Bönbiffar som håller?

Jag är vegetarian och ammar min son som är äggallergiker. Har försökt göra bönbiffar utan ägg, men ännu inte varit så framgångsrik. Det blir mest stekt böngegga av det. Hur gör jag för att göra bönbiffar som håller ihop under stekningen?

- Liselotte

Hej Liselotte!

Att göra biffar utan ägg kan ju vara lite knepigt ibland. Jag brukar använda någonting annat som bindemedel. Till exempel är kokt potatis bra, sojamjöl, majsmjöl, potatismjöl.

Ett sätt är att koka polenta och blanda ner i smeten.

Att mixa bönorna ganska släta med kryddor, lök och skorpmjöl och sedan tillsätta lite vätska tills smeten går att forma, är ett sätt som jag tycker fungerar.

Havregryn fungerar också bra att lägga i smeten. Det går även att använda kokt havregrynsgröt i smeten för att hålla ihop den bättre.

Prova någonting av detta och lycka till med biffarna!

/

Magnus



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av sheida
19 november 2014

Använd bakpulver och maizena, jag använder det till falafel och dom går inte sönder vid fritering. Har testat med flera olika recept och inget har fungerat förutom bakpulver och maizena tillsammans! :) falafelbollarna blir dessutom ljuvligt knapriga och goda

Kommentar av osignerat
22 augusti 2011

Ha de i ugnen i stället för att steka, jätte gott o nyttigt!

Kommentar av osignerat
18 maj 2011

koka linfrö å ha i

Kommentar av osignerat
21 februari 2011

Jag hörde en säga att kiärtmjöl är väldigt bra till att hålla ihop vegbiffar. Har tänkt prova det men vet inte var jsg ska köpa kikärtmjölet.

Det blev gott och tar ihop bra påstod min vän.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

kokasylt.se

Kladdkakor

Nya kladdiga kakor

Kladdkaka är mångas favoritkaka. På kladdkakor.se finns alltid recepten du behöver. Bara att slå på ugnen!

kladdkakor.se


Sopprecept

Gröna soppor i alla färger

Äter du alltid vegetariskt eller gillar du bara att äta grönt? Prova en färgglad soppa!

Soppor är en riktig guldgruva för den som äter vegetariskt! På kort tid kan du laga god, enkel, billig och nyttig mat, som dessutom ofta är vacker på fatet.

Eller vad sägs om en skål vackert djupröd borstj! , rödbetssoppa? Kanske en tallrik piggt orange morotssoppa? Eller en portion med vegansk helgrön basilikasoppa?

Till soppornas fördel hör att de platsar både som lätt lunchmat, till förrätt eller huvudrätt. Med kryddor och lite fantasi kan du lätt variera din favoritsoppa, även utan kött eller fisk. Ett gott bröd lockar fram soppans smak ytterligare och blir en fin kontrast till det färgglada. Liksom en skål yoghurt eller cream fraiche att klicka direkt i sopptallriken.

Smakligt färgglad måltid!

 sopprecept.se