Basartiklar hemma?
Jag har för en tid sedan bestämt mig för att äta vegansk mat istället för vegetarisk. Jag skulle behöva några råd om basartiklar som alltid bör vara hemma. Gärna varor med långt bäst-före-datum.
- J
Hej! En bra idé att ha ett lager av basmat hemma! Vad du ska välja beror förstås lite på vad du gillar att äta :) Här följer några förslag på bra saker som jag gärna har i skåpet för att laga grön mat Mjöler och gryner, gärna grova fullkornsprodukter. Dinkel, råg, bovete, men också vete och havregryn. Potatismjöl, majsstärkelse, rismjöl. Pasta -fullkorn, dinkel, bulgur, couscous, quinoa och hirs. Linser - röda - gröna - svarta, kikärtor, bönor av alla slag. Linfrön och sesamfrön. Nötter av alla slag, torkad frukt, russin Socker, råsocker, (kakao, te, kaffe) Vegetabilisk buljong, örtkryddor och pepparsorter. Havredryck (behöver inte stå kallt), konserver med tomatpuré, krossade tomater, kokosmjölk. Torkad svamp, vinäger och oljor av olika slag. (Oliv, raps, majs, linfrö,) Ja, det var några förslag - lycka till med att själv bygga upp ett bra lager av basmat hemma! / Magnus
Redaktionens kommentar
Visst kan man använda sojaprodukter. Och som du skriver är de lättanvända. Själv kan jag tycka att de är lite väl tråkiga och känns lite för processade för att kännas roliga. Men proteinrika är de!
MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! BakakakaBanankaka som muffinsBanankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god. Rostade tillbehörEgna rotfruktschips till helgenVem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! |
|
Hej!
Jag tycker Magnus missar de eminenta torkade sojaprodukterna som numera finns både i hälsokostaffärer och på mataffärer.
Torkade sojaprodukter (grytbitar, strimlor, filéer osv) har lång hållbarhet eftersom de är torkade, de är dessutom billiga.
Torkade sojaprodukter liknar väldigt mycket kött/kyckling i utseende och är utan smak, dvs lätta att krydda till vad man än vill att de ska smaka. Dessutom fullpacka med protein.
Ett måste i varje veganskt kök!
Mvh
Maria - vegankocken.wordpress.com