Spenatlasagne

En god lasagne som går fint att laga i förväg!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Grön fyllning

  • 250 g hackad spenat
  • 1/2 krm muskot
  • lantbuljongpulver
  • 2 dl gröna linser
  • 4 dl vatten
  • 3 dl riven vegetabilisk ost

Röd fyllning

  • 2 gula lökar
  • 200 g färska champinjoner, gärna mogna
  • 1 stor morot
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl riven vegetabilisk ost
  • ½ tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 10 gröna oliver, skivade

Dessutom

  • 10 förkokta lasagneplattor
  • ca 2 1/2 dl havre- eller sojamjölk

Gör så här:

Gröna fyllningen:

Koka gröna linser och vatten i en kastrull.

Tina upp spenaten i en annan kastrull och tillsätt kryddorna. Lyft av grytan. Häll i linserna och muskoten. Rör i den rivna osten.

Röda fyllningen:

Skala och hacka löken. Skölj och skiva champinjonerna fint och fräs med oljan tills löken och svampen mjuknat. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt de krossade tomaterna, morötterna, kryddorna och den fint hackade vitlöken till tomatröran. Tag av från plattan. Låt svalna något innan du tillsätter osten.

Smörj en ugnssäker form med olja. Börja att lägga ett tunt lager med grön fyllning, lägg lasagneplattor på. Tag en liten bit röd fyllning och toppa med lasagneplattor. Varva sedan med röd fyllning, lasagneplattor och så vidare.

Avsluta med röd fyllning och lägg de hackade gröna oliverna överst. Häll på sojamjölken och strö över oskalade sesamfrön om så önskas.

Gratinera i 225 grader i cirka 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Konrad Persson
21 september 2009

Det finns många ostar utan animaliskt löpe, det gör dom inte veganska... Det finns många lasagneplattor utan ägg, det är veganskt. :)

Underbart gott och nyttigt recept, respekt!

Kommentar av sundmaneva
11 juni 2009

förkokt lasagneplattor, hur länge?

Redaktionens kommentar
De plattor som säljs i butiken är oftast redan förkokta.
Kommentar av moi da super chef
8 juni 2009

Västan 10 procentig ost är utan animalisk löpe, även äkta mozzarella och feta (grekiska ostar) ska vara det, prova se om det kan passa månne tro??

Kommentar av Kirran
1 juli 2010

Västan, mozzarella och fetaost är, enligt någon kommentar, utan animalisk löpe. Det stämmer säkert men alla de tre produkterna är animaliska i sig. Västan: ko. Mozzarella: buffel. Fetaost: får eller/och get.

All pasta innehåller inte ägg. Det kan man leta upp. och så finns det finfina sojaostar i olika varienter. Lycka till allihopa!

Kommentar av Elise
21 januari 2009

Mkt bra recept! Är inte själv så glad för vegetabilisk ost och tänkte tipsa om att receptet funkar alldeles utmärkt även utan det!

Kommentar av Eva
5 december 2008

Är det inte ägg i pastan??

Redaktionens kommentar
I vissa sorter - läs noga på förpackningen.

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Vakna mjukt!

Att vakna på rätt sida är en bragd. Med mjuka frukostbröd är du en bra bit på väg.

frukostbullar.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

Mycket finns att vinna på att ta till vara så mycket av råvarorna som möjligt. Både för plånboken och miljön. Men också för att det finns så mycket god mat du lättast gör på rester! Lagar du en riktigt god helstekt kyckling till helgen och serverar den med gräddsås och rotfrukter har du en fantastisk söndagsmiddag. Prova vårt nya recept med härlig fyllning av champinjoner, krutonger och vin som får både smaklökar och ögat att jubla… Det som blir över använder du till nya, goda rätter dagen därpå. En god kycklinggryta är snabbmat med mycket smak. Till en paj, sallad eller pasta är kall kyckling utmärkt. Och vill du ta tillvara hela kycklingen provar du att koka fond på resterna och göra en mustig kycklingsoppa med potatis och rotfrukter. Så mycket gott av ut av bara en rätt! Ett gott tips: Välj kravmärkt kyckling så gör du bra för djur, miljö och smaken!

 kycklingrecept.nu