Spenatlasagne

En god lasagne som går fint att laga i förväg!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Grön fyllning

  • 250 g hackad spenat
  • 1/2 krm muskot
  • lantbuljongpulver
  • 2 dl gröna linser
  • 4 dl vatten
  • 3 dl riven vegetabilisk ost

Röd fyllning

  • 2 gula lökar
  • 200 g färska champinjoner, gärna mogna
  • 1 stor morot
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl riven vegetabilisk ost
  • ½ tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 10 gröna oliver, skivade

Dessutom

  • 10 förkokta lasagneplattor
  • ca 2 1/2 dl havre- eller sojamjölk

Gör så här:

Gröna fyllningen:

Koka gröna linser och vatten i en kastrull.

Tina upp spenaten i en annan kastrull och tillsätt kryddorna. Lyft av grytan. Häll i linserna och muskoten. Rör i den rivna osten.

Röda fyllningen:

Skala och hacka löken. Skölj och skiva champinjonerna fint och fräs med oljan tills löken och svampen mjuknat. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt de krossade tomaterna, morötterna, kryddorna och den fint hackade vitlöken till tomatröran. Tag av från plattan. Låt svalna något innan du tillsätter osten.

Smörj en ugnssäker form med olja. Börja att lägga ett tunt lager med grön fyllning, lägg lasagneplattor på. Tag en liten bit röd fyllning och toppa med lasagneplattor. Varva sedan med röd fyllning, lasagneplattor och så vidare.

Avsluta med röd fyllning och lägg de hackade gröna oliverna överst. Häll på sojamjölken och strö över oskalade sesamfrön om så önskas.

Gratinera i 225 grader i cirka 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Konrad Persson
21 september 2009

Det finns många ostar utan animaliskt löpe, det gör dom inte veganska... Det finns många lasagneplattor utan ägg, det är veganskt. :)

Underbart gott och nyttigt recept, respekt!

Kommentar av sundmaneva
11 juni 2009

förkokt lasagneplattor, hur länge?

Redaktionens kommentar
De plattor som säljs i butiken är oftast redan förkokta.
Kommentar av moi da super chef
8 juni 2009

Västan 10 procentig ost är utan animalisk löpe, även äkta mozzarella och feta (grekiska ostar) ska vara det, prova se om det kan passa månne tro??

Kommentar av Kirran
1 juli 2010

Västan, mozzarella och fetaost är, enligt någon kommentar, utan animalisk löpe. Det stämmer säkert men alla de tre produkterna är animaliska i sig. Västan: ko. Mozzarella: buffel. Fetaost: får eller/och get.

All pasta innehåller inte ägg. Det kan man leta upp. och så finns det finfina sojaostar i olika varienter. Lycka till allihopa!

Kommentar av Elise
21 januari 2009

Mkt bra recept! Är inte själv så glad för vegetabilisk ost och tänkte tipsa om att receptet funkar alldeles utmärkt även utan det!

Kommentar av Eva
5 december 2008

Är det inte ägg i pastan??

Redaktionens kommentar
I vissa sorter - läs noga på förpackningen.

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

kycklingrecept.nu

Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

sopprecept.se


Tårta i långpanna

Tårta till alla!

Studenterna springer ut, sommarens fester drar närmre. Baka tårta i långpanna till många!

För att spara tid i köket nöjer vi oss med en fyllning i tårtan och satsar på garneringen istället - färska bär är ändå nästan det godaste av allt! Sätt gärna färg och smak på långpannetårtan med färska blad också, citronmeliss och mynta blir allra godast. Fyllningen kan varieras i det oändliga; prova våra förslag på citronkräm och mandelkräm! De är lätta att lyckas med och smakar fantastiskt bra. Kavla upp ärmarna och kör igång!

 bakatårta.se