Bönbiffar som håller?

Jag är vegetarian och ammar min son som är äggallergiker. Har försökt göra bönbiffar utan ägg, men ännu inte varit så framgångsrik. Det blir mest stekt böngegga av det. Hur gör jag för att göra bönbiffar som håller ihop under stekningen?

- Liselotte

Hej Liselotte!

Att göra biffar utan ägg kan ju vara lite knepigt ibland. Jag brukar använda någonting annat som bindemedel. Till exempel är kokt potatis bra, sojamjöl, majsmjöl, potatismjöl.

Ett sätt är att koka polenta och blanda ner i smeten.

Att mixa bönorna ganska släta med kryddor, lök och skorpmjöl och sedan tillsätta lite vätska tills smeten går att forma, är ett sätt som jag tycker fungerar.

Havregryn fungerar också bra att lägga i smeten. Det går även att använda kokt havregrynsgröt i smeten för att hålla ihop den bättre.

Prova någonting av detta och lycka till med biffarna!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sheida
19 november 2014

Använd bakpulver och maizena, jag använder det till falafel och dom går inte sönder vid fritering. Har testat med flera olika recept och inget har fungerat förutom bakpulver och maizena tillsammans! :) falafelbollarna blir dessutom ljuvligt knapriga och goda

Kommentar av osignerat
22 augusti 2011

Ha de i ugnen i stället för att steka, jätte gott o nyttigt!

Kommentar av osignerat
18 maj 2011

koka linfrö å ha i

Kommentar av osignerat
21 februari 2011

Jag hörde en säga att kiärtmjöl är väldigt bra till att hålla ihop vegbiffar. Har tänkt prova det men vet inte var jsg ska köpa kikärtmjölet.

Det blev gott och tar ihop bra påstod min vän.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Vegetarisk mat

Alla nyanser av grönt

Det är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost!

vegetariskarecept.se


Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

Allt fler behöver glutenfri kost och även om du själv tål mjöl är det inte ovanligt att dina gäster inte gör det. Men att baka glutenfria småkakor brukar gå lätt och bli riktigt gott!
Ett bra knep är att kombinera bovete och havregryn. Se bara till att köpa garanterat glutenfria havregryn – det finns på den glutenfria hyllan i butiken.
Glutenfria havrekakor är knapriga och smakrika kakor i klassisk småkakestil – perfekta till kaffe eller te! Knapriga små skorpor med kanel och fint kras är inte bara goda utan också vackra på kakfat eller som present i en vacker glasburk. Och riktigt goda chokladkakor behöver inte heller innehålla gluten!
Eller gör superenkla kokostoppar – en klassisk småkaka som är naturligt glutenfri!
Vill du sedan att fikabordet ska digna lägger du lätt till en glutenfri kladdkaka, en sockerkaka eller kanske en paj? Alla frukt– och bärpajer är enkla att göra glutenfria. Till exempel en glutenfri björnbärspaj som passar fint som varmt inslag när man vill lyxa till det!
Trevlig fika för alla!

 glutenfriarecept.se