Basartiklar hemma?

Jag har för en tid sedan bestämt mig för att äta vegansk mat istället för vegetarisk. Jag skulle behöva några råd om basartiklar som alltid bör vara hemma. Gärna varor med långt bäst-före-datum.

- J

Hej!

En bra idé att ha ett lager av basmat hemma! Vad du ska välja beror förstås lite på vad du gillar att äta :)

Här följer några förslag på bra saker som jag gärna har i skåpet för att laga grön mat

Mjöler och gryner, gärna grova fullkornsprodukter. Dinkel, råg, bovete, men också vete och havregryn.

Potatismjöl, majsstärkelse, rismjöl.

Pasta -fullkorn, dinkel, bulgur, couscous, quinoa och hirs.

Linser - röda - gröna - svarta, kikärtor, bönor av alla slag.

Linfrön och sesamfrön.

Nötter av alla slag, torkad frukt, russin

Socker, råsocker, (kakao, te, kaffe)

Vegetabilisk buljong, örtkryddor och pepparsorter.

Havredryck (behöver inte stå kallt), konserver med tomatpuré, krossade tomater, kokosmjölk.

Torkad svamp, vinäger och oljor av olika slag. (Oliv, raps, majs, linfrö,)

Ja, det var några förslag - lycka till med att själv bygga upp ett bra lager av basmat hemma!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av vegankocken.wordpress.com
14 december 2010

Hej!

Jag tycker Magnus missar de eminenta torkade sojaprodukterna som numera finns både i hälsokostaffärer och på mataffärer.

Torkade sojaprodukter (grytbitar, strimlor, filéer osv) har lång hållbarhet eftersom de är torkade, de är dessutom billiga.

Torkade sojaprodukter liknar väldigt mycket kött/kyckling i utseende och är utan smak, dvs lätta att krydda till vad man än vill att de ska smaka. Dessutom fullpacka med protein.

Ett måste i varje veganskt kök!

Mvh

Maria - vegankocken.wordpress.com

Redaktionens kommentar
Visst kan man använda sojaprodukter. Och som du skriver är de lättanvända. Själv kan jag tycka att de är lite väl tråkiga och känns lite för processade för att kännas roliga. Men proteinrika är de!



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se

Glutenfritt

Glutenfria småkakor som alla gillar!

Allt fler väljer bort gluten och vi bakar såklart glutenfria kolakakor!

glutenfriarecept.se


Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

Nötter och mandel är gott och nyttigt. Och en viktig del av kosten för den som äter vegetariskt. Men det går att laga god, vegomat utan nötter. Vegeratiska solrosbollar passar fint i stället för köttbullar och passar såväl vardagens potatismos som helgens klyftpotatis. Variera med goda hirsbiffar och du har vegobiffar med nötig smak som passar både i pitabröd, till vegoburgare och risrätter.

 helgmenyn.se