Morotssoppa

God och lättlagad soppa som värmer en hungrig veganmage!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4-5 morötter
  • 1 gul lök
  • 1-2 palsternackor
  • 1 l grönsaksbuljong, av tärning eller pulver
  • 1 dl quinoa
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk timjan
  • olivolja

Gör så här:

Skala rotfrukterna. Tärna morötter, lök och palsternackor. Fräs rotfrukterna i oljan och pressa i vitlöken. När löken börjar få färg tillsätts buljongen och quinoan.

Låt koka upp och sjuda i 15-20 minuter. Servera gärna med nybakat bröd och kikärtspasta.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
19 januari 2016

sämst, även dåliga instruktioner

Kommentar av osignerat
31 augusti 2012

Skippa buljongen! Massa Natriumglutamat och skit!!

Redaktionens kommentar
Ja, eller välj en ekologisk buljong fri från natriumglutamat. Eller ännu bättre: koka egen!
Kommentar av Dracula
19 januari 2009

Om man tycker om mixade soppor är ett bra tips att istället för pressad vitlök lägga i valfritt antal hela vitlöksklyftor strax innan morötterna kokat färdigt och sedan mixa hela härligheten. Vitlökssmaken blir extra god och ganska påtaglig... perfekt för vitlöksälskare.


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se

Grilla

Hälsa våren vid grillen

Till Valborg vill vi grilla! Gör en riktigt god potatissallad med bacon som stillar hungern i väntan på den perfekta glöden.

helgmenyn.se


Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

Till sommaren blir våra vanligaste salladsgrönsaker som bäst: svenskodlade, mogna, nyskördade. Då passar det bra göra en härlig sallad till buffén. Om salladen ska mätta är det bra att göra den mättande, som ljummen potatissallad med bacon och brieost eller smakrik pestokryddad pastasallad. Vänta till dagen för festen med att lägga samman salladen eftersom vissa grönsaker blir trista av att ligga! Däremot kan dressingen förberedas och potatis eller gryn kokas i förväg. Servera rumstempererad för att få så mycket smak av sommar som möjligt.

 salladsrecept.se