Spenatlasagne

En god lasagne som går fint att laga i förväg!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

Grön fyllning

  • 250 g hackad spenat
  • 1/2 krm muskot
  • lantbuljongpulver
  • 2 dl gröna linser
  • 4 dl vatten
  • 3 dl riven vegetabilisk ost

Röd fyllning

  • 2 gula lökar
  • 200 g färska champinjoner, gärna mogna
  • 1 stor morot
  • 1 msk olja
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl riven vegetabilisk ost
  • ½ tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk oregano
  • 10 gröna oliver, skivade

Dessutom

  • 10 förkokta lasagneplattor
  • ca 2 1/2 dl havre- eller sojamjölk

Gör så här:

Gröna fyllningen:

Koka gröna linser och vatten i en kastrull.

Tina upp spenaten i en annan kastrull och tillsätt kryddorna. Lyft av grytan. Häll i linserna och muskoten. Rör i den rivna osten.

Röda fyllningen:

Skala och hacka löken. Skölj och skiva champinjonerna fint och fräs med oljan tills löken och svampen mjuknat. Skala och riv moroten grovt. Tillsätt de krossade tomaterna, morötterna, kryddorna och den fint hackade vitlöken till tomatröran. Tag av från plattan. Låt svalna något innan du tillsätter osten.

Smörj en ugnssäker form med olja. Börja att lägga ett tunt lager med grön fyllning, lägg lasagneplattor på. Tag en liten bit röd fyllning och toppa med lasagneplattor. Varva sedan med röd fyllning, lasagneplattor och så vidare.

Avsluta med röd fyllning och lägg de hackade gröna oliverna överst. Häll på sojamjölken och strö över oskalade sesamfrön om så önskas.

Gratinera i 225 grader i cirka 30 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Konrad Persson
21 september 2009

Det finns många ostar utan animaliskt löpe, det gör dom inte veganska... Det finns många lasagneplattor utan ägg, det är veganskt. :)

Underbart gott och nyttigt recept, respekt!

Kommentar av sundmaneva
11 juni 2009

förkokt lasagneplattor, hur länge?

Redaktionens kommentar
De plattor som säljs i butiken är oftast redan förkokta.
Kommentar av moi da super chef
8 juni 2009

Västan 10 procentig ost är utan animalisk löpe, även äkta mozzarella och feta (grekiska ostar) ska vara det, prova se om det kan passa månne tro??

Kommentar av Kirran
1 juli 2010

Västan, mozzarella och fetaost är, enligt någon kommentar, utan animalisk löpe. Det stämmer säkert men alla de tre produkterna är animaliska i sig. Västan: ko. Mozzarella: buffel. Fetaost: får eller/och get.

All pasta innehåller inte ägg. Det kan man leta upp. och så finns det finfina sojaostar i olika varienter. Lycka till allihopa!

Kommentar av Elise
21 januari 2009

Mkt bra recept! Är inte själv så glad för vegetabilisk ost och tänkte tipsa om att receptet funkar alldeles utmärkt även utan det!

Kommentar av Eva
5 december 2008

Är det inte ägg i pastan??

Redaktionens kommentar
I vissa sorter - läs noga på förpackningen.

Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Scones

Ost- och olivscones

Ost- och olivscones blir en matig fika! Eller ett gott tilltugg till salladen.

scones.se

Mors dag

Mors dag

Fira mor med hembakat! Varför inte en lättbakad rabarbertårta med vanilj?

bakatårta.se


Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

Det finns trots allt något mer än lingon och äpplen att koka sylt och mos av nu på hösten. Päronen har inte äpplenas hållbarhet men kokta till marmelad tillsammans med tranbär kan de stå på hyllan mycket längre. Tranbärens syrliga smak gör sig förresten bra till mycket, exempelvis för att sätta piff på små tranbärskakor tillsammans med lime. Fast rönnbären är mycket enklare att hitta och blir också vackra som marmelad eller gelé i burkar i långa rader ända fram till jul!

 kokasylt.se