Bönbiffar som håller?

Jag är vegetarian och ammar min son som är äggallergiker. Har försökt göra bönbiffar utan ägg, men ännu inte varit så framgångsrik. Det blir mest stekt böngegga av det. Hur gör jag för att göra bönbiffar som håller ihop under stekningen?

- Liselotte

Hej Liselotte!

Att göra biffar utan ägg kan ju vara lite knepigt ibland. Jag brukar använda någonting annat som bindemedel. Till exempel är kokt potatis bra, sojamjöl, majsmjöl, potatismjöl.

Ett sätt är att koka polenta och blanda ner i smeten.

Att mixa bönorna ganska släta med kryddor, lök och skorpmjöl och sedan tillsätta lite vätska tills smeten går att forma, är ett sätt som jag tycker fungerar.

Havregryn fungerar också bra att lägga i smeten. Det går även att använda kokt havregrynsgröt i smeten för att hålla ihop den bättre.

Prova någonting av detta och lycka till med biffarna!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sheida
19 november 2014

Använd bakpulver och maizena, jag använder det till falafel och dom går inte sönder vid fritering. Har testat med flera olika recept och inget har fungerat förutom bakpulver och maizena tillsammans! :) falafelbollarna blir dessutom ljuvligt knapriga och goda

Kommentar av osignerat
22 augusti 2011

Ha de i ugnen i stället för att steka, jätte gott o nyttigt!

Kommentar av osignerat
18 maj 2011

koka linfrö å ha i

Kommentar av osignerat
21 februari 2011

Jag hörde en säga att kiärtmjöl är väldigt bra till att hålla ihop vegbiffar. Har tänkt prova det men vet inte var jsg ska köpa kikärtmjölet.

Det blev gott och tar ihop bra påstod min vän.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

gratäng.se

Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

lasagne.nu


Vardagsrecept

Enklaste fiskrätten mättar många

Smidigaste vardagsfisken är varken torr eller smaklös. Laga några allt-i-ett favoriter, som fisk i sås på risbädd.

Fisk kan vara allt från festmat till bekväm vardagsmiddag. Ett riktigt snabbt och bra sätt att ordna middagsmat är att laga hela rätten på samma gång i ugnen. Det är inte bara ett enkelt sätt som sparar tid utan ger också fisk som sällan blir torr.
Prova att laga några av våra vanligaste vitfiskar tillsammans med ris, pasta, couscous eller bulgur och en god sås! Curryfisk i ugn, torsk i timjansås, fiskgratäng med couscous eller pastagratäng med torsk är alla goda förslag. Liksom klassisk fisk på risbädd. Smart mat som fungerar bra att laga när du har ris över. Eller så planerar du veckan och lagar en stor sats så räcker det till matlådor!

 fiskrecept.nu