Spenatlasagne

En god lasagne som går fint att laga i förväg!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Grön fyllning

  • 250 g hackad spenat
  • 1/2 krm muskot
  • lantbuljongpulver
  • 2 dl gröna linser
  • 4 dl vatten
  • 3 dl riven vegetabilisk ost

Röd fyllning

  • 2 gula lökar
  • 200 g färska champinjoner, gärna mogna
  • 1 stor morot
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl riven vegetabilisk ost
  • ½ tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 10 gröna oliver, skivade

Dessutom

  • 10 förkokta lasagneplattor
  • ca 2 1/2 dl havre- eller sojamjölk

Gör så här:

Gröna fyllningen:

Koka gröna linser och vatten i en kastrull.

Tina upp spenaten i en annan kastrull och tillsätt kryddorna. Lyft av grytan. Häll i linserna och muskoten. Rör i den rivna osten.

Röda fyllningen:

Skala och hacka löken. Skölj och skiva champinjonerna fint och fräs med oljan tills löken och svampen mjuknat. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt de krossade tomaterna, morötterna, kryddorna och den fint hackade vitlöken till tomatröran. Tag av från plattan. Låt svalna något innan du tillsätter osten.

Smörj en ugnssäker form med olja. Börja att lägga ett tunt lager med grön fyllning, lägg lasagneplattor på. Tag en liten bit röd fyllning och toppa med lasagneplattor. Varva sedan med röd fyllning, lasagneplattor och så vidare.

Avsluta med röd fyllning och lägg de hackade gröna oliverna överst. Häll på sojamjölken och strö över oskalade sesamfrön om så önskas.

Gratinera i 225 grader i cirka 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Konrad Persson
21 september 2009

Det finns många ostar utan animaliskt löpe, det gör dom inte veganska... Det finns många lasagneplattor utan ägg, det är veganskt. :)

Underbart gott och nyttigt recept, respekt!

Kommentar av sundmaneva
11 juni 2009

förkokt lasagneplattor, hur länge?

Redaktionens kommentar
De plattor som säljs i butiken är oftast redan förkokta.
Kommentar av moi da super chef
8 juni 2009

Västan 10 procentig ost är utan animalisk löpe, även äkta mozzarella och feta (grekiska ostar) ska vara det, prova se om det kan passa månne tro??

Kommentar av Kirran
1 juli 2010

Västan, mozzarella och fetaost är, enligt någon kommentar, utan animalisk löpe. Det stämmer säkert men alla de tre produkterna är animaliska i sig. Västan: ko. Mozzarella: buffel. Fetaost: får eller/och get.

All pasta innehåller inte ägg. Det kan man leta upp. och så finns det finfina sojaostar i olika varienter. Lycka till allihopa!

Kommentar av Elise
21 januari 2009

Mkt bra recept! Är inte själv så glad för vegetabilisk ost och tänkte tipsa om att receptet funkar alldeles utmärkt även utan det!

Kommentar av Eva
5 december 2008

Är det inte ägg i pastan??

Redaktionens kommentar
I vissa sorter - läs noga på förpackningen.

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Pastarecept

Bästa helgpastan

Älskade pasta! Byt vardagsmakaroner mot läcker cannelloni i helgen.

pastarecept.nu

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se


Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

Klassisk lasagne bolognese med köttfärssås och len ostsås är fantastiskt gott! Men det finns goda varianter för den som vill prova nytt. Att använda färskost kan vara riktigt lyckat i lasagne. Färskosten lockar fram smaken i de andra ingredienserna och ger en krämig lasagne, prova gärna i en god, vegetarisk grönskålslasagne! Eller så lagar du svamplasagne med färskost – en perfekt lasagne där färskosten lockar fram det bästa av svampsmaken. Samma sak i lasagne med bacon och svamp, färskosten höjder smaken!
Vill du prova mer än bara färskost? En god fetaostlasagne eller kanske lasagne med ädelost och zucchini? Garanterat goda alternativ till klassisk lasagne, både vardag och fest!

 lasagne.nu