I stället för mjölk och kött

Det är inte alltid man hinner eller orkar laga mat som man vill, från grunden. Men i dag finns en rad halvfabrikat att ta till. Några av dem är bra, andra mest en räddare i nöden, när tiden inte räcker till.

I stället för mjölkprodukter finns "mjölkfritt" margarin, yoghurt och ostar av sojaprodukter, havre-, ris- och sojamjölk samt även "lyxmat" som grädde och glass.

Som köttiknande produkter finns sojakött, som finns både småhackat vilket tillrett påminner om köttfärs och i större bitar som passar bättre i grytor. Sojaköttet kokas upp tillsammans med vatten och kan sedan ersätta vanligt kött. Väljer du att koka sojan i buljong under den första kokningen så rundar du av sojasmaken som ibland kan bli lite väl framträdande.

 


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

viltskav.se

Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

bakakaka.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se