andra tänkbara fyllningar är linser eller kikärtor tillsammans med till exempel aubergine eller squash. Se till att fyllningen inte är för blöt och inte heller för torr, eftersom den ska gräddas i ugnen! Titta gärna på www.pajrecept.se för inspiration. Lycka till!
Kommentar av Annika
23 februari 2010

Var hittar man veganost?

Svar av /Ewa
29 mars 2010

Soya ost finns på ICA

Kommentar av Ulla.
25 mars 2008

1.5 dl grahamsmjöl + 1.5 dl vetemjöl + 75 gram olja det blev gröt och det kan man inte kavla!

Efter ytterligare cirka en dl vetemjöl blev det en hanterbar deg. Dock mkt kort i konsistensen så jag kavlade den mellan gladpac - ark.

Veganost var ju inte heller något som butikerna kan så mkt om.

Rätten blev uppskattad av både veganer och köttätare.

Redaktionens kommentar
Du har rätt i att det kan behövas något mera mjöl. Vi ska se över receptet.
Svar av Maria
22 mars 2010

Det står faktiskt 2 till 2,5 dl vetemjöl och inte 1,5 som du har skrivit.. läs receptet noga nästa gång=)


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Enkel helglyx

Festpotatis till helgen

Helgmiddag med klass ordnar du lätt med pepparrotspotatis i ugn!

helgmenyn.se

Lättlagat

Snabbmat

Snabblagat måste inte vara halvfabrikat. Gör en snabb omelett och du har middag på nolltid.

omelettrecept.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se