Veganska matlådor?

Jag studerar och det är väldigt dyrt att köpa vegansk mat i skolan varje dag. Har du några bra tips på veganska matlådor som håller i ett par timmar?

- Klara

Hej Klara!

Visst kan du spara pengar på att ta med egen mat! Kan du värma maten? Här är några enkla, kalla förslag:

Sallader med bulgur, ris, hirs, pasta eller korngryn, smaksatta med vinäger, oljor, örtkryddor buljong eller salt. Tillsätt oliver, soltorkade tomater, kapris eller vitlök och gärna mjölksyrade grönsaker. Komplettera med baljväxter i form av ärtor, bönor, kikärtor etc. Svamp är gott, både färsk och inlagd. Och gärna grönt efter säsong, som sallad, mangold, gurka etc.

En sådan "sallad" är både matig, lättvarierad och håller sig fint.

Mattips som du kan värma: Pastarätter med sås/ gryta, typ linsgrytor, kikärtsbiffar. De håller sig bra och går fint att värma. Även lasagne är tacksamt att ha som lunchlåda.

Sedan får man inte glömma kalla pannkakor! Eller kall pizza/ piroger. Lätt, billigt och hållbart!

Lycka till med lunchlådorna!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se

Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

sockerkakor.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se