Svamp- och potatissoppa

Svamp är gott i soppa och passar fint tillsammans med potatis. Ut i skogen och plocka svamp eller använd den svamp du hittar i affären.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 350 g färsk svamp
  • 8 medelstora potatisar
  • 1 liten gul lök
  • ½ purjolök
  • 1/2 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 l havredryck eller sojadryck (kokbar)
  • salt och peppar

Gör så här:

Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i lättsaltat vatten tills de knappt är mjuka. Ställ dem åt sidan.

Finhacka löken och rensa och skär purjolöken i skivor. Skär svampen i mindre bitar. Fräs svamp och lök i lite olja i soppkastrullen.

Fyll på med havredryck och låt sjuda några minuter.

Lägg i potatisen och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med nybakt bröd och valfritt pålägg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av mamman
20 juli 2010

åh så godt det var!

Kommentar av "Veganen"
17 januari 2009

detta recept låter (är) gott tästa det ;D

Kommentar av Perdavid Nygren
16 oktober 2010

Detta blir mitt första recept jag följer som Vegan. Jag har blivit Vegan enbart för att djuren far så Fruktansvärt illa! Jag har inte blivit Vegan för något klimat-nonsens som de stora Drakarna kör i deras stora "drive" emot C02 som inte ens är en växthusgas!!!


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

pannkakor.se

lyxspagetti

4 X Carbonara!

Krämig ska pastan vara. Snabbaste vägen till smakrik pastalyx stavas klassisk carbonara!

pastarecept.nu


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se