Veganska matlådor?

Jag studerar och det är väldigt dyrt att köpa vegansk mat i skolan varje dag. Har du några bra tips på veganska matlådor som håller i ett par timmar?

- Klara

Hej Klara!

Visst kan du spara pengar på att ta med egen mat! Kan du värma maten? Här är några enkla, kalla förslag:

Sallader med bulgur, ris, hirs, pasta eller korngryn, smaksatta med vinäger, oljor, örtkryddor buljong eller salt. Tillsätt oliver, soltorkade tomater, kapris eller vitlök och gärna mjölksyrade grönsaker. Komplettera med baljväxter i form av ärtor, bönor, kikärtor etc. Svamp är gott, både färsk och inlagd. Och gärna grönt efter säsong, som sallad, mangold, gurka etc.

En sådan "sallad" är både matig, lättvarierad och håller sig fint.

Mattips som du kan värma: Pastarätter med sås/ gryta, typ linsgrytor, kikärtsbiffar. De håller sig bra och går fint att värma. Även lasagne är tacksamt att ha som lunchlåda.

Sedan får man inte glömma kalla pannkakor! Eller kall pizza/ piroger. Lätt, billigt och hållbart!

Lycka till med lunchlådorna!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt






Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu